Dostupni linkovi

Osuđenik za Korićanske stijene poricao odgovornost


Dušan Janković na suđenju Radovanu Karadžiću
Dušan Janković na suđenju Radovanu Karadžiću
Haško suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavljeno je iskazom bivšeg prijedorskog policajca Dušana Jankovića, osuđenog na sudu Bosne i Hercegovine na 21 godinu zatvora zbog ubojstva oko 200 građana nesrpske nacionalnosti na Korićanskim stijenama 1992.godine.

Njegovim iskazom Karadžić je želio osporiti da je zločin bio organiziran od strane službenih vlasti bosanskih Srba, budući da se ubojstvo spominje u njegovoj optužnici kao primjer nasilnog progona nesrpskog stanovništva koji je u mnogim općinama dosegnuo razinu genocida.

Tijekom iskaza Janković je poricao da je vodio konvoj s oko 1200 zarobljenih Bošnjaka i Hrvata iz prijedorskih logora prema Travniku, tvrdeći da je spornog dana 21.kolovoza 1992.godine – bio na slavi u Kozarskoj Dubici.

„Mislim da nisu osuđeni oni koji su počinili zločin, oni koji još uvijek šetaju ulicama Prijedora i nekih drugih gradova. Osuditi nevine ljude nije uopće utjeha obiteljima žrtava pobijenih gore.“, naveo je tvrdeći da je nevin.

Podsjetimo, za zločin za koji je Janković izjavio „da ga je zaprepastio jer se ustanovilo da su počinitelji iz policije“, odgovoran je interventni vod pod zapovjedništvom Sime Drljače, načelnika prijedorskog MUP-a.

Za Jankovića se, po presudi suda u Bosni i Hercegovini, utvrdila zapovjedna odgovornost za masovno ubojstvo, kao zapovjednika stanice prijedorske policije „koji je propustio priliku da spriječi ubojstva, čime se suglasio sa zločinom“. U istom suđenju kao počinitelji su osuđeni Zoran Babić na 22 godine zatvora, Milorad Škrbić na 21 i Željko Stojnić 15.

Za zločin se sudilo još nekim pripadnicima interventnog voda prijedorske policije, a neki su i priznali zločin, poput Ljubiše Četića.

Svjedok: Lažno me optužio ubojica

Kao svjedok obrane na Karadžićevom suđenju Janković je ustvrdio - da je osuđen na temelju lažnog iskaza jednog od počinitelja ubojstava na Korićanskim stijenama, koji se navodno nagodio s tužiteljstvom da ga inkriminira i dobije manju kaznu. No u unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo ga je podsjetilo da je još 5-6 svjedoka, na njegovom suđenju, također navelo da ga je vidjelo u konvoju i prilikom zaustavljanja na planini Vlašić, gdje je izdvojeno oko 200 muškaraca, koji su potom ubijeni na Korićanskim stijenama.

„Što se tiče Vaše odgovornosti – premda je konvoj stao na mjestu pogubljenja, Vi ste nastavili pratiti konvoj do konačnog odredišta. Smatrali su da ste morali znali za to i da ste namjeravali ubiti izdvojene muškarce, s obzirom na Vašu ulogu u policiji, prisutnost na mjestu pogubljenja gdje su se izvodile pripreme i činjenicu da ste razgovarali s pripadnicima interventnog voda na mjestu pogubljenja. To su zaključci suda, zar ne?“; upitala je tužiteljica Katrina Gustafson tvrdeći da je utvrđeno i da je Janković bio, prema funkciji u policiji – zamjenik načelnika Drljače.

To je svjedok obrane višestruko odbijao potvrditi, unatoč više pokazanih dokumenata u kojima ga se tako službeno oslovljava.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:59 0:00
Direktan link


Janković je nastavio i poricati da je pratio konvoj ponavljajući da je o tome lažno svjedočeno, kao i tvrditi da je zapovjedništvo prijedorske policije željelo procesuirati počinitelje, no da to nije moglo zbog ratne situacije i moguće pobune. Prema njegovoj izjavi - počinitelji su umjesto toga za kaznu poslani u vojne formacije bosanskih Srba.

Suđenje se nastavlja u srijedu ispitivanjem zadnjih u nizu svjedoka obrane od optužbi za dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG