Dostupni linkovi

Pet minuta za RSE: Mirsad Kebo


Pet minuta za RSE: Mirsad Kebo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:08 0:00

Pet minuta za RSE: Mirsad Kebo

Mirsad Kebo, nezavisni kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, odgovara na pitanja kakvu BiH želi vidjeti u naredne četiri godine, kako oporaviti bh. ekonomiju, kako se boriti protiv korupcije, te koji to trebaju biti prvi koraci u vanjskoj politici BiH.

RSE: Gospodine Kebo, ukoliko budete izabrani za člana Predsjedništva BiH, šta je to što ćete prvo uraditi, a šta je Vaš strateški cilj?

Kebo: Moram reći kao legalista da bih prvo uredio Predsjedništvo i doveo u situaciju da izvršava svoje Ustavom predviđene nadležnosti. Vidite, na mnogim skupovima i uopće u javnosti, imate malo podataka o tome šta radi Predsjedništvo BiH. Ono je vrhovni komandant Oružanih snaga, vodi vanjsku politiku, zaključuju međunarodne ugovore, predlažu, postavljaju mandatara, predlažu budžet Parlamentu i rade ostale stvari koje su predstavljanje države, borba za imidž itd. Znači, sve to treba vratiti u ustavne okvire.

RSE: Kakvu Bosnu i Hercegovinu vidite sada, a kakvu je vidite za četiri godine?

Kebo: Ovdje se djeca ne smiju. Vidite zabrinute stare ljude koji ne znaju da li mogu doći na red u Klinički centar. Imate na sceni kriminalnu državnu, stranačku hobotnicu koja nemilosrdno pljačka ovaj narod.

RSE: Koji su Vaši ciljevi u vanjskoj politici?

Kebo: Mislim da je ukrajinska kriza i kriza uopće u svijetu vrlo povezana sa stanjem u Bosni i Hercegovini, jer je specifikum Bosne i Hercegovine da mi nismo nacionalna država. Mi smo multietnička država sastavljena od tri konstitutivna naroda i drugih. Posebno svijet i Evropu, zbog raznoraznih razloga, interesuje odnos Bosne i Hercegovine prema arapsko-islamskom svijetu. Ako budem izabran kao vrhovni komandant i član najužeg rukovodstva, boriću se da Bosna i Hercegovina sačuva svoju autentničnost i u onom dijelu ljudskih sloboda koje se zove vjersko ispoljavanje. Nije više u pitanju rasprava teorijski o sekularizmu, odnosu države i vjere, ako imate direktno uplitanje vjere u politiku i korištenje od strane političara vjere za postizanje pragmatičnih političkih ciljeva.

RSE: Znači li to da je Bosna i Hercegovina onda samo teoretski sekularna država a praktično ne?

Kebo: U stvarnom životu mislim da mi izazivamo nepovjerenje Evrope prema nama, i to treba priznati. Ovdje se ne treba boriti koliko ste, recimo, musliman. Pa, pokažite to svojim djelom. Radite svaki dan, činite dobro djelo. To se odnosi i na svaku drugu religiju.

RSE: Prema svim evropskim parametrima, Bosna i Hercegovina je na dnu evropske ljestvice po ekonomiji. Kako zaposliti mlade, odnosno kako da ova zemlja ide naprijed?

Kebo: Reći ću vam da jesmo dolje na dnu. To je tačno. Ali, po svim ostalim parametrima prirodnih bogatstava, resursa kojima raspolažemo, mi smo najbogatija zemlja u bivšoj Jugoslaviji. Uzmite energetski sektor, uzmite rudno blago, uzmite šume.

RSE: Da li to znači da ne znamo koristiti sve to blago?

Kebo: Da.

RSE: Jedan od gorućih problema je i problem korupcije. Kako ga riješiti?

Kebo: Vrhovi organiziranog kriminala, da ne kažem u bukvalnom smislu, u prenesenom smislu polazi od ove zgrade pa do vrha države. Mi smo dogurali do toga da počinjemo da ličimo na privatnu državu, državu nekih 30-50 familija koje će vladati. Neće, bogami. Ja ću se 'tući', pravnim sredstvima, u kakvom god obliku, na vlasti ili u opoziciji, zbog one moje unučadi, da takvi ne vladaju državom.

XS
SM
MD
LG