Dostupni linkovi

Opozicija: Dodikovo fabrikovanje laži


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Ruska novinska agencija Sputnjik koja djeluje u Srbiji objavila je da postoji tajni plan za rušenje predsjednika RS Milorada Dodika. Iza ovog tajnog plana djelovanja kako se navodi stoji opozicija Republike Srpske dogovoren sa određenim međunarodnim centrima. Opozicija je ove optužbe odbacila kao neosnovane i lažne, a od pisanja Sputnjika se ogradila i Ruska ambasada u BiH.

Tajni plan za rušenje Milorada Dodika, prema pisanju ruske novinske agencije, sprovele bi članice opozicionog bloka u Republici Srpskoj - Saveza za promjene, koga čine Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa, Narodni demokratski pokret i još nekoliko manjih partija, u saradnji sa pojedinim medijima, nevladinim organizacijama i određenim međunarodnim centrima.

Dodaje se da treba ići u permanento recikliranje navedenih afera koje plasira jedna televizija iz RS, neki portali iz Banjaluke i jedan dio federalnih medija, a u akciji rušenja aktuelne vlasti u Republici Srpskoj podršku će pružiti i pojedini mediji iz regiona.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, odbacujući sve navode o tajnim planovima opozicije na rušenju Dodika, kaže da se samo radi o nastavku fabrikovanja laži aktuelnog režima.

„To samo pokazuje da Dodikovom režimu nije ništa da fabrikuje i kreira lažne vijesti i da pri tome zloupotrebljava Rusku Federaciju. To je bruka i sramota i za gospodina Dodika i za njegovu bulumentu koja očigledno ne preza ni od čega, pa ni od ovakvih lažnih vijesti kojima želi da stvara političke tenzije u RS“, ocijenio je Borenović.

Lideri opozicionih stranaka u RS, foto: Erduan Katana
Lideri opozicionih stranaka u RS, foto: Erduan Katana

U navedenom tajnom planu kulminacija napada na Dodika i aktuelnu vlast i maksimalan efekat trebalo bi, kako je predviđeno, da se postigne nekoliko dana poslije Božića. U svemu tome veliku pomoć Savez za promjene bi trebao dobiti od stranačkih kolega koji su u vlasti na državnom nivou.

Funkcioner Narodnog demokratkog pokreta i poslanik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Momčilo Novaković smatra da se vjerovatno radi o plaćenom i naručenom tekstu, naglašavajući da opozicija nema namjeru da ruši aktuelnu vlast u entitetu RS nasilnim putem.

„Sigurno niko od opozicije nema namjeru da se na ovakav način obračunava sa političkim neistomišljenicima. Ali isto tako mi nećemo stvar pratiti kao da nas to ne zanima. Kritički ćemo se odnositi prema radu svih u vlasti i kritikovaćemo sve pojave kriminala i tražiti od institucija da se obračunaju sa onima koji u tome učestvuju, naravno u skladu sa zakonom i propisima koji važe u RS i BiH“, dodaje Novaković.

Ovo je samo jedan šablon po kojem vlast u RS brani sebe i svoj kriminal izmišljajući stalno unutrašnje i vanjske neprijatelje, mišljenje je predsjednika stranke Napredna Srpska Adama Šukala.

„Gospodin Dodik je postao pravi šaljivdžija, a Sputnjik u ovom slučaju, s obzirom da ga je prije sedam dana ugostio, očigledno sada pušta ono što im je on tom prilikom napisao. Jasno je da u ovom slučaju gospodin Dodik spinuje priču opozicije o borbi protiv kriminala i korupcije kako bi je usmjerio u pravcu zaštite nacionalnih interesa“, objašnjava Šukalo.

Čak se i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov ogradio od pisanja ruske novinske agencije.

Nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnadkom, ruski ambasador u BiH je izjavio navodi izneseni u tekstu „Tajni plan za rušenje Dodika“ ne predstavlja zvanične stavove Rusije i da zvanična Moskva ne podržava kvalifikacije prema određenim političkim partijama i političarima koje su u njemu navedene.

Možda najbolji stav dijela javnosti koja se kritički odnosi prema vlasti iznio je psiholog Srđan Puhalo koji je u otvorenom pismu Dodiku na Facebooku poručio „ili hapsi odmah bagru koja hoće nelegalno i nasilno da te smijeni i preuzme vlast u RS ili nas nemoj više sluđivati“.

„Mi smo vidjeli nešto što se zove pismena vježba, bez bilo kakvih dokaza, dokumenata, bez ijednog imena ili prezimena. Nema niti jedne stvari koju bi ovu priču učinilo relevantnom i ozbiljnom“, kaže Puhalo, podsjećajući da je vlast slične scenarije predviđala i 2013 i 2014 godine.

Ako vlast nema dokaze za razne urote protiv nje trebala bi se posvetiti rješavanju problema koji muče običnog građanina RS, a koje Vlada RS ne zna i ne može da riješi, a to su: nezaposlenost, male plate i penzije, neviđena korupcija i kriminal, loše zdravstvo i školstvo, mali natalitet i odlazak mladih, dodaje Puhalo.

XS
SM
MD
LG