Dostupni linkovi

Logističar genocida u Srebrenici o formiranju odreda za streljanje


Dragan Todorović
Dragan Todorović

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ovaj tjedan dvodnevni iskaz je dao Dragan Todorović, bivši logističar Desetog diverzatnog odreda (pri Glavnom štabu VRS), jedinice čiji su pripadnici priznali masovno ubojstvo oko 1.000 zarobljenih Srebreničana na farmi Branjevo u ljeto 1995.godine.

Iako je svjedočio kao svjedok optužbe na dosadašnjim suđenjima za srebrenički genocid, Todorović je na suđenju generalu Mladiću iskaz dao u svojstvu svjedoka obrane.

Todorović je opisao u glavnom iskazu kako je 15.srpnja 1995.godine obavještajni oficir iz Glavnog štaba VRS-a i ađutant optuženog - Dragomir Pećanac došao u kasarnu i naredio formiranje odreda za specijalni zadatak.

Iako se navodno odmah protivio upotrebi 10. Diverzantskog odreda (navodno jer Pećanac nije imao pisanu zapovjed, kao ni ovlasti nad odredom), Todorović je kao svjedok obrane izjavio – da je tek kasnije saznao da je zadatak bio streljanje oko 1.000 zarobljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca.

Ja mislim 6,7 ili 8 ljudi (je sudjelovalo u pogubljenjima). Ne znam, dvadeset godina je prošlo. Marko Boškić i (Dražen) Erdemović, kada je uhićen ili se predao i kada je objelodanio istinu – što su radili sve“, naveo je svjedok tužiteljstvu kada je tek navodno saznao za zločin.

Ograđivanje od pokajnika i umanjivanje odgovornosti

Spomenuti Erdemović je inače prvi pokajnik za Srebrenicu koji je priznao zločin, nakon čega je osuđen, a do sad se pojavio više puta u ulozi svjedoka haške optužbe. Obrana generala Mladića pokušavala je osporiti njegovu vjerodostojnost, između ostalog i iskazima njegovih bivših kolega, poput Todorovića - koji se ograđuju od masovnog ubojstva, čime skidaju i zapovjednu odgovornost s optuženog.

Erdemović je rekao da je sudjelovao u ubojstvima Bošnjaka iz Srebrenice. Za koje ja nisam znao sigurno, ni za koje nisu znali ni ostali vojnici koji nisu bili tu“, izjavio je svjedok, tvrdeći da je tek po uhićenju Erdemovića i njegovom priznanju u Hagu – saznao za zločin.

Kako bi pak pokazao zapovjednu odgovornost generala Mladića za formiranje odreda ubojica u 10. Diverzantskom odredu pri Glavnom štabu VRS-a, tužitelj Peter McCloskey je pokazao prisan odnos optuženog sa spomenutim majorom Pećancom.

I sam Todorović je spomenuo na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću – da su general Mladić i Pećanac bili direktno povezani i stalno jedan kraj drugog, no sada, kao svjedok obrane, pokušao je ublažiti svoj raniji iskaz – tvrdeći da su svi željeli biti u blizini optuženog.

Dotak'o sam dno života...

Kako bi pokazao posebnu bliskost spomenute dvojice tužitelj McCloskey je prikazao par video snimaka generala Mladića i njegovog ađutanta (pobočnika) Pećanca. Od zdravice zbog hvatanja zapovjednika Armije BiH u Žepi Avde Palića (kasnije ubijenog 1995. godine) do svadbe sina generala Mladića na kojoj zagrljeni pjevaju.

Jeste li prepoznali poznatu jugoslavensku pjesmu – Dotako' sam dno života od Tome Zdravkovića? To je ljubavna pjesma, jel' tako - o jadu, tuzi i bolu?“, upitao je tužitelj McCloskey.

Zavisi kako je tko tumači. To je kafanska pjesma, znam je. Za opuštanje, uobičajeno se pjeva“, odgovorio je Todorović, potvrdivši da na snimci (iz 1997. godine, zapljenjenoj u kući generala Mladića u Beogradu) zagrljeni pjevaju optuženi i Pećanac.

Haško suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH nastavit će se još idući tjedan nakon čega će uslijediti jednomjesečna pauza – zbog pripreme za dodatno izvođenje dokaza optužbe u vezi pronađene prijedorske masovne grobnice Tomašica.

(VIDEO: Zadnji dio iskaza Todorovića)

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG