Dostupni linkovi

Opozicija protiv, SDP za Mugošu kao ambasadora u Sloveniji


Sjednica Odbora za međunarodne odnose
Sjednica Odbora za međunarodne odnose

Sjednica Odbora za međunarodne odnose, na kojoj je članovi trebalo da se izjasne o predlogu da kontroverzni bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša bude crnogorski ambasador u Sloveniji, nije održana jer se nisu pojavili predstavnici opozicije, ali i manje članice vladajuće koalicije - Socijaldemokratske partije iz koje su Mugošu optuživali za brojne malverzacije i nezakonitosti dok je bio gradonačelnik glavnog grada Crne Gore.

No, po svemu sudeći SDP-u Mugoša sada nije sporan kao budući ambasador Crne Gore.

I nakon što je otišao sa mjesta gradonačelnika Podgorice Miomir Mugoša ne prestaje da talasa političke duhove u crnogorskom parlamentu i uopšte na javnoj sceni.

Nakon vladinog prijedloga da on bude slijedeći ambasador u Sloveniji, svi članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike iz opozicije kao i predstavnici SDP prvi put u istoriji tog tijela nijesu došli na sjednicu koja je zbog nedostatka kvoruma odgođena.

Predsjednik odbora Miodrag Vuković nije upoznat sa razlozima nedolaska predstavnika opozicije i SDP na sjednicu odbora.

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković

"Ovo je jedna nova situacija. Prvi put se suočavamo sa njom, pokušaćemo još jednom. Vidjećemo da li ćemo insistirati da sjednica bude održana nekoliko puta ako bi se ovo ponovilo. Uglavnom, obavijestićemo naše nadležne u skupštini da nijesmo uspjeli obaviti sjednicu, obavijestićemo i predsjednika države. No, ja vjerujem da ćemo održati sjednicu narednih dana. Inače, stav je i da nemate stav", navodi Vuković.

U zgradi crnogorskog parlamenta nije bilo moguće doći do Borislava Banovića i Mića Orlandića, članova odbora iz redova SDP ali se novinarima obratio portparol stranke Mirko Stanić koji je ovako objasnio zašto oni nijesu došli na sjednicu.

"Razlog nije nikakav bojkot ili bilo kakav drugi odnos prema kandidatu koji je bio na dnevnom redu tog odbora za ambasadora u Sloveniji gospodina Miomira Mugošu nego je razlog u tome što su poslanici SDP imali već ranije preuzete obaveze. Mi smo prema gospodinu Mugoši imali veoma izražen i jasan stav dok je bio gradonačelnik Podgorice. Drugo je pitanje to što se tiče njegovih drugih angažmana i ministri iz SDP su podržali njegovu kandidaturu za ambasadora", riječi su Stanića.

Od predstavnika opozicije jedino se oglasila Pozitivna čiji je funkcioner Goran Tuponja izjavio da je Mugoša za njih neprihvatljiv kao budući ambasador u Sloveniji.

"Pozitivna Crna Gora nije učestvovala u radu jer se radi o osobi koja je od strane njihovog koalicionog partnera SDP pod znakom sumnje da je vršila malverzacije za vrijeme svog prethodnog mandata kao gradonačelnika Podgorice", kaže Tuponja.

Kontroverzni bivši gradonačelnik Podgorice poznat je u javnosti po tome što sa neistomišljenicima komunicira što se kaže "bez rukavica". Tako je bilo i danas kada su ga novinari zamolili da prokomentariše bojkot SDP i opozicije na sjednici gdje je trebalo da raspravljaju o njegovoj kandidaturi za ambasadora u Sloveniji

Miomir Mugoša
Miomir Mugoša

"Zašto njih nije bilo pitajte njih. Ja sam uvijek spreman za suočavanje, po jednom ustaljenom principu uvijek sam poražavao protivnike. Spreman sam da dođem uvijek", Miomir Mugoša.

Kakav god da bude epilog sjednice Odbora za međunarodne odnose i iseljenike njihovo mišljenje nije obavezujuće za predsjednika države Filipa Vujanovića koji će dati konačnu riječ da li će Mugoša biti novi ambasador Crne Gore u Ljubljani.

Prema Ustavu, predsjednik Crne Gore imenuje ambasadore, na osnovu predloga Vlade i mišljenja nadležnog skupštinskog odbora.

Kontroverzni bivši gradonačelnik Podgorice koga su svojevremeno zvali i vladarom Podgorice u javnosti je poznat po brojnim gafovima, poput izbacivanja s posla slijepe Marijane Mugoše zbog psa vodiča, učešća u napadu na novinare Vijesti, kao i navodima o vezama sa građevinskim lobijem.

Jedna od najvrelijih afera sa kojima je povezan Miomir Mugoša je slučaj koji je proistekao iz njegove odluke da 15.000 kvadratnih metara gradskog zemljišta u podgoričkom naselju Stari aerodrom, umjesto za 13 i po, proda za svega dva i po miliona eura i to preduzeću Carine čiji je vlasnik Čedo Popović koji važi za Mugošinog bliskog prijatelja i saradnika, a smatra se i da on lično u, formalno Popovićevom biznisu, ima svoj udio.

Iz MANS-a kažu da Mugošu za mjesto ambasadora Crne Gore ne preporučuje ništa osim položaja u vladajućoj partiji.

Dejan Milovac podsjeća i da su protiv Mugoše podnijete brojne krivične prijave

"Nesporna činjenica je da gospodin Mugoša ima priliku da se kandiduje za bilo što i nalazi se na slobodi samo zbog toga što je tužilaštvo pod ogromnim političkim uticajem i ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg Mugoša nije procesuiran osim taj. Postoje hiljade stranica dokumenata koji dokazuju da su brojni poslovi koje je Mugoša radio u opštini bili štetni i da su bili opterećeni korupcijom. Nepojmljivo je da neko može da bude predstavnik Crne Gore u nekoj drugoj zemlji a opterećen je postupcima i istragama koje se trenutno vode protiv njega u tužilaštvu", zaključuje Milovac.

XS
SM
MD
LG