Dostupni linkovi

Nastavak posljednje faze haškog suđenja generalu Mladiću


Ratko Mladić
Ratko Mladić

Nakon više od mjesec dana pauze na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju idući tjedan nastavit će se suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću. Njegovo suđenje je u završnoj fazi jer je nakon 203 ispitana svjedoka, obrani još ostalo na popisu samo njih nekolicina.

U nastavku će višednevni iskaz nastaviti Dušan Pavlović iz Republičkog centra Republike Srpske za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih osoba. Pavlović je kao vještak obrane pokušao dovesti u pitanje broj od preko 7000 pogubljenih dječaka i muškaraca iz Srebrenice – tvrdeći da su u njega ubrojeni i ubijeni u borbama tijekom srpnja 1995.godine.

Pavlović, koji je prije Republičkog centra Republike Srpske radio u Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine do 2014.godine – prezentirao je haškim sucima tijekom glavnog iskaza svoju tezu u korist obrane – kako su neke masovne grobnice nastale tzv.asanacijom terena – odnosno uklanjanjem poginulih u borbama – a ne kako tvrdi optužnica, prikrivanjem razmjera srebreničkog genocida.

Pa to je grupa primjera koja također navodi na mogućnost da su rađene asanacije nakon borbenih djelovanja i da su zakopavani u grobnice. Osobe koje su spominjale imena poginulih u borbama i ja sam išao tragom tih osoba – gdje su pronađene. I neke od tih osoba su pronađeni u masovnim grobnicama, a prema izjavama svjedoka su poginule tijekom proboja i ostale na površini.“, objašnjavao je svoju tezu svjedok obrane.

Izjave i dokazi Pavlovića nisu na vrijeme objavljeni optužbi

Haško tužiteljstvo se pobunilo budući da na vrijeme nije dobilo cjelokupan materijal na temelju kojeg je Pavlović sastavio izvještaj i iznio zaključak – kako su u masovnim grobnicama pogubljenih zarobljenika, pronađeni i ostaci boraca 28.divizije Armije Bosne i Hercegovine koji su bježali prema Tuzli. Tužitelj Peter McCloskey je napomenuo – kako je optužba prvi put čula za takve navodne dokaze.

Ovo je prvi put da čujemo za dijelove tijela – koji su pronađeni na terenu u polju, a onda i u masovnoj grobnici. Dakle mi sad nemamo predodžbu – kakvo je to pitanje i kakvih razmjera, a kako ste rekli – to je značajno pitanje. Što prije dobijemo sve podatke to ćemo moći prije istražiti i unakrsno ispitati svjedoka.“, naveo je McCloskey.

I predsjedavajući sudac Alphons Orie upozorio je Mladićevog branitelja Branka Lukića kako je praksa da se drugoj strani u postupku na vrijeme objave izjave i dokumentacija. A budući da je branitelj Lukić ustvrdio da se radi o važnim podacima za slučaj obrane – propust je tim i veći.

„Gospodine Lukić ovo je nešto od suštinske važnosti, a taj je materijal dobiven tek prije dva dana i nije jasno stavljen u izvještaj. Ako kažete da je to važno – jer to je genocid, onda uzmite rad svog vještaka i Vaš rad ozbiljno. Jer kako ste primijetili – ovo je suštinsko pitanje, a nije objelodanjeno na vrijeme.“, upozorio je sudac Orie.

Branitelj: kriv računalni virus

Izjave pripadnika Armije BiH o stradanju pronađenih u masovnim grobnicama, tijekom povlačenja prema Tuzli - također nisu objavljene optužbi, tako da je odgođeno unakrsno ispitivanje Pavlovića. Branitelj Lukić branio se kako se sporne izjave nisu učitale u elektronsku sudnicu – zbog kompijuterskog virusa.

Ja ih čak nisam ni uzeo od g.Pavlovića jer sam rekao – prekasno je i ne možemo ih učitati. No mi smo spremni i ja mislim da se gospodin Pavlović slaže da ga mogu ponovno pozvati za mjesec dana.“, pravdao se branitelj Lukić.

Suđenje generalu Mladiću za dvostruki genocid i ostale zločine srpskih snaga u Bosni i Hercegovini (1992-1995) - nastavit će se tako unakrsnim ispitivanjem vještaka obrane Pavlovića od strane haškog tužiteljstva.

Tijekom prvog radnog tjedna u 2016.godini trebao bi se doznati i vremenski okvir dovršetka procesa, odnosno – broj preostalih svjedoka obrane.

Dio glavnog iskaza Pavlovića:

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG