Dostupni linkovi

Pet ključnih tačaka iranskog nuklearnog sporazuma


Džavad Zarif
Džavad Zarif

Autori: Carl Schreck i Golnaz Esfandiari, prevela: Ena Stevanović

Iran i šest svjetskih sila su 2. aprila izjavili da su postigli dogovor o „ključnim parametrima“ sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma koji mora biti okončan do 30. juna. U nastavku navodimo pet stvari koje morate znati o najavljenim obavezama.

Vremenski okvir

Sporazumom se produžuje vrijeme koje je Iranu potrebno da obogati dovoljno urana za proizvodnju jedne atomske bombe i to na „najmanje jednu godinu“ na narednih deset godina, kako se navodi u dokumentu koji su Sjedinjene Države objavile 2. aprila.

Trenutno vrijeme koje je Iranu potrebno da proizvede nuklearno oružje se procjenjuje na dva do tri mjeseca.

Kelsey Davenport, direktorica Udruge za kontrolu nuklearnog naoružanja kaže da su „s gledišta obustave širenja nuklearnog oružja ovi parametri vrlo dobri.“

„Sporazum učinkovito blokira iransku proizvodnju oružja korištenjem urana i plutona i omogućuje strogi nadzor i provjere kako bi se osiguralo da se svako odstupanje od sporazuma i svaki tajni program brzo otkriju“, kaže ona.

Centrifuge

Centrifuge se koriste za obogaćivanje urana u medicinske, energetske i znanstvene svrhe, kao i za proizvodnju nuklearnog oružja.

Prema parametrima koji su najavljeni 2.aprila, Iran će morati smanjiti broj instaliranih centrifuga sa trenutnih 19 hiljada na 6104. Od svih centrifuga 5060 njih će imati dozvolu da obogaćuju uran u narednih deset godina.

Svih 6104 centrifuga će biti modeli iz prve IR-1 generacije centrifuga koje obogaćuju uran mnogo manje učinkovito od novijih modela.

Ostatak centrifuga će biti pohranjeno i pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Obogaćivanje

Teheran je pristao na to da će obogaćivati uran znatno ispod razine koja je potrebna za proizvodnju nuklearnog oružja te da će smanjiti trenutne zalihe od oko 10 hiljada kilograma nisko obogaćenog urana na 300 kilograma i to na petnaest godina, kako se navodi u dokumentu koji su objavile SAD.

Iran će također na petnaest godina morati obustaviti izgradnju novih nuklearnih postrojenja za obogaćivanje urana.

Sporazumom se pored toga uvode ograničenja na iransko postojenje za obogaćivanje urana u Natanzu kojem se zabranjuje korištenje novijih modela centrifuga i koji ima obavezu da trenutno instalirane centrifuge smjesti u spremište na narednih 10 godina.

Provjere

Iran je pristao omogućiti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) redovan pristup svojim nuklearnim postrojenjima. IAEA će također moći redovito provjeravati rudnike urana i nadgledati njegovu proizvodnju i skladištenje.

Iran će pored toga morati omogućiti inspektorima IAEA da „istraže sumnjiva mjesta i navode“ ili tajne objekte za obogaćivanje i pretvorbu diljem zemlje kao i proizvodnju centrifuga.

Mark Fitzpatrick, direktor Programa za razoružanje i obustavu širenja nuklearnog oružja pri Londonskom međunarodnom institutu za strateške studije (IISS) je rekao da sporazum omogućava strogu kontrolu infrastrukture.

„Brzo će se otkriti ako Iran bude koristio svoja nuklearna postrojenja. Ukoliko Iran pokuša nešto sakriti, vrlo je vjerovatno da će se to otkriti jer ovaj sporazum podrazumijeva česte provjere“, rekao je Fitzpatrick za RSE/RL.

Te mjere uključuju pristup skladištima za proizvodnju centrifuga kao i kanalima za nabavku opreme i materijala, dodaje on.

„To je nova mjera koja do sada nije bila sprovođena niti jednim sporazumom IAEA.“

Sankcije

U dokumentu objavljenom od strane SAD-a se navodi da će Iranu biti ublažene sankcije „ukoliko bude poštovao sve svoje obaveze“.

Pod tim se podrazumijeva i obustava sankcija SAD-a i Europske unije vezanih uz nuklearni program kao i ukidanje svih rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a koje se tiču iranskog nuklearnog programa.

Vijeće sigurnosti UN-a će, međutim, predstaviti novu rezoluciju kojom će i dalje biti na snazi ključne stavke prethodnih rezolucija koje se bave pitanjem „transfera osjetljivih tehnologija i aktivnosti“.

Ukoliko Iran ne ispuni svoje obaveze, sankcije SAD-a i EU se nastavljaju. Ukoliko se to neispunjavanje obaveza ne može riješiti procesom rješavanja sporova koji se navodi u sporazumu, onda bi Iranu ponovo mogle biti nametnute i sankcije UN-a.

Američke sankcije nametnute Iranu koje se odnose na „terorizam, kršenje ljudskih prava i balističke rakete“ i dalje ostaju na snazi, kako se navodi u dokumentu koji su objavile Sjedinjene Države.

Davenport kaže da će, kada sporazum stupi na snagu, „Iran vrlo brzo osjetiti sve navedene olakšice“.

„Konačno ukidanje mnogih sankcija, posebno onih nametnutih od strane SAD-a i UN-a će doći kasnije kada Iran počne aktivno surađivati sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju kako bi se riješili neki od osnovnih problema vezanih uz prethodne aktivnosti Irana. Ali Iran će sigurno na temelju ovih parametara osjetiti olakšice u vrlo kratkom roku“, rekla je Devenport za RSE/RL.

XS
SM
MD
LG