Dostupni linkovi

Plenum svih plenuma: Ovo je kraj sadašnjih političara


Sarajevo: Plenum svih plenuma
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

Video Zvjezdan Živković

Nekoliko stotina demonstranata i učesnika Plenuma u Federaciji BiH okupilo se ispred zgrade Vlade Federacije, kako bi održali mirne proteste, odnosno „Plenum svih plenuma“. Skupu je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi iz više gradova ovog entiteta, ali svoje zajedničke zahtjeve nisu imali kome predati, jer su članovi Vlade zasjedali u Mostaru. Zahtjeve će putem zvaničnog protokola uputiti u četvrtak, od kojih je prvi smjena aktuelne Vlade.

„Stop teroru baraba nad ljudima koji misle”, “Padaj silo i nepravdo” pisalo je na transparentima građana, koji su protestovali ispred zgrade Vlade FBiH. Naouružani pištaljkama i vlastitim glasom, građani su skandirali.

Pravi performans priredila je penzionerka iz Sarajeva. Ona je na dva štapa zavezala štrik na koji je okačila donje rublje. Svoje poruke vlastima ispisala je upravo na vešu:

„Još će biti puno gaća – od Čaršije do Ilidže. Na njima ćemo ispisivati sve probleme koje je ova vlast prouzročila. Najbitnije je za sada da im Evropa ne da eurotranšu, odnosno da im da dijagnozu. Političari nisu Bosna i Hercegovina. Narod od toga nema koristi već samo lopovi“, ističe ona.

U Sarajevo je u znak podrške zahtjevima građana došla i Nisveta Karić iz Zenice. Ima 63 godine. Majka je šestoro djece. Kao i više od pola miliona građana ove države i ona je na listi nezaposlenih.

„Nemam pravo na socijalnu pomoć već mi djeca daju. Ko će mene danas hraniti? Niko?! Ja sam došla sa ovom djecom i meni je žao ove djece. Ja sam na birou kao i moj sin 37-ogodišnji sin – nije ni oženjen. Ova situacija treba da se rješava“, naglašava Nisveta Karić.

Bijesna što ne može da zaradi za vlastiti život je i nekadašnja radnica Tvornice automobila Sarajevo.

„Sada sam socijalni slučaj, jer me takvom država napravila. Većina nas je ovdje takvih. Borimo se za ista prava. I nema veze kako se zovemo i koje smo nacije, svi imamo isti problem. Ovo je kraj sadašnjih političara. Oni mogu još malo talasati ali sigurno ne dugo“, poručuje ova radnica.

(Fotografije Midhat Poturović)

Pored smjene Vlade Federacije BiH, građani traže obustavu svih privatizacijskih procesa i reviziju dosadašnje privatizacije, te ukidanja beneficija uposlenima u institucijama i organima javne uprave. Zahtjeve je na Plenumu svih plenuma pročitao Feđa Fajić, aktivista iz Mostara:

"Hitno usklađivanje penzija s rastom prosječne plate u Federaciji, trenutno obustavljanje svih zaduživanja kod međunarodnih i domaćih banaka kako bi se finansirala javna potrošnja“, navodi Fajić.

Iako se očekivao veći odziv građana do toga ipak nije došlo. Jedan od građana Maglaja smatra da je za to krivo loše vrijeme:

„Ja mislim da su loše vremenske prilike odigrale presudnu ulogu. Mi smo trebali doći sa više autobusa ali je stigao samo jedan, jer nije bilo dovoljno ljudi“.

Ipak, nakon masovnih demonstracija koje su 5.febrauar počele prvo u Tuzli, a potom se proširile na druge gradove Fderacije BiH, napravljeni su određeni pomaci. U Tuzli je formirana ekspertna Vlada što je bio jedan od zahtjeva građana, u većini gradova kantonalne skupštine su ukinule takozvani “bijeli kruh ili hljeb”. Iako nisu ispunjeni svi zahtjevi građana, Boriša Mraović iz Sarajeva smatra da je do nekih promjena ipak došlo:

"Sasvim sigurno je da se nekakav skok desio, da se promjena desila i to je već plod naših napora. Šta to znači, treba analizirati, i propuste i dostignuća. Treba se sjetiti da se vlade po Konvenciji procjenjuju nakon 100 dana rada, a mi se evo već dva mjseca pitamo i procjenjujemo šta smo postigli", ističe Mraović.

Učesnik mostarskog Plenuma Sead Elezović tvrdi kako se više može postići samo ako se svi plenumi udruže i počnu zajednički djelovati. Na pitanje zašto to do sada nije urađeno, Elezović odgovara:

"Očekivali smo da ćemo dobiti podršku političara, ali svi se zahtjevi ispunjavaju šturo. Predstavnici vlasti samo žele da dobiju na vremenu“, Elezovićevo je mišljenje.

Građani širom FBiH su, djelujući kroz plenume u svojim gradovima, u posljednja dva mjeseca uputili lokalnim vlastima više desetina zahtjeva koji se odnose na rješavanje različitih problema.

Na njihove zahtjeve, institucije lokalnih vlasti su se uglavnom oglušile. Po ko zna koji put bh političari su se prali od odgovornosti bacajući krivicu na nekog drugog, na taj način kupujući neophodno vrijeme, uz već dobro prihvaćene floskule o ugroženosti jednog, drugog ili trećeg naroda. I tako će očito i ostati do općih izbora u oktobru ove godine.
XS
SM
MD
LG