Dostupni linkovi

Opozicija: SDP bio trojanski konj DPS-a u Podgorici


Novi gradonačelnik Podgorice biće nosilac liste DPS-a Slavoljub Stijepović
Novi gradonačelnik Podgorice biće nosilac liste DPS-a Slavoljub Stijepović

Nakon više od tri mjeseca od kada su održani lokalni izbori, Podgorica će dobiti novu gradsku vlast koju će ponovo formirati stari koalicioni partneri - Demokratska partija socijalista i Socijaldemokratska partija, koja na izborima, ne samo da je zauzela poziciju "jezička na vagi", nego je i snažno nagovještavala mogućnost saveza sa opozicijom.

Socijaldemokratska partija, uprkos činjenici da je u lokalne izbore ušla u koaliciji sa opozicionom Pozitivnom Crnom Gorom i veoma kritičkim stavom u odnosu na Demokratsku partiju socijalista, nakon više od tri mjeseca odugovlačenja, predomišljanja i pregovaranja o formiranju lokalne vlasti u glavnom gradu, odlučila da ponovo napravi koaliciju sa DPS-om, što je izazvalo lavinu reakcija opozicije čiji predstavnici, komentarišući stvaranje nove-stare koalicije, uglavnom koriste izraz - politička prevara.

"Ovom ipak bestidnom operacijom, istina jasnoj cijeloj Crnoj Gori, građani su prevareni pošto je izvršena krađa izborne volje birača", rekao je lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić. koji smatra da je SDP na lokalnim izborima zapravo bio "trojanski konj" DPS-a.

Njegov partijski kolega Goran Danilović kaže da se SDP-u u skorije vrijeme neće ukazati prilika kakvu su imali donedavno.

Goran Danilović
Goran Danilović

"U SDP-u ne brinu mnogo o partijskom, već mnogo više o ličnom interesu, makar onih koji su promijenili odluku SDP-a. Ko je promijenio, vidjeće se za koji dan. Ono što je uradio SDP ne odgovara onome što su govorili koliko juče. U politici je sve moguće. Oni koji su skloni svemu kažu i da je sve dozvoljeno, ali u politici ima i nedozvoljenih stvari. U zapadnim demokratijama se odgovara za prevaru ove vrste. Odgovara se i u moralnom i u političkom smislu. Oni su, jedni drugima, upućivali najveće uvrede. Zbog toga je uvreda za ovaj grad da neko napravi savez iz interesa i pokuša da nam uljepša budućnost", smatra Danilović.

Prevara građana

Prema novom dogovoru DPS-a i SDP-a o formiranju nove lokalne vlasti u Podgorici, novi gradonačelnik Podgorice biće nosilac liste DPS-a Slavoljub Stijepović, dok je SDP tražio mjesto zamjenika gradonačelnika, glavnog administratora, predsjednika Skupštine Glavnog grada i nekoliko direktorskih mjesta u gradskim preduzećima.

U međuvemenu je objavljeno i da se u vladajućoj koaliciji intenzivno razmatra mogućnost rekonstrukcije crnogorske Vlade, ali i da se, navodno, sprema revizija poslovanja Grada dok je na njegovom čelu bio Miomir Mugoša.

"Sada je potpuno jasno da su građani koji su dali glas koaliciji Evropsko lice Podgorice - prevareni i da je samim tim iznevjerena većinska volja građana Podgorice da dođe do demokratskih promjena. Dosadašnja izvršna vlast je doživjela poraz na izborima upravo od oponenata njihove politike i načina vladanja, odnosno, od opozicionih partija iz prethodnog saziva Skupštine glavnog grada. Ali, suštinska manjina ponovo postaje matematička većina. Više puta viđen scenario u glavnom gradu, da oni koji dobiju glasove građana na opozicionoj retorici, odnosno, težnji ka promjeni vlasti i to u koalicionom nastupu, kasnije odstupe od partnera i sopstvenih principa i te iste mandate poklone DPS-u", konstatuje Aleksa Bečić iz Socijalističke narodne partije.

Predstavnici opozicije, međutim, u odluci SDP-a da ponovo formira vlast u glavnom gradu sa DPS-om vide samo obmanu.

"Ništa drugo - politička prevara i politički kukavičluk. Mislim da su to dvije glavne asocijacije koje se mogu dovesti u vezu sa SDP-om. Prvo, nijesu imali hrabrosti da naprave ono što su sve vrijeme govorili, a drugo, ovo jeste prevara birača, jer ništa od onog što se govorilo - da će se krenuti drugačijim putem, da će Podgorica kao glavni grad dobiti drugačiju, bolju i kvalitetniju upravu. Ovo je klasična politika kontinuiteta i trgovina. Mislim da nakon ove političke prevare, Socijaldemokratska partija ima veoma malo političkog morala da o bilo čemu govori. Mislim da su oni klasični politički prevaranti", ocjenjuje Dritan Abazović iz Pozitivne Crne Gore.

XS
SM
MD
LG