Dostupni linkovi

Osude napada na autobus u Donjecku, raste strah od obnavljanja sukoba


Selo Bugas, istražioci na mjestu nesreće nakon napada na autobus, 13. januar 2015.
Selo Bugas, istražioci na mjestu nesreće nakon napada na autobus, 13. januar 2015.

Novi talas nasilja u Ukrajini. Evropska unija i Sjedinjene Američke Države oštro su osudile raketni napad na autobus u Donjecku, 13. januara u kojem je poginulo najmanje 11 civila. Riječ je o najkrvavijem incidentu u jednom danu posljednjih mjeseci na istoku Ukrajine.

Kako je saopštila ukrajinska vojska, prigradski autobus koji je saobraćao iz pobunjeničkog regionalnog centra Donjeck "pogođen je raketnom baražnom vatrom koju su ispalili proruski separtisti".

Napad se dogodio kod kontrolnog punkta ukrajinskih snaga u blizini grada Volnovakja i izvršen je raketom Grad. Vlonovakja je grad na pola puta između Donjecka i Marijupolja, na Azovskom moru, kojeg kontrolišu vladine snage.

Šef ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova za region Donjecka, Vjačeslav Abroskin, kasno u utortak je saopštio da su još dvije osobe preminule u bolnici i da je time broj žrtava povećan na 12. Još 17 ljudi povrijeđeno je u ovom napadu.

Lideri pobunjenika na istoku Ukrajine međutim odbacuju odgovornost za napad.

Zamjenik šefa posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, Alexandar Hug konstatovao je kasno sinoć da se ponovo intenziviraju sukobi u toj oblasti i da napad na autobus nije jedina naznaka pogoršanja situacije.

"Mogu potvrditi da smo zabilježili porast incidenta, i da se nasilje povećava kada to uporedimo sa situcijom od od prije nekoliko sedmica, kada je u toj oblasti zabilježeno relativno zatišje", kazao je Hug.

Napad na autobus, najkrvaviji u jednom danu, posljednjih mjeseci na pobunjenom istoku te naznake novog rasplamsavanja konflikta, oštro su osudili predstvnici međunarodne zajenice. Zvaničnik OEBS-a pozvao je na maksimalnu uzdržanost svih strana u konfliktu.

Petro Porošenko
Petro Porošenko

Predsjednik Ukrajine, Petro Porošenko, je osudio napad koji kako je rekao "ledi srca" poručujući da će pobunjenici "odgovarati za smrt ovih ljudi".

Porošenko u srijedu odobrava raspoređivanje većeg broja trupa na liniji fronta, jer procjenjuju da se proruske snage spremaju da pomjere liniju fronta.

UN su osudile napad i tražile da se odgovorni privedu pravdi.

Ertugrul Apakan, šef OEBS-a, naglašava da se situacija naročito pogoršava u posljednja 24 sata oko aerodroma Donjeck. Istovremeno nakon mjeseci teškog granatiranja i borbe oko tog važnog strateškog mjesta, kontrolni toranj aerodroma potpuno se urušio.

Proruski separatisti kontrolišu grad Donjeck koji i jedno od njihovih ključenih uporišta, ali su ukrajinske snage i pored teških borbi uspjele zadržati kontrolu nad aerodromom.

Portaprol State Departmenta, Marie Harf, ocjenila je da napad "posljednji nečuveni čin nasilja" nad civilima koje su počinile proruske snage.

"Osuđujemo kontinuirano nasilje separatista počinjeno u pokušaju da preuzmu kontrolu nad novim teritorijama kršeći tako sporazum iz Minska", kaže Harf.

I šefica EU diplomatije, Federica Mogherini, kaže da je ponovni rast nasilja podcrtao važnost pridržavanja primirja postignutog u Minsku 5. septembra.

Denis Pušilin
Denis Pušilin

Novi sastank Kontakt grupe pak, predviđen za 15. januar u Astani, u Kazahstanu, biće odgođen rekao je Denis Pušilin, predstavnik pobunjenika u pregovorima. On smatra da je Kijev možda namjerno orkestrirao napad na autobus kao "provokaciju" za koju bi okrivili proruske separatiste.

"Sastanak predstavnika republika u Astani jer odgođen. Sa naše tačke gledišta problem je nekosntruktivna pozicija Kijava kada je riječ o primjeni svihoredbi sporszuma, kako onog iz Ženeve tako i onog iz Minska", naglasio je Pušalin.

NATO je u utorak saopštio da je tokom praznika nastavljno novo dopremanje oružja i obuka pobunjenika.

AP reporter sa lica mjesta izvjestio da je tokom vikenda da je u Donjeck pristigao konvoj od tridesetak vojnih kamiona bez registarskih oznaka.

Iako Moskva demantuje tvrdnje Kijeva i Zapada da šalje opremu i vojno naoružanje na istok Ukrajine, svi izvještaji sa lica mjesta govore da su pobunjenici snabdijeveni visoko sofisticiranim oružjem, pa su njihove tvrdnje sve manje kredibilne.

U sukobima u Ukrajini od aprila 2014., poginulo je 4.700 vojnika i civila.

XS
SM
MD
LG