Dostupni linkovi

Ombudsman: "Osveštavanje" novosadske vode protivustavno


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Novosađani više ne piju običnu vodu, već osveštanu. Naime, u Javnom komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ u okviru obeležavanja Bogojavljenja, osveštana je i gradska voda.

Sveta voda više nije privilegija vernika, već i svih onih, koji koriste vodu sa više hiljada priključaka u Novom Sadu. Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ na pravoslavni verski praznik Bogojavljenje angažovalo je sveštenika koji je osveštao gradsku vodu.

Ovaj potez osudila je Liga socijaldemokrata Vojvodine. Oni kažu da je koalicija „Svi za Novi Sad“ koja upravlja ovim preduzećem prekršila Ustav. Predstavnik gradskog ogranka ove stranke, Robert Kolar kaže da je reč o partijskoj uzurpaciji javne svojine.

„Komunalno gradsko preduzeće nije vlasništvo nikakovg pokreta ili politčke partije već je vlasništvo građana Novog Sada. Drugo, mi živimo u sekularnoj državi u kojoj je svačije versko i nacionalno opredeljenje pitanje ličnog izbora i svakako nije stvar komunalnog sistema“, naglašava Kolar.

Koaliciju "Svi za Novi Sad" čine Narodni pokret Dinara - Drina - Dunav i Srpski pokret obnove, a deo je vladajuće većine u glavnom gradu Vojvodine. Predstavnik narodnog pokreta, Tomislav Bokan kaže da su oni samo obnovili staru srpsku tradiciju.

„Naš narod pije čistu i zdravu vodu hemijski, i prosvećenu i osvećenu, jer nam je cilj da ta voda bude blagoslovna. Krsna slava srpskoga roda i naroda je nematerijalna kulturna baština priznata od UNESCO-a, i mi to radimo u cilju očuvanja i negovanja nacionalnog identiteta uz uvažavanje svih prava nacionalnih zajedinca“, smatra on.

Na konstataciju RSE da je to urađeno u preduzeću u javnom vlasništvu, Bokan kaže:

„Pa vidite, mi smo samo obnovili nešto što je ranije postojalo.“

Povodom osveštavanja gradske vode reagovao je i Pokrajinski ombudsman. Ova nezavisna institucija kaže da je prekršen Ustav koji garantuje odvojenost države od crkve. Pokrajinska ombudsmanka, Aniko Muškinja Hajnrih kaže za RSE da su male šanse da se ovakvi postupci i sankcionišu.

„Ovakav postupak zaista nije u duhu našeg Ustava koji kaže da je Srbija svetovna država. Ovako na prvi mah ne mislim da postoji neka sankcija. Ima tu dosta nelogičnosti u Srbiji...Jedan aspekt ovog promblema je da su crkvene i državne vlasti odvojene, a drugi aspekt je šta sa vernicima drugih vera, znači višestruki je problem u pitanju“, smatra ombudsmanka.

Vest o osveštavanju vode brzo se proširila i internetom. Društvene mreže su prepune sarkastičnih rešenja i fotografija na ovu temu. Na jednom od popularnijih internet sajtova za prodaju i kupovinu, našli smo i oglas koji na licitaciji nudi osveštanu česmovaču – „NS After Life“. Jelena koja je postavila ovaj oglas kaže za RSE da je nakon prvog šoka shvatila da na ovaj način može najjednostavnije da izrazi svoje mišljenje.

„Pa znate kako, ja sam htela da pokažem da naš neki novosadski duh još nije umro. Stižu licitacije, ima puno pregleda, sada je to već negde oko hiljadu pregleda, a stižu i razne poruke, na primer imam li sertifikat za vodu, i kako ja znam da je već osveštana voda stigla preko vodovoda do mog stana, pa me pitaju da li voda deluje i protiv metalaca i slična pitanja“, kaže ona.

Na naše pitanje do koje sume je stigla licitacija Jelena kaže:

„Za sad ima nekih četrdesetak dinara.“

XS
SM
MD
LG