Dostupni linkovi

Patriotske igre u pravoslavnom kampu: Decu uče da pucaju


Detalj iz Svetolazarevog pravoslavnog kampa
Detalj iz Svetolazarevog pravoslavnog kampa

Nadležni u Srbiji pokrenuli su istragu o dečjem vojnom kampu u istočnoj Srbiji čije postojanje je izazvalo burne reakcije ovdašnje javnosti. Najviše brine to što su deca, tokom takozvane obuke, vežbala gađanje iz replika automatskih pušaka.

Dok organizatori kampa iz nepriznate Srpske istinske pravoslavne crkve tvrde da decu podučavaju tradicionalnim srpskim vrednostima, stručnjaci upozoravaju da se radi o opasnim zloupotrebama najmlađih.

Pevanje patriotskih pesama, pozdrav državnoj zastavi, uniformisani dečaci i devojčice tokom obuke koja asocira na vojničku, u šta spada i baratanje replikama oružja, bile su aktivnosti polaznika kampa u istočnoj Srbiji čiji su organizatori pripadnici nepriznate Srpske istinske pravoslavne crkve.

Neki od učesnika ovog kampa tek su na pragu polaska u školu. Osim replike ruskog kalašnjikova koja se koristi u takozvanoj obuci gađanja u Svetolazarevom pravoslavnom kampu, sredinom jula kada je održana desetodnevna “obuka” dece uzrasta od sedam do 18 godina, obnavljaju se i stari srednjovekovni rituali uz neizbežne noževe i sekire.

I dok je deo javnosti u Srbiji zatečen snimcima, dostupnim preko interneta, mahom maloletnika koji na Kučajskim planinama prolaze kroz vojnički dril, organizatori ovog kampa – iz redova zilota (kanonski nepriznate Srpske istinske pravoslavne crkve) tvrde da mlade podučavaju tradicionalnim srpskim vrednostima i principima svetosavlja. Jedna od njegovih pokroviteljki je igumanija Efrosinija Nikolić.

Kamp je apsolutno patriotski orijentisan i posvećen svemu što se neguje u srpskoj tradiciji. To uključuje ljubav prema monarhiji, prema svemu što nema veze sa našim demokratskim društvom, globalizmom, u šta ulazi srpska patrijaršija. Apsolutno je na neki način u vezi sa svim svetosavskim tradicionalnim principima.”, kaže igumanija Efrosinija.

Fakti o ovom kampu stigli su do nadležnih. Direktor policije Milorad Veljović za RSE je rekao da će policija istražiti čitav slučaj.

Policija vrši kompletne provere o čemu se radi, utvrđuje sve činjenice u saradnji sa Tužilaštvom. Ko je organizovao, na koji način i zbog čega. Utvrdićemo o čemu se radi i ako postoji odgovornost, ko je odgovoran”, rekao je Veljović.

Prethodno je povodom ovog slučaja oštro reagovala Srpska pravoslavna crkva, čiji je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije zatražio intervenciju države protiv onih koji zloupotrebljavaju i militarizuju decu što, kako je podvukao, nema nikakve veze sa pravoslavljem.

To se odnosi na organizatore spornog kampa zilote-članove kanonski nepriznate Srpske istinske pravoslavne crkve. Njihov osnovni princip je “Pravoslavlje ili smrt”, ne priznaju Srpsku pravoslavnu crkvu, koja ih pak sa druge strane smatra raskolnicima.

Jelena Vlajković
Jelena Vlajković

Nošenje maskirnih uniformi, vežbe gađanja imitacijama oružja, učenje borilačkih veština i nabijanje kondicije upakovano u versko ruho, u potpunom je nesaglasju sa principima koje bi jedna crkva koja se deklariše kao hrišćanska, trebalo da promoviše, smatra psihološkinja Jelena Vlajković. Ona upozorava da se ovde radi o zloupotrebi dece koja se izlažu opasnom militarizmu i ekstremizmu, a sve to uz saglasje njihovih roditelja.

“Postoji jedna velika grupa militantnih roditelja. Ta deca su od malena vaspitavana u duhu militarizma, agresije i tako dalje. Imate te roditelje koji smatraju da muškarci, a koliko sam videla u tom kampu su i devojčice, treba da se bore za ono što je izgubljeno na Kosovu, da treba da se bore za pravoslavlje. To je naravno jako opasno i krši sva međunarodna prava koja se tiču dece. Apsolutno država mora da se umeša. Crkva ne može u jednom ovakvom društvu u kome je odvojena od države da bez ikakve kontrole obavlja vaspitanje dece i formiranje ličnosti. Bilo da je priznata ili nepriznata.”, smatra Jelena Vlajković.

Učenje najmlađih vojnim veštinama u kampu nadomak grada Bora, nije međutim prvi slučaj takve vrste vezan za Srbiju. Još 2008. godine udruženje veterana “Patriotski front” iz Vojvodine poslalo je maloletnu decu na ekskurziju u Sibir gde su učili da pucaju i bacaju bombe. Osim reakcije javnosti, kod nadležnih je to prošlo prilično nezapaženo.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG