Dostupni linkovi

Osnovci među slikama


Učenici O.S. "Musa Ćazim Ćatić" u posjeti Umjetničkoj galeriji BiH, 12. novembar 2015.
Učenici O.S. "Musa Ćazim Ćatić" u posjeti Umjetničkoj galeriji BiH, 12. novembar 2015.

Da je potrebno malo truda kako bi izmamili osmjehe na dječija lica, a pritom ih nešto i naučili, svjedoči ova priča iz Sarajeva. Učenici dva odjeljenja drugog razreda Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić" u četvrtak su prvi put posjetili Umjetničku galeriju Bosne i Hercegovine. Kroz igru saznali su više o likovnim djelima, a da je posjeta prošla krajnje uspješno - poručili su da jedva čekaju ponovo doći u Galeriju, ali ovaj put sa roditeljima.

Graja tridesetak đaka odjekivala je prostorijama Umjetničke galerije BiH. Ozbiljna djela stalne postavke nisu im bila bauk. Naprotiv. Ideja je djecu na interaktivan način upoznati sa Galerijom i djelima iz njenog fundusa.

"Vi ste pravi detektivi. Uz pomoć tog komadića slike morate pronaći pravu veliku sliku. Kad je pronađete, napišite mi na ovom papiru kako se zove slikar i slika. Ovaj zadatak radite u grupama, a očekuju vas nagrade. Za svaku nađenu sliku mi ćemo vas nagraditi medaljom", pojasnila je pravila igre Maja Abdomerović, kustosica Galerije.

Potom su se mali detektivi bacili na posao, a nakon igre – veliko zadovoljstvo.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00


Međutim, nisu sve škole u Bosni i Hercegovini u prilici da djeci obezbijede, barem jedanput u toku devetogodišnje škole, posjetu Umjetničkoj galeriji BiH, Zemaljskom muzeju BiH ili bilo kojem drugom hramu kulture.

Manjak finansijskih sredstava najčešće je prva kočnica, iako organizovan prevoz za mališane ne bi trebalo da predstavlja zahtjevan novčani izdatak.

Danas odrastaju generacije djece koje nikad nisu posjetile nijednu instituciju kulture, što je naročito problem u manjim bosanskohercegovačkim gradovima i sredinama.

Đaci u prvoj posjeti Umjetničkoj galeriji BiH
Đaci u prvoj posjeti Umjetničkoj galeriji BiH

"Naša škola često vodi djecu u kina i pozorišta. Mnogo vremena provodimo van nastave. Međutim, bila bih sretnija kada bi to bilo generalno na nivou devetogodišnjeg školovanja. Mi bismo voljeli kada bi budžet u ministarstvu bio odvojen i za ove stvari, kada bi imali sluha da djeca ne samo iz Sarajeva, nego širom Bosne i Hercegovine, dođu u Zemaljski muzej ili Umjetničku galeriju, da obilaze institucije kulture, jer na taj način djeca razumiju kulturu i nauče kako se ponašati u institucijama kulture", konstatuje za RSE Armina Tabak, profesorica pedagogije i razredne nastave u Osnovnoj školi "Musa Ćazim Ćatić".

Još prošle godine Umjetnička galerija BiH je startala sa projektom "Školski program" namijenjenom osnovcima u namjeri da im predstavi stvaralaštvo najznačajnijih bh. umjetnika, budući da današnja djeca oskudijevaju ovim informacijama, ali im i približiti rad Galerije kako bi je osjetila kao mjesto gdje mogu doživjeti i vidjeti lijepe i interesantne stvari.

Projekat je započeo predstavljanjem zbirke Mice Todorović, a prije nekoliko dana nastavljen izložbom djela Behaudina Selmanovića.

Interaktivno učenje kroz igru
Interaktivno učenje kroz igru

"I ranije su nam u posjete dolazili učitelji sa djecom. Međutim, to ponekad teško ide i uvijek je bazirano na ličnim afinitetima nastavnika, odnosno to su neki, uslovno rečeno, radikalniji nastavnici koji se usude na takav način pristupiti nastavi. Umjetnička galerija BiH teži edukativnom radu. Naravno da su nam potrebna finansijska sredstva, ali potrebno je imati i edukovani kadar koji bi se isključivo bavio organizovanjem tih programa i motivisanjem, odnosno dovođenjem đaka, jer znamo da je najveći problem kako dovesti učenike od tačke A do tačke B. Dakle, mi možemo ponuditi dešavanja na tački B, ali nam treba pomoć kako dovesti djecu u Umjetničku galeriju BiH", kaže za RSE kustosica Maja Abdomerović, te dodaje:

"Mi smo i prošli put svim školama poslali informaciju da je počeo 'Školski program'. Međutim, više od toga ne možemo učiniti. Ne možemo povlačiti nastavnike za ruku. U tom smislu smo tražili podršku Prosvjetno-pedagoškog zavoda, odnosno Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, da ta posjeta Galeriji ulazi u fond nastavnih sati kako bi se nastavnici dodatno motivisali da sa djecom dođu u Galeriju."

Interaktivnost u nastavnom procesu je nužnost, ističu naši sagovornici.

Djeca sa upoznavaju sa djelima bh. slikara
Djeca sa upoznavaju sa djelima bh. slikara

"Od malih nogu treba redovno posjećivati muzeje i galerije, te djeci na prikadan način objasniti naše naslijeđe. Mislim da je današnja posjeta bila jako dobra i edukativna, te da su djeca zaista uživala", ističe pedagoginja Enisa Ćućilović.

Sličnog je stava i učiteljica Armina Tabak.

"Mislim da su ovo sadržaji koji bi itekako pomogli u realizaciji nastave na svim nivoima – od prvog do devetog razreda. Smatram da Ministarstvo obrazovanja mora imati sluha da pomogne prosvjetnim radnicima da nam očiglednost bude veća u nastavi upravo putem ovakvih sadržaja. Djeca su danas pokazala da su oduševljena ovom vrstom rada i mislim da će im ostati dugo u sjećanju. Djeca su obećala da će se ponovo vratiti u Galeriju, ali sada sa članovima svojih porodica. Sve ovo govori da smo postigli cilj", zaključuje Armina Tabak.

XS
SM
MD
LG