Dostupni linkovi

Oproštaj od Borisa Aranđelovića


Boris Aranđelović
Boris Aranđelović

Porodica, kolege, prijatelji i obožavaoci oprostili su se od pevača grupe Smak, Borisa Aranđelovića, preminulog u sredu 27. avgusta, u 67. godini života, nakon duge i teške bolesti u bolnici Roterdamu u Holandiji, gde je godinama živeo.

Rođen je 13. oktobra 1948. u Kragujevcu, a član "Smaka" postao je 1973. godine, a sahranjen je na kragujevačkom groblju u Beloševcu.

Rok kritičar Peca Popović, govorio je o Borisu Aranđeloviću, na komemoraciji u kragujevačkom Knjaževsko srpskom teatru, kao o šumadijskom vitezu, nesebičnih žrtava i neizbrisivih avantura.

”Ja bih o onom vrisku u pesmi Satelit, o ljubavi u Crnoj damai, bolu Bluza u parku, testamentu i apelu u Dairama. Govorim o potpuno drugačijem pevaču, po boji glasa, interpretaciji u njegovim registrima i ljudskoj meri, jednostavnostima i jedinstvenostima koje izdvajaju Borisa Aranđelovića od svih velikih pevača jugoslovenskog roka do koga smo tako držali”, rekao je Popović.

Radomir Mihailović Točak, osnivač Smaka, rekao je opraštajući se od svog dugogodišnjeg saradnika, da je Boris bio duhovit i veseo čovek, ali ozbiljan profesionalac izvanrednih glasovnih mogućnosti.

”Voleo je zvuk moje gitare, ali je pevanjem stalno oponašao nešto što najpre podseća na zvuk i stil sviranja Bilija Gibonsa iz ZZ topa ili Leslija Vesta iz grupe Mauntin. Pre svega mislim na bluz sviranje i muziku. Boris je prirodno osećao muziku, imao sluh za ritmiku i intonaciju i veoma brzo je učio sve deonice. Uvek je imao određenu uzdržanost na sceni, kao da se pomalo stideo. Ja sam to razumeo jer sam osećao sličnu stvar. U vreme kada se Boris pojavio, sličan glas je imao samo Zlatko Pejaković, i to dok je pevao u Korni grupi”, rekao je gitarista, osnivač Smaka, opraštajući se od legendarnog pevača.

Poslednjih 25 godina Boris Aranđelović je živeo u Holandiji, a nastupao je u obnovljenoj, originalnoj postavi “Smaka” na koncertima u “Kombank arena” 2012. i ove godine, 20. juna, na beogradskom Ušću. To je bio i poslednji koncert koji je otpevao u karijeri.

Jednog od najboljih vokala jugoslovenske rok scene publika će pamtiti po hitovima “Šumadijski bluz”, “Crna dama”, “Ulazak u harem”, “Ljudi nije fer”, “Perle”, “Bluz u parku”, “Daire” i mnogim drugim.

XS
SM
MD
LG