Dostupni linkovi

Pad vrednosti rublje doneo gubitke izvoznicima u Rusiju


FAS gradilište, ilustrativna fotografija
FAS gradilište, ilustrativna fotografija

Strmoglavi pad vrednosti ruske rublje izazvao je ozbiljne poremećaje u izvozu proizvoda, roba i usluga iz Srbije na tržište Ruske Federacije.

Prema informacijama iz centralne Srbije, najveće gubitke na kursnim razlikama beleže voćari, ali slične probleme imaju i firme iz metalskog kompleksa.

Nagli pad vrednosti rublje izazvao je pravi haos u izvozu voća na tržište Ruske Federacije, ali najveći izvoznici voća iz Topole nisu želeli da javno govore o ovom problemu, pravajući se da bi tako mogli da poremete tradicionalno dobre odnose sa kupcima iz te zemlje.

Za razliku od njih, Branko Veljović, direktor Kragujevačke fabrike „Zastava impro“ iz Kragujevca kaže za Radio Slobodna Evropa da je 2014. godina bila teška za poslovanje, a dodatni problem je izazvao nepovoljan kurs ruske valute koji je na tržištu Rusije uvećao cenu kragujevačkih prikolica za čitavih 70 odsto.

“Mi smo, nakon dobijanja tih informacija, a s druge strane i zbog relativno malog ostvarenja plana za prošlu godinu, redukovali plan za 2015. godinu. Naš partner nije realizovao porudžbine koje smo ugovorili za prošlu godinu zbog otežanog plasmana s obzirom na značajnu devalvaciju rublje što je prouzrokovalo poskupljenje naših proizvoda”, kaže Veljović.

Zastava impro je prošle godine sa ruskim pertnerom ugovorila posao vredan million evra, ali je on realizovan sa 50 odsto pa je zbog toga redukovan paln proizvodne za 2015. godinu. Naš sagovornik kaže da je pad prodaje u Rusiji nadomešten povećanjem prodaje na domaćem i drugim tržištima u Evropi. Za ovu godinu sklopljen je ugovor za plasman proizvoda u Francusku vredan pet miliona evra.

Izvoz privrede Šumadije i Pomoravlja u Rusku Federaciju u prvih 11 meseci prošle godine iznosio je 39,7 miliona dolara, a najveći izvoznici iz ovog regiona su „Juhor“ iz Jagodine, „Rado fruit“ iz Topole, Holding „Kablovi“ iz Jagodine“, „Peštan“ iz Aranđelovca i „Goma lajn“ iz Kragujevca, dok su najznačajniji izvozni proizvodi provodnici, kablovi, sveže voće, svinjsko meso, plastična creva i auto delovi od gume.

Jedna od firmi koja nije imala izvoznih problema zabog urušavanja vrednosti rublje je kragujevačka mlekara Kuč kompany, koja je tokom prošle godine na tržište Rusije izvezla 1.500 tona svojih proizvoda, najviše katunskog kajmaka, paprike u pavlaci, sireva i drugih mlečnih brendova.

Mirjana Dudić, predstavnica za medije, kaže za Radio Slobodna Evropa da ta kompanija nije imala bitinih promena u trgovini sa Ruskom Federacijom, navodeći da se u poslednja tri meseca beleži značajan rast.

„Pad rublje nije negativno uticao na naš izvoz, čak u poslednja tri meseca naš izvoz je i veći nego što je bio do sada. Tako da mi nismo imali tih problema“, kaže Dudić.

O poremećajima prilikom izvoza pojedinih proizvoda u Rusiju upoznati su i u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac.

Predrag Lučić, direktor Komore kaže za Radio Slobodna Evropa da su prve ovogodišnje porudžbine mlečnih i mesnih prerađevina na prošlogodišnjem nivou, ali da to nije slučaj sa drugim robama.

„Na žalost, ima slučajeva, posebno u sektoru voća, gde su zabeleženi gubici na kursnim razlikama, ali verujemo da će to vrlo brzo biti ispravljeno aneksima ugovora koji će se definisati kroz valutnu klauzulu“, kaže Lučić.

Prema njegovim navodima, domaći privrednici očekuju da će se kurs rublje stabilizovati, ali je po njegovim rečima, realno očekivati da će na ruskom tržištu, gde god je to moguće strana roba biti zamenjena domaćom.

„Imajući u vidu da je došlo do naglog i ozbiljnog poremećaja rublje u kratkom roku, takođe je realno očekivati da će doći do smanjenja tražnje roba namenjenih novim investicijama kao što su kablovi, završna obrada u građevinarstvu i slični proizvodi“, zaključuje Lučić.

On kaže da većina firmi sa teritorije Šumadije i Pomoravlja ima dugoročne planpve plasmana proizvoda, roba i usluga na ruskom tržištu, kao i dobre partnere i plasmane i da zbog toga treba očekivatibrzo rešavanje ovih problema.

XS
SM
MD
LG