Dostupni linkovi

Osuda napada u Vojvodini


Sednica Odbora za međunacionalne odnose, 24. oktobar 2014.
Sednica Odbora za međunacionalne odnose, 24. oktobar 2014.

Odbor za međunacionalne odnose Skupštine Vojvodine oštro je jednoglasno osudio napade na ugostiteljske objekete uglavnom Albanaca u pokrajini posle prekinute utakmice Srbija - Albanija.

Oni će tražiti tačne podatke od policije i tužilaštva u vezi sa brojem uhapšenih i osumnjičenih, kao i o načinu kvalifikacije ovih incidenata.

Predsednik ovog tela, Bore Kutić je kaže da je veliki problem to što javnost nema tačan broj uhapšenih i procesuiranih.

"Mi ćemo uputiti zahtev tužilaštvu da nam dostave informacije o kvalifikaciji ovih napada, kao i policiji da nas i oni informišu o svim incidentima pojedinačno", rekao je Kutić.

Na sednici bili su i predstavnici Pokrajinskog ombudsmana. Zamenica pokrajinskog ombudsmana zadužena za pitanja zaštite prava manjina, Eva Vukašinović kaže za RSE da je neophodno čitav proces ispratiti i videti, kako će državni organi kvalifikovati ove incidente.

"Generalno su stvari otišle u dobrom pravcu, kada je reč o rekaciji države, ali moram naglasiti da ne možemo biti zadovoljni sa prvim reakcijama vlasti, kada smo imali tek prve incidente", rekla je Vukašinović.

Ona je naglasila da mediji moraju odgovornije da se ponašaju u ovakvim situacijama, jer kako je ona rekla "apsolutno je nabitna stvar kojoj nacionalnoj zajednici pripada žrtva ili napadač, bitan je motiv osumnjičenih".

Prema dostupnim informacijama policija je do sada saslušala više od 90 osoba u vezi sa napadima, a osumnjičeno je više od deset osoba.

Reč je uglavnom o maloletnicima.

XS
SM
MD
LG