Dostupni linkovi

"Repovci": 22 godine čekanja na istinu


Obilježavanje godišnjice zločina u Repovcima, 12. juli 2014.
Obilježavanje godišnjice zločina u Repovcima, 12. juli 2014.

Već 22 godine porodice ubijenih u zločinu koji je u javnosti poznat kao "Slučaj Repovci" čekaju istinu.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00
Direktan link

Podsjećamo, na putu ka selu Repovci, 12. jula 1993.godine, mučki iz zasjede ubijeno je devet pripadnika ARBiH, a ovaj zločin još nije rasvijetljen.

Vejsil Ferhatbegović izgubio je sina, ali i nadu u institucije države.

"Dvedeset dvije godine pričam kad se politika promijeni, onda biće nešto. Ovo politika drži konce u rukama. Neko to krije, stvarno krije", kaže on.

Dolazilo je niz istražitelja, a onda je sve otišlo pod led.

Vejsil Ferhatbegović
Vejsil Ferhatbegović

"Kada bih ispričao - one ekipe što su mi došle ovdje, pet je ekipa, sve su mi govorile: 'Na tragu smo, stegli smo obruč dobro, samo vam ne možemo reći imena.' Uglavnom, ja više u istražne organe ne vjerujem - od MUP-a konjičkoga do Federalnog MUP-a. U Sudu BiH smo bili, nikakvih rezultata, ništa", navodi Ferhatbegović.

U Tužilaštvu BiH postoji predmet "Slučaj Repovci". Kako je kazala viša stručna saradnica za odnose sa javnošću Adisa Karačić, vezano za ovaj predmet ne mogu davati nikakve informacije, niti komentare.

Ipak, pored spomen-obilježja, i nakon 22 godine od zločina, pravdu čeka i Nerma Zekirović koja je izgubila brata.

Nerma Zekirović uči fatihu bratu
Nerma Zekirović uči fatihu bratu

"Šta reći? 22 godine uzaludnog iščekivanja, nadanja da će ta istina jednom izaći na vidjelo i krivci biti kažnjeni. Razočarani smo svi. Ko će to doživjeti? Koliko nas je nestalo? Koliko nas više nismo na ovome svijetu? To je jedna tuga - i ja nemam više šta da kažem. Da se ne nadam, ne bih ni dolazila", ističe Zekirović.

Zvonko Pandža u zločinu Repovci izgubio je sina.

"Čekamo, nadamo se, nema nikakvog pomaka. Ja ne znam šta se više čeka. Teški su ovi dani za nas roditelje. Podsjećaju te na dijete, ali eto - valjda će se i to nekad saznati, neko će dočekati. Sreća da ne može zastarjeti ratni zločin. Nek ne može zastrajeti, pa neka to dođe. Doživjeće unuče, praunuče!", kaže Pandža.

U ime organizatora obilježavanja 22. godišnjice zločina u Repovcima, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Konjic Enes Halebić je rekao:

"Toliko je godina i vremena prošlo da ni dan-danas nemamo nikakvih saznanja koja bi nas uputila ko je to naručio ili koji su to ljudi počinili. Roditelji nam postavljaju dosta pitanja. Ipak se nadamo da će jednog dana proraditi svijest nekoga od tih počinilaca koji su sudjelovali u tome, jer to je stvarno tako izvedeno - to je, znači, uvježbana, uigrana ekipa, sa dobrim komandantom koji je to odradio da ni traga ni glasa o tom zločinu nema. Stvarno se nadamo da ćemo dočekati taj dan."

  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG