Dostupni linkovi

Peta "bomba" opozicije: Gruevski iz osvete srušio objekat političkog rivala


Nikola Gruevski
Nikola Gruevski

Premijer Makedonije Nikola Gruevski je u znaku osvete, lično koordinisao rušenje objekta Kosmos u vlasništvu Fijata Canoskog 2011. godine, rekao je na pres konferenciji u petak lider Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev, objavljujući petu takozvanu bombu sa snimljenim telefonskim razgovorima iz kojih se, kako kaže, jasno vide kriminali vlasti. Canoski, koji je tada bio lider Partije za evropsku buducnost, najpre je bio u vladajućoj koaliciji na čijem čelu je VMRO DPMNE Gruevskog, a pre parlamentarnih izbora 2011, prešao je u opozicionu koaliciju predvođenu socijaldemokratima. On je biznismen i vlasnik privatnog univerziteta, a objekat Kosmos je trebao biti ekskluzivna stambena zgrada u Skoplju. U snimcima koje je objavio Zaev, kako je rekao, čuje se nekoliko razgovora između premijera Gruevskog i ministra za transport Mileta Janakieskog, koji su obavljeni nakon izbora 2011. godine.

“Cilj je politička osveta ka Fijatu Canoskom. Nikola Gruevski lično inicira i kontroliše celu akciju sravnivanja sa zemljom tog objekta. Gruevski je lično naručivao menjanje urbanističkih planova, sugerisao korištenje njihovih instalacija u sudstvu, dogovarao medijske manipulacije i senzacije, da bi se opravdao pred Međunarodnom zajednicom. Osim osvete, ne zanima ga ništa drugo. Niti reakcija međunarodne javnosti, niti poštovanje zakona, prava i pravne države. Jedino što ga zanima je pokriće zločina koji čini”, rekao je Zaev.

Zaev je istakao da će u narednom periodu objaviti sve što opozicija ima kao dokaz i da niko ko je prekršio zakone neće biti pošteđen, niti iz vlasti, niti iz opozicije, niti iz makedonskog, niti iz albanskog bloka. Na pitanje novinarke Radio Slobodna Evropa da li poseduju snimljene razgovore stranih ambasadora, pošto je italijanski ambasador Ernesto Beleli u intervjuu za naš Radio rekao da ima takvih informacija, lider socijaldemokrata je odgovorio:

“Do sada, od onoga što je izašlo otkako spremamo materijale ima barem šest ambasadora. Ne znam zašto su baš oni, ali radi se o ambasadorima najuticajnijih država. Detalje neću reći, zbog toga što imamo nameru da to saopštimo njima. Da oni to znaju.”

Ovo je peta takozvana bomba sa prisluškivanim razgovorima i za razliku od prethodnih, pauza posle četvrte pres konferencije je bila samo dva dana. U sredu je Zaev objavio da je više od 100 novinara bilo prisluškivano od strane Uprave za bezbednost i kontraobaveštavanje (UBK), te je pustio šest telefonskih razgovora koji, kako je rekao, dokazuju sirovu i svirepu istinu o totalnoj kontroli medija od strane premijera Gruevskog, direktora UBK-a Saše Mijalkova i još nekolicine njihovih saradnika.

Odmah nakon četvrte bombe, Gruevski je na pres konferenciji rekao da je u proteklom periodu Makedonija bila target stranih obaveštajnih službi, potpomognutih od njihovih saradnika iz zemlje, koji su to radili zbog finansijske koristi. On nije hteo da ulazi u ocenjivanje verodostojnosti objavljenih prisluškivanih razgovora.

XS
SM
MD
LG