Dostupni linkovi

Pauza u suđenju Mladiću nakon tri tjedna izvođenja dokaza


Ratko Mladić u sudnici 7. rujna 2012.
Ratko Mladić u sudnici 7. rujna 2012.
Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću zaustavljeno je nakon tri tjedna izvođenja dokaza iza ljetne pauze.

Prekid se nije dogodio zbog nečeg nepredviđenog, poput lošeg zdravstvenog stanja optuženog, što je već bio razlog zaustavljanja procesa, nego zbog odluke - kako će tužiteljstvo izvoditi dokaze tri radna tjedna, nakon čega će se proces zaustavljati na tjedan dana, zbog što bolje pripreme obrane za ispitivanje idućih svjedoka.

Ispitivanje grupe svjedoka tužiteljstva nakon ljetne pauze završilo se i prije predviđenog vremena, no predsjedavajući sudac Alphons Orie, naložio je stranama u postupku - da se u nastavku procesa više koncentriraju na bitne dijelove optužnice te da se ne bave kontekstom događaja koji nije relevantan.

Naime, u dugim haškim procesima, vrijeme potrebno za izvođenje dokaza je i te kako bitan faktor, a pri ispitivanju zadnjih svjedoka – sudac Orie je primjetio da se trošilo beskorisno.

„Također nam je jasno da se prateće informacije ne odnose direktno na točke optužnice. Prema tome urgiram na obje strane u postupku da budu efikasnije u tom pogledu. To nije sastavni dio optužnice tako da ne možete ulaziti duboko u ta pitanja“, dao je sudac smjernice za nastavak suđenja.

Prije pauze, kao zadnja u nizu, svjedočila je zaštićena svjedokinja pod pseudonimom RM -032, koja je opisala - kako su srpski vojnici odvodili djevojčice i žene bošnjačke nacionalnosti iz zatočeničkog objekta u Kalinoviku.

Pokušaj prebacivanja odgovornosti

Obrana je tijekom unakrsnog ispitivanja željela prebaciti odgovornost s Vojske Republike Srpske - na lokalnu policiju te paravojne formacije. Ipak u iskazu svjedokinje, moglo se isčitati kako su upravo vojni stražari iz logora u školi u Kalinoviku - mogli dopuštati ili zabranjivati odvođenje zatočenica na silovanje, ovisno o svom raspoloženju, ali i statusu silovatelja.

„Jedan čovjek je jednom prilikom došao i odveo jednu grupu žena i djevojaka. Treba ju je odvesti i iduće večeri, taj isti čovjek, zaprijetivši prethodno da zatočenice ne smiju ništa nikom reći. Pošto je jedna žena imala malu djecu, ona je ispričala jednom stražaru. I te večeri ti stražari su sprječili toj grupi ljudi da ne odvede te žene i djevojke“, prisjetila se zaštićena svjedokinja dajući iskaz skrivenog lika i glasa.

Odvođenje zatočenica je pak dopuštano Peri Elezu i Dragoljubu Kunarcu koji su u dokumentima tužiteljstva označeni kao pripadnici Vojske Republike Srpske, iako su zapovjedali i paravojnim formacijama.

Dragoljub Kunarac zvani Žaga, vođa izviđačkog odreda u okviru fočanske Taktičke grupe VRS-a, osuđen je zbog silovanja bošnjačkih djevojaka i žena u Foči na 28 godina zatvora. Kada ga je jednom prilikom svjedokinja upitala za odvedene zatočenice koje nisu vraćene u logor kao i za sudbinu ostalih zatočenika, Kunarac joj je odgovorio – kako žene neće biti vraćene, a da će svi ostali biti ubijeni. Pri tom joj se hvalio kako je dan prije ubio oko 20 ljudi.

U mješovitim stražama policije i vojske u školi u Kalinoviku, samo se dvojica policajca nisu grubo ponašala prema zatočenicama. Ipak, oni su im samo mogli dati savjet, no ne i spriječiti njihovo odvođenje.

„Kad bi dolazili ovi vojnici, koji su dolazili i noću i danju izvodili žene i djevojke. Kad su dolazili noću, uvijek su (policajci) govorili ženama – ako imate šibicu ili upaljač ili bateriju, nemojte im davati. Ali to su bili samo dva policajca“, naglasila je svjedokinja koja je provela tri mjeseca zatočena u spomenutoj školi sa svoje troje djece (do rujna 1992.godine), u kojoj je zlostavljanje bilo uobičajeno.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00
Direktan link



Suđenje Ratku Mladiću nastaviti će se 17.09. ove godine iskazom novog svjedoka optužbe za dvostruki genocid i ostale zločine Vojske Republike Srpske. Kao prvi ,najavljen je insajder koji je i sam osuđen zbog ratnog zločina.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG