Dostupni linkovi

Otvoreno javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju nafte u Jadranu


Jadransko more između Italije i Hrvatske
Jadransko more između Italije i Hrvatske
U Zagrebu je u srijedu otvoreno prvo javno nadmetanje za istraživanje nalazišta nafte i plina na hrvatskom dijelu jadranskog podmorja. Hrvatske vlasti očekuju velik interes stranih energetskih kompanija za istraživanje, a potom za eksploataciju nafte i plina. Na prezentaciji ih je bilo četrdesetak.

Hrvatske vlasti i više su nego zadovoljne interesom za prezentaciju mogućnosti istraživanja i eksploatacije nafte i plina u hrvatskom dijelu jadranskog podmorja. Na prezentaciji u zagrebačkom hotelu Esplanade pojavila su se najpoznatija imena iz svjetskog naftnog biznisa - Exxon, Gazprom, Lukoil, Total, Ina, RWE, Edison, Turkish Petroleum, Hellenic Petroleum, Petroceltic, Hunt Oil, JP Nippon i drugi – a 'data-room' u kojoj po cijeni od 5.000 eura dobijate na uvid sve relevantne podatke iz dosadašnjih istraživanja je od 10. ožujka kada je otvorena rezervirana sljedećih tri mjeseca.

Ivan Vrdoljak
Ivan Vrdoljak
„Očekujem velik interes. Natječaj je profesionalno pripremljen, četrdesetak tvrtki je danas došlo na prezentaciju, očekujem de će velik broj njih u kontinuitetu s nama razgovarati sljedećih šest mjeseci, krenuti sa istraživanjem i onda sa eksploatacijom. I tada Hrvatska postaje – ono što sam puno puta rekao – energetsko čvorište ovog dijela Europe. Imat ćemo najsigurniju opskrbu energentima, imat ćemo najjeftiniji mogući plin… To je bio cilj svega ovoga, a sada je napravljen jedan veliki prvi korak“, kazao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Javno nadmetanje za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu koje je danas otvoreno traje do 3. studenoga. Natječajem je definirano 29 istražnih polja površine od 1.000 do 1.600 četvornih kilometara. Na sjevernom Jadranu je osam takvih polja, a na srednjem i južnom njih 21. Današnji početak javnog nadmetanja izuzetan je događaj za državu koja upravo vapi za investicijama. Ministar Vrdoljak, koji sa svim podacima oko javnog nadmetanja upravo odlazi na energetsku konferenciju u Dallas.

Uspjeli smo ono što nam je cilj zadnje dvije godine – da je Hrvatska 'user friendly' zemlja za investitore – da smo brzi i efikasni i da smo učinili ono što smo obećali učiniti pred godinu dana - a gotovo nitko nam nije vjerovao iz sektora eksploatacije plina i nafte – i da smo zakasnili 15 dana!“

Međutim, ne dijele svi Vrdoljakov optimizam. Dugogodišnji naftaš i ministar u HDZ-ovim vladama Davor Štern za RSE pozdravlja što je procedura obavljena brzo, što su nakon dugo godina nečinjenja doneseni potrebni zakoni i što su stvoreni preduvjeti da se nešto radi. „Optimizam nam je potreban, ali ne valja ni previše optimizma,“ kaže naš sugovornik.

„Ja imam određene zadrške prema obećanjima o jeftinijoj energiji samo zato što ćemo je mi naći. Vlastita energija ne znači da će vam ona biti jeftina. Svaka država ima pravo formirati vlastitu energetsku bazu, međutim stranci koji će se javiti na natječaj očekuju puni povrat svojih sredstava, bez obzira gdje se to prodavalo i za koju cijenu. Tako da se tu mora govoriti o svjetskoj cijeni proizvoda kopji će se prodavati kao rezultat tih istraživanja.“

Redoviti profesor zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, naftaš po užoj specijalnosti Igor Dekanić ima drugi tip rezervi – on u izjavi za RSE upozorava da je Hrvatska – što se tiče energenata u jadranskom podmorju – tek na početku puta.

„Istraživanja u podmorju svugdje dugo traju, svugdje treba proći nekoliko godina od početka istraživanja do rezultata, a sada je tek raspisan natječaj! To je sve prerano, treba vidjeti. To ne znači da nema energenata, to ne znači da nije obećavajuće, ali sve zavisi kako i koji igrači će se javiti u kojem konzorciju u onoj obvezujućoj fazi ponude. A to će se tek vidjeti.“
XS
SM
MD
LG