Dostupni linkovi

Oproštaj od Predraga Simića, erudite i intelektualca


Predrag Simić
Predrag Simić

Predrag Simić, univerzitetski profesor i diplomata, sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Njegova iznenadna i prerana smrt veliki je gubitak za akademsku zajednicu, društvo i državu, poručeno je na komemorativnom skupu održanom na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Dekan Ilija Vujačić, koji je bio i Simićev dugogodišnji kolega, podsetio je na njegove profesionalne domete i ljudske kvalitete:

„On je video više nego što smo mi mogli u našim uskim nacionalnim okvirima i to je prenosio generacijama studenata Fakulteta političkih nauka. Profesor Simić, naš Peđa, bio je izuzetan erudita, intelektualac, naučnik i pedagog. Ostavio je dubog i neizbrisiv ljudski trag na ovom fakultetu, dostojan najvišeg poštovanja.“, rekao je Vujačić.

Kao ambasador Srbije u Francuskoj i savetnik predsednika države posle petooktobarskih promena, profesor Simić je održavao kontakte sa mnogim stranim diplomatama. Ugled koji je imao pokazalo je i prisustvo nekolicine, poput ambasadora Nemačke, Kine, Francuske i Slovačke, oproštaju od njega.

Jan Varšo, slovački ambasador u Beogradu zahvalio se Simiću na prijateljstvu i saradnji.

„Od svog dolaska u Srbiju 2011. godine sam imao više prilika da razgovaram sa profesorom Predragom Simićem. Bio je čovek i prijatelj. Nikada nije odbijao inicijative kojima smo mladila želeli da približimo proces evrointegracija Srbije. Nikada nije rekao ne, hvala Predragu na prijateljstvu. Na neki način bio je ikona koja je kombinovala teoretsko znanje i praktični život. Sve svoje odluke donosio je na osnovu činjenica, podataka i realnosti.“, rekao je Varšo, pročitavši potom i saučešće Miroslava Lajčaka, šefa slovačke diplomatije ožalošćenoj porodici.

Osim ambasadorskog staža, profesor Simić je pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije bio jedan od utemeljivača i direktora Diplomatske akademije.

Veljko Odalović, generalni sekretar MIP-a, rekao je da se na njega računalo uvek kada su se donosile najznačajnije odluke.

„Nije bio čovek koji je završio misiju u Diplomatskoj akademiji ili mandat u Parizu. Bio je neko na koga se najozbiljnije računalo da bude predstavnik ove zemlje u najunačajnijim prestonicama u kojima se donose najteže i najvažnije odluke. Neko ko je prepoznat kao nezamenjiv. Tamo gde je trebalo bio je profesor, analitičar, savetnik, kolega i prijatelj.“, naveo je Odalović.

Čestog sagovornika i saradnika medija, među kojima je i RSE, krasila je stručnost, u analizama domaće i međunarodne politike.

Svojevrsno opraštanje novinarske branše, od univerzitetskog profesora Predraga Simića, sadržale su reči novinarke Ljubice Gojgić.

„Bira se predsednik Amerike, zovite Predraga Simića! Vladimir Putin nešto vanredno izjavio, jurite Predraga Simića! Dolazi premijer Kine, rezervišite Predraga Simića, da ga ne ugrabi neko drugi. Da ne govorim o briselskom dijalogu, gde je bio pouzdan, znalački komentator onoga što se dešavalo. Novinar mora da zna ko zna. Mi smo znali da Predrag Simić zna i može kvalifikovano da analizira mnoge događaje.“, reči su novinarke Ljubice Gojgić.

Predrag Simić iznenada je preminuo 20. januara u Beogradu u 61. godini.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG