Dostupni linkovi

Opsadno stanje pred utakmicu Zvezda-Galatasaraj u Beogradu


Mere bezbednosti u okolini Arene
Mere bezbednosti u okolini Arene

Najveće mere bezbednosti koje su u Beogradu ikada viđene na nekoj košarkaškoj utakmici predviđene su za susret Zvezda – Galatasaraj. Taj meč Evrolige igra se manje od dva meseca nakon što je u Istanbulu, pre susreta ovih timova, nožem ubijen dvadesetpetogodišnji navijač Zvezde Marko Ivković, za šta su optuženi navijači Galatasaraja.

Tri obruča obezbeđenja oko Arene u Novom Beogradu i veliki broj pripadnika Žandarmerije čuvaće red u zoni odigravanja utakmice Zvezda-Galatasaraj. Najviši nivo bezbednosti primetan je u celom gradu, na terenu su i policjaci u civilu, dok su u pripravnosti Specijalna antireroristička jedinica SAJ i Protivteroristička jedinica PTJ. Od ranog jutra policija je pojačala kontrole na prilazima glavnom gradu kako bi se predupredili bilo kakvi incidenti.

Kapiteni oba tima Luka Mitrović i Sinan Guler pozvali su na fer plej.

“Najbolji način da se Marku oda počast je da svi mi zajedno, igrači i navijači, učinimo sve da do nemilih scena više nikada ne dođe,” rekao je Mitrović.

“Nasilju nema mesta u sportu. Izrazio bih saučesće Markovoj porodici i prijateljima. Osuđujem sukobe koji su se dogodili u Istanbulu. Voleo bih da se to nije desilo i da je Marko i danas mogao da gleda košarku,” poručio je Guler.

Košarkaši turskog Galatasaraja, mimo uobičajene prakse Evrolige, iz razloga bezbednosti došli su tek na dan meča. Aerodrom "Nikola Tesla" bio je pod opsadom policije kada je u podne sleteo čarter let iz Istanbula, a delegacija turskog tima odmah je sprovedena u hotel pod jakim obezbeđenjem. Na putu u zoni aerodroma policajci su bili raspoređeni na svakih stotinu metara, kao prilikom dolazaka najvećih svetskih državnika.

Marko Ivković
Marko Ivković

Dujgun Jarsuvat, predsednik Glatasaraja, izjavio je za TV Al Džazira da će u Beogradu položiti cveće na grob ubijenog Zvezdinog navijača Marka Ivkovića.

“Želim da se utakmica odigra u prijateljskom ambijentu”, rekao je Jarsuvat. On je, osim činjenice da za Galatasaraj nastupaju tri igrača srpskog porekla i istorijskih veza, podsetio na podatak nepoznat široj javnosti da su, kako je rekao, dva Srbina bili jedni od osnivača Fudbalskog kluba Galatasaraj 1905. godine. Braći Milu i Pavlu Bakiću, osnivačima Galatasaraja, nedavno su predstavnici Turske i tog kluba podigli spomen ploču u rodnom crnogorskom selu Zabrđe kod Andrijevice.

Na dan odigravanja utakmice Zvezda – Galatasaraj u Beogradu, u Istanbulu je, takođe uz maksimalne sigurnosne mere, počelo suđenje za ubistvo Marka Ivkovića. Kadri Aktaš, glavnoosumnjičeni za ubistvo navijača Crvene zvezde promenio je iskaz i, kako prenosi TV N1, izjavio da nikoga nije ubo nožem.

Navijačima turskog kluba zabranjen je dolazak u Beograd, a pristalice Crvene zvezde takođe neće ići na revanš u Istanbulu. Sve ulaznice za utakmicu Zvezda-Galatasaraj, koju će u beogradskoj Areni pratiti blizu 20.000 gledalaca, rasprodate za samo dva sata.

Kontrola ispred dvorane, koja će za ovaj meč biti otvorena od 18.30, biće rigorozna. Na ulazima će navijačima biti oduzimani svi tvrdi predmeti, poput upaljača ili metalnog novca. Policija će kontrolisati i navijačke zastave i oduzimati one sa uvredljivim natpisima.Utakmica Crvena zvezda - Galatasaraj biće i pod posebnim nadzorom Evrolige, koja je na ovaj meč poslala direktora takmičenja Dijega Gijena. Utakmica Zvezda - Galatasaraj igra se od 21 čas.

XS
SM
MD
LG