Dostupni linkovi

Osumnjičeni za ubistvo Luke Jovanovića uhapšen u Kini


Brankov most, ilustrativna fotografija
Brankov most, ilustrativna fotografija

Marko Milićev, osumnjičen da je 25. jula svojim vozilom "mini kantrimen" na Brankovom mostu usmrtio Luku Jovanovića, uhapšen je u Kini i biće izručen Srbiji, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Prema rečima Stefanovića, Milićev je trenutno u pritvoru u Kini, a razgovori o njegovoj ekstradiciji su počeli. Srbija sa Kinom, međutim, nema zaključen bilateralni ekstradicioni sporazum, ali, kako je rekao Stefanović, postoji volja Kine da se taj postupak brzo obavi.

„Prema informacijama koje smo dobili od Narodne Republike Kine, Marko Milićev je uhapšen u toj zemlji i nalazi se u pritvoru“, kazao je ministar na konferenciji za medije.

Srbija i Kina, međutim, nemaju bilateralni ekstradicioni sporazum. Ipak, prema rečima Stefanovića, postoji volja Kine da se taj postupak brzo obavi, te očekuje da Milićev bude izručen u narednim danima ili nedeljama.

„Narodna Republika Kina je pokrenula razgovore o ekstradiciji i bez obzira što nemamo zaključem bilateralni ekstradicioni sporazum, zahvaljujući njegovoj ekselenciji i volji NR Kine, mislim da ćemo ovo uraditi mnogo brže nego što predviđa redovna procedura po reciprocitetu, koja bi mogla da potraje i više nedelja.“

Pravnik i nekadašnji koministar policije Božo Prelević, ocenio je za RSE da bi se ekstradicija Milićeva mogla očekivati u roku od 40 dana do dva meseca. „Kina nema nikakvog razloga da osobu koja je zbog toga na Interpolovoj poternici ne isporuči. Prvo, radi se o prijateljskoj zemlji, a drugo ne radi se o nekakvom političkom emigrantu ili nekome ko traži azil. Verujem da će Kina relativno brzo izaći u susret Srbiji, jer bez obzira što mi nemamo potpisan međusobni sporazum, Kina je članica Interpola i kao članica Interpola u obavezi je da sarađuje sa svim članicama Interpola pa i sa Srbijom“, rekao je Prelević.

Luka Jovanović je, podsetimo, život izgubio 25. jula, kada je s još nekoliko prijatelja pokušavao da pomeri automobil kome je otpao točak dok se spuštao s Brankovog mosta. Tada ga je pokosio automobil, "mini kantrimen", koji je dolazio iz pravca Zelenog venca. Vozač "kantrimena" je posle nesreće, bez zaustavljanja, pobegao s lica mesta. Nakon pritiska javnosti beogradska policija je objavila nejasne snimke s mesta udesa. Na snimcima se na samo nekoliko sekundi videlo vozilo koje je usmrtilo Jovanovića, ali ne i registarske tablice.

Milićev, za koga se sumnjia da je bio za volanom „kantrimena“, prvih nekoliko dana je bio u Srbiji, ali je 10. avgusta, redovnim letom i sa svojim pasošem pobegao za Tursku, u Istanbul, a potom odatle u Kinu, rekao je ministar policije.

„Mi smo znali kada je krenuo prema Hong Kongu, tamo je otišao 13. avgusta, a odatle u centralnu teritoriju centralne Kine i negde 15. avgusta je ušao u centralni deo Kine. Tada smo već imali informacije da se nalazi u Kini. Nakon toga, mi smo, kada su se stekle pravne mogućnosti, kada smo imali dovoljno dokaza da podignemo optužnicu, a nakon toga i crvenu interpolovu poternicu, obavestili kineske vlasti i zatražili hapšenje.“

Poternica za njim bila je raspisana na dva imena - Marko Milićev i Marko Marković, pošto se sumnjalo da koristi i stari pasoš na prezime Marković, čiji je nestanak prijavio prošlog septembra, a potom promenio prezime. Automobil, „mini kantrimen“, još uvek nije pronađen.

U ponedeljak, tokom dana, otac Luke Jovanovića, Bojan, saslušan je u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu koje vodi istragu protiv osumnjičenih u tom slučaju i pridružio se krivičnom gonjenju protiv njih. Podsetimo da se pored Milićeva koji je do sada bio u bekstvu, postupak u ovom slučaju vodi protiv još šest osoba kojima je Treći osnovni sud u Beogradu odredio pritvor do 30 dana.

Nakon ubistva Luke Jovanovića, njegov otac je danima stajao na Brankovom mostu sa sinovljevom slikom u rukama, tražeći pravdu i otkrivanje počinioca, a potom su počeli i protesti građana zbog te tragedije. Poslednji takav protest, održan je u nedelju 31. avgusta.

XS
SM
MD
LG