Dostupni linkovi

Lukovac: Pitanje granica neće usporiti Crnu Goru na putu ka EU


Branko Lukovac
Branko Lukovac

Pitanje razgraničenja Crne Gore sa susjedima koje još nije do kraja riješeno važno je u procesu evroatlantskih integracija ali neće biti brana i neće usporiti Crnu Goru na tom putu, smatra bivši ambasador Crne Gore u Hrvatskoj Branko Lukovac.

Lukovac u intervjuu za RSE kaže da očekuje da će uskoro početi međunarodna arbitraža za Prevlaku i očekuje da će njen privremeni status koji je na snazi preko deceniju, Međunarodni sud u Hagu uvažiti kao model za trajno rješenje tog pitanja

„Nama je prilikom postizanja tog privremenog rješenja bilo jako stalo da sačuvamo Boku Kotorsku kao unutrašnji zaliv Crne Gore, a svjesni smo bili da je stav, odnosno mišljenje Badenterove komisije o kopnenim granicama koje su bile u ranijoj zajedničkoj državi kao administrativne granice, postalo međunarodno pravo. Dakle, voljeli to ili ne, to će morati biti rješenje kada su kopnene granice u pitanju ali nam je za more bilo važno da sačuvamo Boku Kotorsku i tu je nađen kompromis tim privremenim rješenjem. Koliko vidim, istraživanje nafte i gasa u podmorju će nas natjerati da taj okvir, taj mandat, što prije usaglasimo i povjerimo Međunarodnom sudu u Hagu. U svakom slučaju, sud u Hagu bi to trebalo da riješi prije nego što se završe istraživanja da bi se znalo šta je čije u tom pojasu. Iako bi sud u Hagu ipak radio duže nego što bi se to moglo očekivati ja mislim da to neće uticati na evropske integracije Crne Gore.“

RSE: U dijelu političke javnosti u Crnoj Gori, prvenstveno u opoziciji procjenjuje se da je Hrvatska kao članica EU u prednosti u odnosu na Crnu Goru glede konačnog ishoda rješavanja pitanja Prevlake. Kako to komentarišete?

Lukovac: Ipak mislim da će okolnost da je postignut jedan kompromis kojim je Boka Kotorska zadržana kao unutrašnji zaliv Crne Gore prevladati u konačnom rješenju Međunarodnog suda pravde. Naravno da je neophodno da se pribavi i da se podastre kvalitetna dokumentacija i argumentacija tom sudu, ne samo o onome što je ovo privremeno rješenje već i o svemu onome što je od geografskog i istorijskog karaktera. Međunarodni sud pravde u trećini dosadašnjih slučajeva koje je tretirao taj sud kao i Međunarodni sud o pravu mora u Hamburgu uvažavao je te specifičnosti i zato mislim da Crna Gora ima dobre šanse da sačuva ono što je kvalitet ovog privremenog rješenja u konačnom rješenju suda u Hagu.

RSE: Da li bi rješenje suda u Hagu za Prevlaku, u slučaju da jedna od strana ne bude zadovoljna moglo da izazove političke probleme na relaciji Podgorica – Zagreb?

Lukovac: Ja mislim da ne jer je uslov da su obje zemlje saglasne da to rješava Međunarodni sud u Hagu i da to poslije prihvate obje strane. Prema tome, time što se to povjerava tom sudu obje strane unaprijed prihvataju šta god da će biti odluka suda i ne mogu jedna drugu da optužuju zbog eventualno nečega sa čime nijesu zadovoljne već moraju da uvaže to što ta komisija i njihovi vrhunski eksperti budu zaključili.

XS
SM
MD
LG