Dostupni linkovi

Optuženi ponovno u sudnici, svjedok o sarajevskom ratištu


Miloš Škrba u sudnici, 23. lipnja 2014.
Miloš Škrba u sudnici, 23. lipnja 2014.
Nakon tjedan dana bolesti i zaustavljenog suđenja zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratko Mladić ponovno se vratio u hašku sudnicu.

Suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini u prvoj polovici devedesetih godina nastavilo se potom ispitivanjem svjedoka obrane Miloša Škrbe, zapovjednika čete unutar Prve sarajevske brigrade, jedne od jedinica VRS-a koja je držala Sarajevo u troipogodišnjoj opsadi, tijekom koje je poginulo oko 11 i pol tisuća ljudi.

Škrba je kao svjedok obrane u glavnom iskazu poricao minobacačke i snajperske napade na Sarajlije s položaja Babine Stijene, koji je držala njegova četa, tvrdeći da su on i preko stotinjak vojnika pod njegovim zapovjedništvom – bili zapravo meta napada Armije Bosne i Hercegovine iz grada. Makar su srpske snage bile na povišenom području.

„Njihovi položaji su bili u samoj šumi, a mi smo bili na maltene otvorenoj cesti, gdje smo bili kao žive mete. Pa smo bili prisiljeni da radimo zato razne ograde i nasipe – da se zaštitimo koliko je toliko moguće“, ustvrdio je svjedok pokušavajući prikazati srpske snage kao žrtvu sukoba te tvrdeći s druge strane – kako snajperima njegovi vojnici ne bi mogli gađati mete u gradu – jer su bile predaleko (preko 1500m).

Njegovim svjedočenjem obrana je željela osporiti incident snajperskog ranjavanja trogodišnje djevojčice Anise Pite 1992.godine u naselju Širokača, ulica Žgariće.

Svjedok suočen s prijašnjim izjavama
Vojna mapa Sarajeva prikazana u sudnici
Vojna mapa Sarajeva prikazana u sudnici
Tijekom unakrsnog ispitivanja haški tužitelj Milbert Shin (Šin) podsjetio je pak Škrbu na njegov prijašnji iskaz sa suđenja predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću – tijekom kojeg je potvrdio da je njegova četa VRS-a imala nadmoćniji položaj nad Sarajevom.

„Citiram – naši položaji su bili taktički bolji od muslimanskih položaja. I mi smo ih mogli uništiti, da smo to željeli, bacajući se kamenjem na njih, a kamoli ako bismo koristili oružje. Vi ostajete pri tim riječima?“, podsjetio je tužitelj i suočio svjedoka.

„To je ta pozicija koju sam prije naveo. Znači naša pozicija je bila bolja od njihove.“, potvrdio je svjedok nakon natezanja.

Znači Vi priznajete da ste bili na boljem taktičkom položaju, ili položajima?“, želio je dodatnu potvrdu tužitelj.

Pa u nekim situacijama da.“, potvrdio je svjedok kojeg je optužba ispitivala i o njegovoj ulozi u vojnim operacijama – odnosno slučajevima otvaranja vatre.

O odgovornosti svjedoka za artiljerijske napade

Ne znam ništa o artiljeriji.“, tvrdio je svjedok nakon čega ga je predsjedavajući sudac Alphons Orie podsjetio na njegovu izjavu u kojem je naveo više artiljerijskih položaja Armije BiH te izrazio čuđenje – da o artiljerijskim položajima VRS-a ne zna ništa.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
Direktan link

Svjedok je i dalje tvrdio da je on samo zvao zapovjedništvo tražeći artiljerijske napade (minobacačima 82 mm) oko svojih navodno napadnutih položaja, a da su artiljerci VRS-a onda sami određivali – što će napasti.

Tužitelj Shin je suočio Škrbu i s podacima o nabavci oružja s kojim se gađalo Sarajlije, kao i vojnim zapovjedima o upotrebi minobacača (od 120 mm) s područja Trebrevića, od kud je prema optužnici – doletjela granata na tržnicu Markale 1995.godine – ubivši 43 te ranivši 75 ljudi.

Nakon što Škrba dovrši iskaz u utorak suđenje generalu Mladiću nastaviti će se ovaj tjedan izvođenjem još nekoliko oficira VRS-a koji će kao svjedoci obrane također osporavati teror nad Sarajlijama.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG