Dostupni linkovi

Osuda Glavaševih crnih uniformi


Branimir Glavaš
Branimir Glavaš

Formiranje svojevrsne stranačke garde Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje od 30 mladića u crnim uniformama izazvalo je oštre reakcije i osude u hrvatskoj javnosti. Stranku je pred devet godina osnovao jedan od osnivača HDZ-a Branimir Glavaš, kasnije osuđen za ratne zločine.

Provokacija, povratak u početak devedesetih ili privlačenje pažnje javnosti pred skore parlamentarne izbore u Hrvatskoj,takve su - redom negativne -reakcije na osnivanje Slavonske sokolske garde, koju je osnivač i bivši predsjednik Hrvatske demokratske stranke Slavonije i Baranje (HDSSB) Branimir Glavaš nazvao sportsko-rekreacijskom sekcijom stranke, a koji su bili i dio scenografije na danas održanom saboru te stranke u Osijeku. Obučeni su u crne odore sa beretkama na glavi.

Osječki novinar Drago Hedl za naš radio podsjeća da su tako bili obučeni i pripadnici Glavaševe posebne postrojbe 1991, uz koje se vezuje ratne zločine za koje je Glavaš bio osuđen. Međutim, formiranje ove garde ima i aktualnu svrhu,tvrdi Hedl, jer rejting stranke pada nakon što se Glavaš vratio s odsluženja zatvorske kazne u Bosni i Hercegovini.

Iz nekih izvora unutar HDSSB-a može se čuti da je on postao glavni problem stranke, i to onog njenog dijela koji bi želio voditi razumnu, umjereno konzervativnu politiku, jer svojim istupima šteti stranci. To se na kraju pokazalo i na istraživanju javnog mnijenja koje pokazuje da je rejting HDSSB-a značajno opao otkako se Glavaš vratio iz zatvora. Međutim, u toj stranci još uvijek nema kritične mase ljudi koja bi bila spremna da mu to kaže i eventualno ga u tome zaustavi, jer on i dalje apsolutno gospodari HDSSB-om, strankom koju je i osnovao.“

HDZ je oštro napao ovaj Glavašev potez. Šef HDZ-a Osječko-baranjske županije Ivan Anušić kaže:

„Mislim da je to još jedan pokušaj HDSSB-a - zbog pada podrške birača njihovoj stranci što je vidljivo iz anketa – dobivanja jeftinih političkih poena, odnosno dobivanja medijskog prostora. Nitko od njih ne spominje što bi trebalo napraviti i kako zaustaviti egzodus mladih iz Osječko-baranjske županije i povući određene poteze po pitanju gospodarstva u toj županiji, koju oni vode posljednjih 10 godina, i koja slobodnim padom pada već godinama. I u pravilu, kada počne padati podrška birača, onda se kreće u ekstremne poteze, a to je upravo ovaj.“

Oštri napadi i s lijeva – predsjednik Socijaldemokratske partije za Osječko-baranjsku županiju Domagoj Hajduković kaže:

Mene na žalost takve situacije podsjećaju na politički izričaj sredinom prošlog stoljeća i to je nešto što svakako ne priliči hrvatskoj političkoj sceni i, zapravo, to su prizori koji pomalo i plaše.“

Ako je Glavaš sa crno obučenim mladićima koji su prisustvovali saboru stranke htio neki povratak u devedesete, ikonografija sabora HDSSB-a bila je potpuno drugačija. Svi izaslanici i govornici su imali crvene kravate, a crvena je bila dominantna boja scenografije skupa. Glavaš u svom dvadesetominutnom istupu na saboru HDSSB-a Slavonsku sokolsku gardu nije niti spomenuo, nego je u vatrenom govoru optužio Zapad da je zbog libijske nafte uzrokovao aktualni egzodus izbjeglica, i kazao da je će cijenu platiti slavonska sirotinja, jer će Slavonija postati deponij za siromašniji i slabije obrazovani dio izbjeglica koje će tamo zapadna Europa vratiti, nakon što probere one obrazovanije.

Branimir Glavaš je 2010. godine osuđenna osam godina zatvora po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine, i to za ubojstvo sedam većinom srpskih civila, pokušaj ubojstva jednog i mučenje više njih krajem 1991. i početkom 1992. godine u ratnom Osijeku. Nakon izricanja presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu i tamo odslužio dio kazne, a pušten je iz zatvora i vratio se u Hrvatsku nakon što je Ustavni sud Hrvatske iz proceduralnih razloga ukinuo presudu. Slučaj je vraćen Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje.

XS
SM
MD
LG