Dostupni linkovi

Optužba: Svjedok prenio naređenje za pogubljenje Srebreničana


Nedeljko Trkulja
Nedeljko Trkulja

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Nedeljka Trkulje, načelnika oklopnih jedinica VRS-a koji je prije i tijekom napada na Srebrenicu 1995.godine iz Glavnog štaba VRS-a izvještavao o operaciji Vrhovnog zapovjednika i predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Trkulja je kao svjedok obrane izjavio u glavnom iskazu – kako tijekom zauzimanja Srebrenice nije čuo „ni riječ o nikakvim zarobljenicima“, nakon čega ga je u unakrsnom ispitivanju haška optužba suočila s presretnutim razgovorima o zarobljenim Srebreničanima gdje se upravo on spominje kao prenosioc „naređenja s višeg nivoa o trijaži zarobljenika“ - za koje optužba vjeruje kako se radilo o zapovjedi za egzekuciju.

Umirovljeni pukovnik Trkulja, koji je inače i sam bio pod istragom kao osumnjičeni oficir VRS-a u vezi srebreničkih pogubljenja, tvrdio je kako se jedino bavio propuštanjem jedinica Armije BiH u povlačenju iz Srebrenice – prema Tuzli.

„Nije bilo ni riječi o zarobljenim ljudima, ni govora, ni ništa.“, izjavio je kao svjedok obrane osporavajući i da je izvršeno naređenje generala Mladića – o čišćenju terena i progonu i uništenju neprijateljskih grupa, jer navodno nije ni bilo potrebno nakon propuštanja snaga Armije BiH prema Tuzli.

Pri tom je osporavao i svjedočenje načelnika Glavnog štaba VRS-a Manojla Milovanovića, koji je izjavio da je general Mladić bio upoznat sa svime što se događalo, kao i sa svim izvještajima iz Glavnog štaba VRS-a upućenih predsjedniku Karadžiću – makar ih nije osobno potpisao.

„Ja bih njega o svemu obavještavao.“, citirala je generala Milovanovića tužiteljica Abeer Hasan.

„Ni jedan izvještaj nije potpisao Ratko Mladić i nije mu nosio Milovanović, već kurir koga ja pošaljem. Da je to točno što je rekao Milovanović onda bi bili potpisi Ratka Mladića, a nemate ni jedan potpis.“, poricao je svjedok riječi svog kolege iz Glavnog štaba VRS-a, umanjujući zapovjednu odgovornost optuženog generala Mladića.

Naređenja u vezi Srebrenice

Trkulja je poricao da je osobno bio upoznat s planom da se napadnu enklave Žepa i Srebrenica 1995.godine, kao i da nije znao za ime operacije „Krivaja 95“.

Kako bi pokazala da to nije točno tužiteljica Hasan ga je potom suočila s izvještajem u kojem prenosi predsjedniku Karadžiću aktivnosti Drinskog korpusa VRS-a u vezi realizacije naređenja – o potpunom zatvaranju spomenutih enklava.

„Vi ste bili upoznati sa cijelim planom da se napadnu Srebrenica i Žepa. Vi ste morali pregledati izvještaje Drinskog korpusa – u kojima se navodi da postoje planovi da se potpuno zatvore enklave i potom napadnu. Vi ste ovaj plan Drinskog korpusa prenijeli predsjedniku RS.“, suočila je Trkulju tužiteljica koja se potom detaljnije pozabavila događajima u Srebrenici pokazujući niz presretnutih razgovora oficira VRS-a.

U razgovoru od 16.srpnja 1995.godine - između oficira VRS-a (Cerovića, Ljubiše Beare i osobe X) spominje se i Trkulja.

„Trkulja je bio baš kod mene i tražio je tebe pa mi on reče da ima instrukcije da se izvrši trijaž ovih.“, rekao je Cerović, nakon čega mu je Beara odvratio da „neće o tome razgovarati na telefon“.

„To nije točno. Nisam nosio nikakve instrukcije nikome iz Glavnog štaba.“, poricao je Trkulja.

Optuženi Mladić izbačen iz sudnice

Prema mišljenju optužbe Ljubiša Beara (osuđen na doživotan zatvor zbog Srebrenice) je odbio razgovarati o „trijaži“ zarobljenika na telefon, budući da je to bila šifra – za ubojstvo, njih još oko 1500 do 2000 zatočenih u Domu u Pilici i u školi u Kuli.

„Izraz trijaža koji se ovdje koristi znači zapravo streljanje. Ovo je kriminalno naređenje koje ste Vi uručili iz Više komande. Saznali ste da su te zarobljenike držali i da će biti ubijeni.“, suočila je svjedoka obrane tužiteljica Hasan.

„Ja ne znam, da nešto pretpostavimo, jer nisam bio u tijeku toga – tko je koristio izraz trijaža i za što. Ne znam.“, poricao je Trkulja, ne dajući objašnjenje - zašto Beara ne bi htio govoriti o trijaži preko telefona.

Trkulja će iskaz na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995) nastaviti i u srijedu, no bez nazočnosti generala Mladića budući da je na kraju zasjedanja izbačen iz sudnice zbog višestrukog glasnog komentiranja.

VIDEO LINK: Dio unakrsnog ispitivanja Trkulje

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG