Dostupni linkovi

Snežna mećava: Stanovnici na jugu i jugoistoku Srbije u problemima


Nova Varoš
Nova Varoš

Vanredna situacija zbog obilnih padavina i dalje je na snazi u Smederevu, Tutinu, Koceljevi, Sjenici, Brusu, Ivanjici, Arilju, Novoj Varoši, Ljuboviji i Topoli. U Novoj Varoši 200 djaka u ponedeljak nije došlo na nastavu. U Sjenici i dalje regionalni putevi prohodni jednom trakom. Trećina sela u opštini Tutin i dalje je odsečena od sveta i bez struje. Iz zavejanih sela u nedelju (08.marta) do bolnice u Tutinu bolesne osobe su evakuisane džipovima.

Teško je i u Novoj Varoši gde je oko 80 posto opštine u snežnoj blokadi. Oko 200 učenika 9. marta ne dolazi doći na nastavu. Snežni nanosi napravili su u velike probleme u selima Božetići, Miševići, Ljepojevići, Drmanovići, Jasenovu, Trudovu i Beloj reci.

„Mokar i težak sneg veliki je problem za čišćenje. U jednom delu sela Božetići smetovi su preko mašina. Zbog ovako teške situacije nastave neće biti u pet seoskih škola, dok deca u gradskim školama redovno idu na nastavu", objašnjava zamenik predsednika opštine Ivan Mladenović.

Najkritičnije je u novovaroškom selu Bela reka gde je teško doći i sa teškom mehanizacijom pa su se meštani sami organizovali i pokšavaju da osposobe seoski put dok ne stigne pomoć od opštine .

„Nema nijedna teška mašina, pa traktorima, vozama čistimo. Iz opštine nisu stigli ništa da nam pošalju pa smo iz Golfa vadili gorivo, da dospemo u traktor. Sneg je sve veći i veći. Narod nikud ne ide. Ni do najbliže prodavnice se ne može", priča meštanin Rade Žunjić.

U Sjenici visina snežnih nanosa u pojedinim selima je i preko dva metra. Očišćen je regionalni put Novi Pazar, Sjenica, Nova Varoš. Zbog jakog vetra i snežnih nanosa problema još uvek ima na regionalnom putu ističe direktor Direkcije Elvis Bihorac.

„Ovi putevi su očišćeni, ali kretanje je dozvoljeno samo jednom trakom uz obaveznu upotrebu zimske opreme. Očišćen je i dobar deo lokalnih puteva, ali vetar i niske temperature otežavaju čišćenje, pa vrlo brzo se ponovo stvaraju smetovi ponegde i do dva metra, pa ponovo moramo da čistimo.“

Bihorac kaže da četvrka nijedna seoska škola na Pešterskoj visoravni nije radila, osim škole u Štavlju, zbog toga je prioritet je dat na raščićavanju seoskih puteva do škola ali još uvek je neizvesno koliko će od 1 000 djaka danas moći doći na nastavu. Još uvek nisu prohodni putevi ka školma u selima Ugao i Tuzinje.

Danima su zavejana sva sela na planini Čemernik iznad Vlasinskog jezera, na nadmorskoj visini od 1.300 metara, a Dalibor Savić iz sela Mlačište, kaže da iako sneg i dalje pada i blokira puteve, stanovnici tih sela u opštini Crna Trava su spremno dočekali nepogodu.

“Jak vetar je stvorio velike nanose tako da je jošuvek put neprohodan. Nanosi su do 2,5 metara pa i višti, možda i do tri metra. S obzirom da zanamo kakve su zime na planini na vreme smo rpipremili hranu i ogrev, a to je najvažnije za ovakve neprilike. Mi mlađi obilatimo staračka domaćinstva i pomažemo im”, kaže Savić.

Vladimir Zaharijev, predsednik opštine Bosilegrad kaže da je sneg blokirao svih 37 sela u kojima je sedam trafostanica bez napona, a lekari se motornim sankama probijaju do bolesnih ljudi u planinskim selima. Problem predstavlja nedostatak nafte za teške mašine koje raščišćavaju puteve zbog čega je zatražena interventna pomoć od države.

“Visina snega je od 80 santimetara u Bosilegradu pa sve do 2,5 metara, a verovatno možda i više u smetovima gore u planini. Bolesnima će u pomoć priteći lekar koji kod njih ide moitornim sankama. Mi smo od države hitno potražili najmanje 10 tona nafte za mašine. Ekipe montera ne mogu da idu po snegu od metar, dva, a mi nemamo mašine da raščistimo puteve”, kaže Zaharijev.

I u susednoj opštini Crna Trava sva lokalna komunalma mehanizacija je na terenu, a prioriteti su raščišćavanje puteva i uspostavljanje napajanja električnom energijom.

Slavoljub Blagojević, predsednik opštine se nada da će se u narednih nekoliko dana situacija stabilizovati, pogotovu ako ne bude novih padavina.

“Problem su lokalni putevi po mesnim zajednicama koji su svi neprohodni. Sva mehanizacija je na terenu i danas raščišćavamo te pravce i u narednih nekoliko dana očekujemo da se situacija stablizuje. Što se tiče struje, uglavnom je redovno napajanje, osim u tridesetak domaćinstava gde će danas biti otklonjeni i ti kvarovi”, kaže Blagojević.

Dok se putevi ne raščiste i ne obezbedi snabdevanje električnom energijom u seoskim školama u opštini Bosilegrad đaci neće pohađati nastavu, jer kako kaže Zaharijev deca ne mogu da se probiju do škola.

“Deca danas ne idu u seoske škole, a neće ići ni sutra ni narednih dana jer ne mogu da prođu kroz sneg koji je dublji nego što su oni visoki”, kaže Zaharijev.

XS
SM
MD
LG