Dostupni linkovi

Padavine u Srbiji: Sneg i nabujale reke prave probleme


Magistrala kod Užica
Magistrala kod Užica

Snežne padavine i obilna kiša koji već duže od jednog dana padaju u Srbiji, izazvali su brojne probleme. Zbog vlažanog snega i loše niskonaponske mreže, oko 9 300 domaćinstava u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši je bez struje. U užičkom kraju oko 30 000 potrošača nema struju zbog kvara na dalekovodima, a vanredna odbrana od poplava proglašena je u celom toku Zapadne Morave i delu teritorije opštine Topola.

Vlada nema sluha za probleme u opštini Sjenica

Svi putevi ka sjeničkim selima su neprohodni, pa je u blokadi oko 10.000 ljudi. Zbog snežnih nanosa koji u pojedinim selima dostiže visinu i do jednog metra nijedna seoska škola,osim škole u Štavlju, od četvrtka ne radi. Neprohodni su i regionalni putevi, potvrdio je za RSE pomoćnik predsednika opštine Mikailo Kaličanin.

„Regionalni putevi od Sjenice ka Tutinu i Bjelom Polju su neprohodni, kao i pravac Duga Poljana – Ugao. Svi seoski putevi su blokirani. Situacija je vrlo teška. Mi ne možemo da postignemo da očistimo sve sa svojim mašinama. Privatnike ne možemo da angažujemo zato što nemamo sredstava. Tražili smo pomoć od Vlade Srbije. Nisu nas razumeli. Neće da nam pošalju nikakva sredstva, neće da nam pomognu.Mi nemamo dodatnih sredstava, potrošili smo i planiranu budžetsku rezervu. Borićemo se sami sa našim mašinama. Nadam se da ćemo za nekoliko dana očistiti puteve ka svim mesnim zajednicama“, kaže Kaličanin.

Sneg u opštinama Polimlja doneo je najviše problema u snabdevanju strujom pa je bez struje oko 9 300 domaćinstava u Priboju, Prijepolju i Novoj Varoši.

Aco Pešterac iz pribojskog sela Čelice kaže da su bez struje od četvrtak, a da je mokar sneg polomio voće .Do glavnog puta ka gradu od juče (5. mart) niko nije prošao .

„Sneg je težak i mokar. Voće se lomi pod težinom snega. Maline padaju. Šta će biti sa njima dok ne okopni sneg ništa ne znamo. Blizu su nam štale te sneg očistimo. Ali koliko je sneg težak, ove plastične lopate se lome, ne mogu da izdrže teret“, kaže Pešterac.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Policijske uprave u Prijepolju Goran Posrkača objašnjava da se čine maksimalni napori da do kraja dana gradsko, a sutra seosko područje dobije struju.

Visina snežnog pokrivača na Zlataru i Jabuci je oko 40 centimetara. Vodostaj Lima je u normalnim granicama.

Bez struje na području Užica

Magistralni put kod Užica
Magistralni put kod Užica

Sneg u užičkom kraju je oko 10 sati ujutro prestao da pada, nakon 30-časovnih padavina, a najveći problemi su u snabdevanju strujom. Iz Elektrodistrubicije Užice u Zlatiborskom okrugu kažu da je u prekidu napajanje u 500 trafo-stanica i da je proglašena havarijska situacija. Snežni pokrivač se vrlo brzo topi, očekivanja su da će ekipe Elektrodistribucije Srbije tokom dana otkloniit najveći broj kvarova i da će domaćinstva koja su noć provela bez struje, večeras imatu struju.

Prema poslednjim podacima koje je saopštio rukovodilac Sektora upravljanja u užičkoj Elektrodiostribuciji, oko 30 000 potrošača nema struju zbog kvara na dalekovodima, a zbog nerasčišćenog snega i otežanog pristupa objektima, usporeno je otklanjanje kvarova, i tokom dana je najavljeno da će stići pomoć iz cele Elektrodistribucije Srbije.

Najteža situacija je u prijepoljskoj opštini, gde trenutno struju nema oko 7 000 potrošača. Sneg je oslabio, topi se i zbog težine dolazi do brojnih kvarova na delokovodima, a nekoliko sela je najugroženije, rekao je zamenik predsednika opštine Prijepolje Dobro Lazarević.

„Nema struje u mesnoj zajednici Aljinovići, Stranjani i Gostunu i još u nekoliko sela brdsko- planinskog područja naše opštine. Sneg koji od preksinoć pada je težak, oboreno je nekoliko velikih stabala drveća, pokidani su provodnici, ekipe Elektrodistribucije pokušavaju da normalizuju situaciju. Što se tiče putne mreže u ovoj opštini – nema problema“, kaže Lazarević.

Na Zlatiboru trenutno je oko 70 santimetara snega, neprekidno se čisti i veliki problem je doći do svih sela, kaže Milomir Kaljević, šef zimske komunalne službe čajetinske opštine.

„Našim čistačima ćemo ići koliko bude trebalo. Po samom Zlatiboru smo od preksinoć kada je počeo padati sneg, prošli možda već deset puta. Problem su lokalni putevi ka zlatiborskim selima, čistimo ih koliko možemo, da bi makar radile lokalne autobuske linije“, objašnjava on.

I u petak ujutro u više sela na Zlatiboru nema struje. Sela Šljivovica, Semegnejvo i Dobrodol imaju najviše domaćinstava bez struje. Očekuje se da će do kraja dana svi dobiti struju.

Radnici na terenu
Radnici na terenu

Sneg koji je neprestano padao na teritoriji Bajine Bašte, pokrenuo je klizišta u selima Jelovnik i Draksin, gde je klizište „otišlo“ u potok, zapušilo pregradnu deponijsku branu i preti da se obruši na most na magistralnom putu Užice-Ljubovija, izjavio je predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović.

Prema njegovim rečima, u ovoj opštini bez struje je trenutno oko 3 000 potrošača.

"Došlo je do kvara na sve tri trafo-stanice koje snabdevaju strujom meštane Zaglavka, na delu ka Kadinjači i Rastištu“, kaže Filipović.

On dodaje da je zbog snega neprohodan put Mitrovac-Kaluđerske bare, dok je preko Debelog brda prohodna samo jedna saobraćajna traka. Štab za vanredne situacije u Bajinoj Bašti je u stalnom zasedanju i prati situaciju na terenu, rekao je Filipović.

Za kamione sa prikolicom i šlepere, na snazi je zabrana saobraćaja preko Zlatibora, Kadinjače i Debelog brda, ka Mokroj Gori na prilazima Tari, i od Bistrice ka Priboju i Novoj Varoši, od Prijepolja ka Jabuci takođe.

I u železničkom saobraćaju sneg je izazvao probleme. Voz koji je u četvrtak uveče pošao iz Beograda ka Baru, stajao je noćas šest sati na železničkoj stanici u Požegi, zbog prekida u napajunju strujom, a slična situacija bila je i sa vozom iz Bjelog Polja koji je više sati stajao u Prijepolju.

Što se tiče rečnih tokova u ovom delu Srbije, još uvek nema opasnosti od izlivanja i poplava, a lokalni štabovi za vanredne situacije u stalnom su zasedanju. Magistralni put preko Zlatibora prema Crnoj Gori je očišćen i prohodan, kao i put preko Kadinjače i Mokre Gore ka Bajnoj Bašti i Višegradu.

Porast nivoa reka u centralnoj Srbiji

Reke, međutim, prete u centralnoj Srbiji. Obilne padavine koje već duže od 24 sata padaju u Šumadiji i Pomoravlju podigle su nivo vode u svim rekama, a vanredna odbrana od poplava proglašena je u celom toku Zapadne Morave i delu teritorije opštine Topola.

U petak ujutro je najkritičnije bilo u selu Natalinci u opštini Topola gde je reka Jasenica pretila da se izlije i poplavi brojna domaćinstva.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović rekao je da u slivu Zapadne Morave za sada nema većih problema i da nadležne službe danonoćno kontrolišu i osmatraju tok te reke.

Za razliku od Zapadne Morave, reka Jasenica zapretila je jutros (6. mart) izlivanjem u delu opštine Topola, gde je preventivno proglašena vanredna situacija. Dragan Jovanović, predsednik te opštine, kaže za Radio Slobodna Evropa da je najkritičnija situacija u selu Natalincima, ali da kuće i stanovništvo još uvek nisu ugroženi.

„Situacija je i dalje veoma teška. Glavni špic vodostaja je bio jutros oko četiri sata i samo zahvaljujući ogromnim naporima ljudi i mehanizaciji uspeli smo da sprečimo da voda ne prodre u kuće i ugrozi žitelje tog sela. Reka Kubrušnica se izlila u selu Zagorica i oštetila lokalni put koji je u prekidu. Takođe se izlila i u selu Kloka gde je u prekidu saobraćaj na glavnom putu i tu imamo najviše problema“, kaže Jovanović.

Prema informacijama iz štabova za vanredne situacije iz ovog dela Srbije, celokupno ljudstvo i mehanizacija su u pripravnosti, tako da se svi nadaju da će, ako kiša u petak prestane da pada, biti izbegnute teže posledice.

XS
SM
MD
LG