Dostupni linkovi

Oštre osude odluke da četnički vojvoda odlučuje o obrazovanju


Nikola Poplašen u četničkoj uniformi, fotografija iz 1992.
Nikola Poplašen u četničkoj uniformi, fotografija iz 1992.

Nakon što je u utorak, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imenovao u Upravni odbor državne Agencije za visoko obrazovanje Nikolu Poplašena, zvanično proglašenog za četničkog vojvodu 1993. godine, javile su se prve osude ovog postupka. Između ostalog se podsjeća na fotografiju snimljenu u ljeto 1992. na kojoj Poplašen pozira u četničkoj uniformi te na njegov stav "da je Evropska unija 'četvrti rajh' kojem je namjera da izvrši genocid nad srpskim narodom".

Socijaldemokratska unija BiH traži da Predstavnički dom parlamenta BiH, za razliku od Doma naroda, odbaci prijedlog o imenovanju Nikole Poplašena u Upravni odbor državne Agencije za visoko obrazovanje.

“Ovakva odluka jednog državnog organa BiH je sramotna naspram svih žrtava proteklog rata. Ako je aktualna vlast u BiH u stanju da na ovaj način rehabilituje čovjeka koji je zvanično proglašen za četničkog vojvodu u BiH 1993. godine i za kojeg je kama i automatska puška dio srpske folklorne nošnje, neka onda objasne javnosti o čemu će to četnički vojvoda educirati mlade Bosance i Hercegovce. SDU BiH zahtjeva od Predstavničkog Doma Parlamenta BiH da prijedlog o imenovanju Poplašena odbaci kao šamar svim vrijednostima moderne evropske civilizacije, koje počivaju na antifašizmu”, kaže predsjednik Unije Nermin Pećanac, uz poruku da, ako će o obrazovanju i mladim brinuti Poplašen, to je otvoren poziv svima njima da napuste svoju zemlju.

I SDP BiH izražava ogorčenost imenovanjem Poplašena. "Osoba koja se javno deklarisala kao pripadnik zločinačke organizacije postavlja se na poziciju koja direktno odlučuje o visokom obrazovanju u BiH. Kakva se to poruka onda šalje studentima i mladim ljudima, uopšte?", pitaju iz SDP-a.

"Nažalost, mi i nakon 20 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma i svega onog što smo prošli kroz 90-e godine, sočavamo se s nekim neobjašnjivim ponašanjima, evo posljednji primjer je ovaj sa Nikolom Poplašenom, koji zvanično ima titulu četničkog vojvode i koji se time diči i ponosi. Šta može takav čovjek uraditi, i to baš u agenciji koja ima nadležnosti u oblasti obrazovanja? Ovo zaista nikome nije na čast i na obraz, svi oni koji su digli ruke za njegovo imenovanje, ne dolaze samo iz jednog konstitutivnog naroda, nego iz sva tri naroda i oba entieta, i koji će, ne znam kako, opravdati svoje glasanje", kaže Damir Mašić, politički direktor SDP-a.

Potpredsjednica Naše stranke Sabina Čudić oglasila se saopštenjem u kojem navodi:

"Odluka o imenovanju deklarisanog četničkog vojvode u Upravni odbor Agencije za visoko obrazovanje BiH dokazuje koliko je vladajuća koalicija opredijeljena za evropski put BiH. Državnoj narodnjačkoj koaliciji puna su usta Evropske unije i Reformske agende, a onda kada treba povući konkretne poteze desi se da kao osobu koja treba da provodi reforme i usklađuje visoko obrazovanje sa evropskim standardima odrede Poplašena čiji je stav da je Evropska unija 'četvrti rajh' kojem je namjera da izvrši genocid nad srpskim narodom", naglašava Čudić.

Srđan Puhalo, psiholog iz Banjaluke, ističe da će o visokom obrazovanju, ako istu odluku donese i drugi dom Parlamentarne skupštine BiH, brinuti vojvoda od Karlobaga, Ogulina, Karlovca i Virovitice, Srbin koji želi da Republika Srpska postane dio Velike Srbije.

"Poplašen je prije rata predavao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i komunistima u Kumrovcu. Sada je profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, Srbin, četnički vojvoda, savjetnik Radovana Karadžića, osnivač Radikalne stranke i ljubitelj Vojislava Šešelja, smijenjeni predsjednik Republike Srpske i senator. Realno, malo je takvih profesora danas u Republici Srpskoj", kaže Puhalo.

Prema dostupnim informacijama, protiv imenovanja Nikole Poplašena, nije bio niko od prisutnih delegata Doma naroda, na sjednici u utorak 10. novembra. "Za" je bilo osam delegata – šest iz Federacije BiH i dva iz RS, odnosno za Poplašena su glasali:

Sead Kadić (SDA), Sifet Podžić (DF), Bariša Čolak (HDZ BiH), Mario Karamatić (HSS), Zdenka Džambas (HDZBiH), Ljilja Zovko (HDZBiH), Ognjen Tadić (SDS), te Darko Babalj (SDS).

Suzdržanih je bilo petoro - dvoje iz FBiH i troje iz RS, a to su: Halid Genjac (SDA), Safet Softić (SDA), Dragutin Rodić (DNS), Nebojša Radmanović (SNSD) i Sredoje Nović (SNSD).

Fahrudin Radončić (SBB) i Martin Raguž (HDZ 1990) nisu bili prisutni sjednici Doma naroda.

Podsjećanja radi: Nikola Poplašen je u martu 1993. godine osnovao Srpsku radikalnu stranku, a 1994. godine Vojislav Šešelj ga je imenovao četničkim vojvodom. Bio je na funkciji predsjednika RS između novembra 1998. i septembra 1999.

Zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika za predsjednika Vlade Republike Srpske, u martu 1999. smijenio ga je tadašnji visoki predstavnik Carlos Westendorp.

Tokom suđenja Momčilu Krajišniku bio je svjedok odbrane.

Haško tužilaštvo je potvrdilo da je Poplašen tokom rata bio četnički vojvoda, a na njegovo negiranje predočena mu je fotografija snimljena u ljeto 1992. na kojoj pozira u četničkoj uniformi, sa crnom šajkačom, kokardom, kamom i automatom.

XS
SM
MD
LG