Dostupni linkovi

Nastavak suđenja generalu Mladiću idući tjedan


Ratko Mladić
Ratko Mladić

Nakon trotjedne ljetne pauze - na Haškom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) idući tjedan će se nastaviti suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, optuženom za genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce (1992-1995).

Ratko Mladić
Ratko Mladić

Pred nastavak suđenja ovaj tjedan mediji u regiji prenosili su intervju s Mladićevim braniteljem Brankom Lukićem u kojem se tvrdilo da je optuženi prebolestan za praćenje suđenja zbog čega dolazi u konflikt sa sucima.

Od drugog pojavljivanja na Haškom sudu 2011.godine general Mladić se naime posvađao s predsjedavajućim sucem Alphonsom Oriejem kada mu je želio pročitati optužnicu za genocid.

Ne, ne, neću to slušati. Neću to slušati uopće bez mog odvjetnika. Badava Vi govorite. Neću slušati“, uletio je Mladić u riječ sucu.

Prilikom drugog pojavljivanja u sudnici optuženi je tako izbačen iz nje budući da je prekidao suca Oriea, koji ga jednostavno nije mogao smiriti.

Vi niste sud, što ste vi? Ne date mi da dišem.“, urlao je prilikom nasilnog odvođenja iz sudnice.

Prvo u nizu izbacivanja iz sudnice 2011. godine:


Zahvalio liječničkom osoblju

Iako su Mladićevi branitelji više puta tvrdili kako je optuženi preživio višestruke moždane udare i prije dolaska u Haag, njegovi istupi – bar kada se nije svađao – bili su smisleni i artikulirani.

Ja sam branio narod moj i moju zemlju. Ja ne ubijam ni muslimane kao muslimane, ni Hrvate kao Croate. Ne ubijam sada ni u Libiji, ni u Africi.... Ja želim živjeti i doživjeti slobodu. Jer i ovakav kakav sam – branim svoju zemlju i svoj narod, a ne Ratka Mladića.“, raspravljao je sa sucem koji ga je potom upućivao – da je u optužnici on optužen kao pojedinac te da na njegovom suđenju – ne odgovara ni jedan narod.

Svađe i izbacivanja iz sudnica nastavili su se tijekom višegodišnjeg suđenja tijekom kojeg je optuženi ponavljao – kako ne priznaje Haški sud, zbog pristranosti prema NATO savezu.

Suđenje skraćeno na 4 radna dana

Tijekom rasprave o njegovom zdravstvenom stanju 2013.te – 2 godine od uhićenja – priznao je kako mu je dolazak u haški pritvor – spasio život.

Neću hvaliti Tribunal, jer sam govorio ružno o Tribunalu. Ali da nisam došao ovdje, davno bih bio u vječnim lovištima. I duboko vam se svima zahvaljujem. Spasili ste mi život, hvala vam. Nastavite i dalje, nastaviti ću i ja s radnjom. Pijem lijekove redovno, ali pola moga tijela – ne radi.“, izjavio je prilikom rasprave.

Redovita liječnička izvješća upućivala su da je optuženi Mladić sposoban pratiti suđenje, no ono je ipak skraćeno s 5 radnih dana na 4, nakon što je pritvorski liječnik dr.Paulus Falke – dao svoje mišljenje – o zahtjevu obrane za skraćivanjem.

Mi smo uočili zadnjih mjeseci da se pojačao i umor. Kad se vraća iz sudnice nema snage ni da se svuče. Samo legne u krevet i tamo dugo ostaje pa čak propušta i obroke.“, opisao je liječnik potvrđujući veliki zamor optuženog nakon višesatnog dnevnog suđenja.

Mladićeva obrana je opravdavala svađe optuženog u sudnici – uništenim centrom za emocije nakon višestrukih moždanih udara. No doktor Falke je sucima ponudio i dodatno objašnjenje.

Pa struktura ličnosti ima puno veze sa stresom. Npr.ako ste narcisistička osoba i čujete razne negativne stvari o sebi u sudnici – to dovodi do ogromnog stresa.“, pojasnio je tada liječnik.

Mladićeva obrana je do sada ispitala oko 170 svjedoka, dok ih do kraja suđenja namjerava dovesti još oko stotinu.

Iskaz Mladića na suđenju Radovanu Karadžiću i vrijeđanje sudaca na kraju:

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG