Dostupni linkovi

Otkriven najstariji fragment Kur'ana na svijetu?


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Rukopis star 1370 godina, pronadjen u Univerzitetskoj biblioteci u Birminghamu, lako bi mogao biti fragment iz najstarijeg Kur'ana na svijetu. Rukopis, zaturen u kolekciji ostalih bliskoistočnih knjiga, nije bio adekvatno obilježen, niti identificiran kao dio svete islamske knjige.

Istraživači su na policama bliskoistočnih rukopisa pronašli manuskript kojeg su dali na ispitivanje radioaktivnim ugljikom. Rezultati su bili zapanjujući.

Direktorica posebnih zbirki, Susan Worrall, kaže da ni "u najluđim snovima" niko nije očekivao da rukopis može biti tako star.

Stručnjak Britanske bibilioteke za takve rukopise, Dr. Muhammed Isa Waley, kazao je kako bi ovo "uzbudljivo otkriće" moglo obradovati muslimane širom svijeta

Ispitivanja koja su provedena na Oxfordu pokazala su da su fragmenti napisani na ovčijoj ili kozjoj koži, a sa 95 posto vjerojatnoće, napisani su izmedju 568. i 645. godine nove ere.

Profesor kršćanstva i islama, David Thomas procjenjuje da bi tekst lako mogao biti djelo utemeljitelja islama. Naime, prema muslimanskoj tradiciji, Muhamed je primio božju objavu izmedju 610 i 632 godine, kada je umro. Straost pronadjenih fragmenata poklapa se s tim periodom, tako da je sasvim moguće da je osoba koja je pisala bila živa u vrijeme poslanika Muhameda.

Profesor Thomas kaže da su neki od odlomaka Kur'ana zapisani na pergamentu, kamenu, palminom lišću i lopaticama deva – te da je u konačnoj verziji, prikupljen u obliku knjige, koja je završena oko 650. godine.

On kaže da manuskript mora biti vrlo blizu obliku prvog Kur'ana, jer datira iz Muhamedova vremena, što znači da je u izvornom obliku i da je doživio nikakve ili vrlo minimalne promjene.

Ovaj rukopis, pisan u "Hijazi pismu", ranom obliku arapskog, mogao bi biti jedanod najstarijih poznatih fragmenata Kur'ana. Prema riječima kustosice u Britanskoj bibilioteci riječ je o prekrasnom i iznenađujuće čitljivom zapisu koji sigurno datira iz vremena prve trojice kalifa".

Riječ je o trojici lidera muslimanske zajednice između oko 632. i 656.

Rukopis je dio zbirke više od 3.000 bliskoistočnih rukopisa koje je 1920. godine prikupio svećenik Alphonse Mingana, rođen u blizini Mosula u današnjem Iraku.

XS
SM
MD
LG