Dostupni linkovi

Pad aviona Džermanvingsa: Među poginulim i bračni par poreklom iz BiH


Ostaci aviona
Ostaci aviona

Pronađena je crna kutija iz srušenog aviona “Džermanvingsa” (Germanwings) u kome je poginulo 150 putnika i članova posade. Istraga razmatra sve opcije pada aviona u nepristupačnom delu francuskih Alpa, ali je gotovo isključena mogućnost da je teroristički napad uzrok nesreće.

Među stradalima je i dvoje građana poreklom iz BiH.

Reč je o snimku iz pilotske kabine – razgovoru i tehničkim parametrima, kazao je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kazenev (Cazeneuve), dodajući da je kutija oštećena, ali da može poslužiti za dobijanje informacija šta je uzrokovalo pad aviona.

„Moraju se pažljivo razmotriti sve opcije sve dok istraga ne donese zaključak, ali gotovo je izvesno da teroristički napad nije uzrok nesreće jer su ostaci aviona razbacani na prostoru od skoro hektar i po – što je relativno široko područje zbog jakog udara – što to znači da avion nije eksplodirao, tako da to verovatno nije razlog“, istakao je Kazenev.

Francuski državni sekretar za saobraćaj Alen Vidali potvrdio je da je počeo rad na reprodukovanju vitalnih podatka iz kokpita.

Vidali je izjavio za francuski Radio Evropa 1 da su istražitelji početni fokus na crnoj kutiji stavili na ljudskim glasovima, razgovoru, zatim zvukovima iz kokpita i dodao da nijedan uzrok nije u potpunosti isključen, ali "s onim što je već poznato, hipoteza uljeza ili napada je malo verovatna".

Pronalaženje druge “crne kutije” – na kojoj su snimljeni podaci o letu od Barselone za Diselforf – jedan je od ključnih zadataka istražitelja u sredu.

Među 150 stradalih - 144 putnika i 6 članova posade – 72 su nemački državljani, zatim 35 Španaca, saopštio je generalni direktor “Džermanvingsa” Tomas Vinkelman. Vlada u Madridu je ranije saopštila da je poginulo 49 njenih državljana.

Stradalo je i dvoje državljana poreklom iz BiH, potvrdio je za RSE ambasador BIH u Nemačkoj Edin Dilberović.

Reč je o bračnom paru Smailagić, Fehretu i Emiri.

Fehret je, državljanin Nemačke, dok se još uvek provjerava da li je i Emira nemačka državljanka. Oboje su poreklom iz Krajine.

Oni su živeli u gradiću u blizini Diseldorfa.

Među putnicima su bile i dve bebe kao i 16 đaka i dva učitelja iz nemačkog grada Haltern koji su bili u Barseloni, jer su učili španski jezik. Čelnici “Džermanvignsa” su saopštili da su poginula i dva američka državljanina, prenosi Si-En-En (CNN).

Stradala su i najmanje tri britanska državljana, izjavio je britanski ministar inostranih poslova Filip Hamond (Philip Hammond).

U avionu su bili i dva operska pevača - Nemica i Kazahstanac po rođenju, dvoje Austarlijanaca - majka i sin, Izraelac koji živi u Španiji, putnici iz Holandije, Turske, Danske i Kazahstana, Argentine, Belgije, Kolumbije, Japana i Meksika, saopštila je danas francuska vlada.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland (Hollande) i španski premijer Mariano Rahoj najavili su da će posetiti mesto nesreće u sredu. Očekuje se i dolazak dela porodica stradalih. U Španiji je proglašena trodnevna nacionalna žalost.

“Džermanvings” je saopštio da se pojedini piloti nisu osećali u sredu najbolje “zbog emocionalnog stresa”. Jedan let je otkazan dok će ostali biti obavljeni prema ranijem rasporedu.

Stručnjaci: Avion može da izdrži brzo poniranje

U međuvremenu su pojedini mediji, poput britanskog “Indipendenta” (the Indipendent), objavili da je avion "Džermanvingsa" čak 18 minuta gubio visinu pre udarca u planinu, a iz kokpita u tom periodu nije stigao nijedan poziv upomoć, pokazuje istraga.

Francuske vlasti su objavile da je komunikacija sa pilotom prekinuta u 10.30h kada je avion bio iznad Mediterana, posle čega je počelo zasad neobjašnjeno porinanje.

"Erbas A320" na letu 4U 9525 se srušio u 10.48h, nakon što je visina letenja opadala svakog minuta za oko 600 metara.

"Ključni su trenuci između 10.30h i 10.31h", rekla je francuska ministarka saobraćaja Segolen Rojal.

Predstavnici “Džermanvingsa” su saopštili u ponedeljak da je avion propadao osam minuta.

Posljednji kontakt kontrola leta imala je sa avionom kada je bio na visini od 2.250 metara, leteći brzinom od 700 kilometara na sat.

Stručnjaci sa koima je razgovarao Bi-Bi-Si (BBC) ističu da je avion propadao duplo brže nego što je to uobičajeno, ali da ima tehničke mogućnosti da izdrži tako naglo poniranje a da pilot zadrži kontrolu. U takvim situacijama se šalje signal za uzbunu, ali pilot očito nije imao vremena.

Takođe, nakon što su se pojavile informacije da posada ovog leta nije želela da uzleti dan ranije, kompanija "Džermanvings" je demantovala navode da je avion "ostavljen na zemlji iz bezbednosnih razloga" .

"Pilot je prijavio čudan zvuk, koji je dolazio iz zakrilca. Obavljen je pun pregled u (ponedeljak) skladu sa propisima i sve je bilo u redu", rekao je Volfgang Rajnert, portparol kompanije "Lufthanza", pod čijim okriljem radi "Džermanvings".

Kako je naveo direktor "Lufthanze" Karsten Spor, avion je bio u "tehnički odličnom stanju" i imao je 58 hiljada sati leta od kako je pušten u saobraćaj 1988, odnosno 1991. kada je postao deo flote “Džermanvingsa”.

Pilot je imao više od 10 godina letačkog iskustva u avionima “Džermangvingsa” i njegovog vlasnika, Lufthanze, saopštila je ova kompanija.

Tomas Vinkelman izjavio jeda je avion imao veliki remont u leto 2013. godine.

"Poslednja rutinska kontrola izvršena je juče, 23. marta u Diseldorfu, a obavila ju je tehnička služba `Lufthanze`", naveo je direktor kompanije.

U utorak uveče francuska televizija je objavila snimak iz helikoptera mesta gde se avion srušio,

“Slike su stravične”, izjavio je nemački ministar inostranih poslova Frank Volter Štanmajer nakon što je helikopterom obišao mesto udesa.

Francuska policija je saopštila da će biti potrebno više dana za izvlačenje tela nastradalih jer je teren nepristupačan.

Portparol francuskog ministarstva unutrašnjih poslova Pol Anri Brand rekao je da je stenovito mesto pada aviona noćas postalo klizavo zbog kiše i snega, što otežava operaciju pretraživanja ostataka letelice.

XS
SM
MD
LG