Dostupni linkovi

Kijev: Nema primirja dok separatisti ne polože oružje


Proruski separatista kod Donjecka
Proruski separatista kod Donjecka

Ukrajina je odbacila primirje sa proruskim seperatistima sve dok se potpuno ne razoružaju. Zapadni lideri prethodno su pozvali Moskvu da utječe na proruske militante kako bi mogli otpočeti razgovori s Kijevom.

Ukrajinski ministar obrane Valerij Heletej izjavio je da su „pregovori mogući, ali samo ukoliko pobunjenici polože oružje."

Vojska je posljednjih dana prisilila većinu pobunjenika da se povuku iz Donjecka i Luganska, no oni tvrde da se se pregrupili u tim gradovima, nakon što je ukrajinska vojska preuzela kontrolu nad Slovljanskom.

Predsjednik Petro Porošenko zapovijedio je blokadu tih gradova kako bi se onemogućila opskrba pobunjenika novim oružjem. Civilima je omogućeno da napuste zone vojnih operacija.

Separatisti pak kažu da će vojna blokada spomenutih gradova uništiti svaku nadu u političko rješenje krize.

Tri mosta koje vode u Donjeck uništeni su eksplozijama, koje se pripisuju separatsitima. Oni pak odgovornost prebacuju na „prokijevske sabotere“.

Pavel Gubarev, samoproglašeni guvrener takozvane Donjecke narodne republike zaprijetio je „pravim partizanskim ratom za svaki milimetar Donjecka“.

Ukrajinska vlada okonačala je desetodnevno primirje prošloga tjedna i od tada pojačava borbe protiv proruskih separatista na istoku zemlje.

Prethodno su predsjednici Francuske i SAD, Francois Hollande i Barack Obama, u 45 minutom telefonskom razgovoru s Vladimirom Putinom, pozvali šefa ruske države da izvrši pritisak na separatiste kako bi počeo dijalog s Kijevom.

Obama i Hollande su istaknuli da „trajno rješenje krize u Ukrajini može biti samo političko“. U posebnom saopćenju iz Bijele kuće dodaje se da dvojica predsjednika smatraju da bi Evropa trebala uvesti dodatne sankcije prema Rusiji ukoliko Moskva odmah ne poduzme korake koje bi vodili smirivanji tenizija na istoku Ukrajine.

U međuvremenu, u Bruxellesu na sastanku o koordinaciji medjunarodne podrške Ukrajini, povjerenik za proširenje Štefan Fuele je rekao da će „ EU i Evropska komisija učiniti sve kako bi došlo do dijaloga i mira, te kako bi se pomoglo žrtvama sukoba“.

XS
SM
MD
LG