Dostupni linkovi

Odžak: Podignuta nova optužnica za ratne zločine


Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protvi Marijana Brnjića, Martina Barukčića, te Pave i Ilije Glavaša za zločine nad civilima na području Odžaka u ljeto 1992. godine. Kroz logore i druga stratišta u Odžaku je prošlo oko 1.300 srpskih civila. Na stotine ih je fizički zlostavljano, a nekoliko i ubijeno. Zabilježena su i višestruka silovanja, mučenja i ponižavajuća seksualna zlostavljanja žena srpske nacionalnosti.

Torture odžačkih logora, kroz kojih je prošlo oko 1.300 Srba iz Odžaka i okolnih sela, prošao je i Mile Slijepčević iz odžačkog sela Dubice. Rečeno mu je, kao i njegovim sumještanima, da slobodno može krenuti prema Šamcu ili Modriči, koje su tada kontrolirali bosanski Srbi. S ostalim civilima krenuo je u svibnja 1992. godine u prema Modriči. „U međuvremenu su nas presreli, zarobili, odveli u dvorane gdje smo preživjeli teške torture od tadašnjih vlasti u logoru u Odžaku", rekao je Slijepčević.

Tko je vršio te torture?

Slijepčević: Između ostalih, tu su glavni Golubović, Tolić, Jurica. Onda imam ja jednu veliku, svoju torturu od radnog kolege, koji je sa mnom radio u firmi, koji me je ubio do smrtnosti tako da bih se ja tek u Brodu osvijestio. To je bilo 12., 13. jula predveče - u tim satima sam od njega preživio da me je bacio u komu da sam se ja tek u jutarnjim satima probudio na stadionu Hajduka - ja mislim da je tako se zvao - u Brodu, u autobusu - da nisam znao ni kako sam dovučen, ni kako su me donijeli, ni ostalo.“

Kako je izgledao jedan dan u odžačkom zatočeništvu?

Slijepčević: Vrlo težak, ne ponovio se više nikome. Ujutru, naveče, u podne, u svaka doba dana i noći ulazili su sa sviju strana. To je udaranje - nisu birali ni sredstvo, ni vrijeme, ni momenat, ni palicu, ni stolicu, ni klupu, ni onaj željezni dio od školske klupe. Udarci o zid, udarci po ušima, po rebrima, nogama... udarali su čizmama... To je bila strahota.

Kako je bilo dalje, poslije Odžaka?

Slijepčević: Poslije Odžaka smo prebačeni za Bosanski Brod. Nema gdje nismo preživljavali torture, pogotovo na Kolibama. Nisi mogao iz kamiona izići, a kamoli da radiš i da im utvrđuješ liniju. Ubiše lopatama, ašovima, lopatištima, čime god što imaju rukama.

Tu torturu ste isključivo prošli što ste bili pripadnik drugog naroda?

Slijepčević: Otprilike da je to tako. Jeste, bojim se da je to tačno, baš zbog toga što smo Srbi. Nisam nanio nikome zlo, i dan-danas slobodno hodam po Odžaku i ne stidim se i ne bojim se nikoga, ali neka se oni stide.

Većina tih ljudi koji su činili zločine nije procesuirana. Što mislite o radu sudova?

Slijepčević: Što se tiče sudova i tužilaštva, to ide sporo. Do sada je trebalo to da se odradi. Ipak je već 20, 22 godine, i to nije mali period da se to do sada nije moglo procesuirati. Znači, korumpirano sve, zaustavljeno sve.

Što mislite zbog čega? Koji je uzrok tome?

Slijepčević: Šta da vam kažem? To se velike procedure. Radi velikih vlasti koje su preuzeli sve u svoje ruke. Oni su izbačeni van ovih prostora, nisu ovdje, i nisu dostupni tužilaštvu za hapšenje, ali ni tužilaštvo i sudovi ne rade svoj posao.

Vlado Danilović iz Novog grada kod Odžaka prošao je strahote odžačkih logora zajedno sa svojim sumještanima. Danas živi u Modriči i vodi Regionalno udruženje srpskih logoraša Posavine.

„Način zlostavljanja, mučenja i ubistava u Odžaku, poslije toga u Brodu je bio toliko težak da mnogi krucijalni svjedoci koji nam danas trebaju vjerovatno nisu među živima. Međutim, ima nas dovoljno, jer je bilo previše zločina da bismo došli u situaciju da nemamo dovoljan broj kvalitetnih svjedoka. Sudski proces Josip Tolić pokazao je sve slabosti društva u kojem živimo - od agresivnosti odbrane, idenja prema svjedocima optužnice pretvarajući ih u svjedoke odbrane. To sve pokazuje u kakvom društvu danas funkcionišemo. Bilo bi dobro da smo društvo jednakih šansi i jednake pravde. Postupci koji su vođeni za ratne zločine do sada su pokazali potrebu da se održi stereotipna slika o ratu u BiH, znači da politika bude dominantna. Na sreću, neke stvari, bar do sada, u Tužilaštvu BiH po meni izgledaju prilično obećavajuće. Očekujem da ovaj točak pravde koje je pokrenuo proces ide u pravcu u koje mi želimo, u pravcu pravde - u pravcu da dođo do konačne istine o ratu u BiH i pomirenja među narodima“, reako je Danilović

XS
SM
MD
LG