Dostupni linkovi

“Prijatelji” povezuju umjetnike iz Srebrenice i regiona


Festival kratkog filma, Srebrenica
Festival kratkog filma, Srebrenica

Ove sedmice u Srebrenici, Bratuncu je održan festival kratkog filma kojeg organizuje Udruženje “Prijatelji” Srebrenice. Cilj Festivala je da podrži i uveže mlade umjetnike iz Srebrenice i regiona, da promoviše film kao vizuelnog prenosnika važnih poruka, te da doprinese reintegraciji mladih.

U takmičarskoj konkurenciji VIII Internacionalnog festivala kratkog filma „Srebrena traka“ prikazana su ostvarenja autora iz cijelog svijeta, a u revijalnom dijelu tri filma.

„Ove godine na našu adresu stigla su 52 filma iz cijelog svijeta. Njih 19 prikazano je srebreničkoj publici u takmičarskom dijelu, a odabrani filmovi su iz Hrvatske, Velike Britanije, Njemačke, Španije, Italije, Izraela, Rumunije, Slovačke i Hong Konga i Srbije“, istakla je Nada Simić, koordinator festivala.

Sa Festivala, foto: Sadik Salimović
Sa Festivala, foto: Sadik Salimović

Film festival „Srebrena traka“ jedinstvena je prilika da Srebreničani pogledaju projekcije filmova na velikom platnu.

„Srebreničani su imali priliku da uživaju dva dana u zaista kvalitetnim filmovima sa svih kontinenata. Najviše filmova prikazano je iz Španije i Njemačke. Ovo je jedinstvena prilika da ljudi u Srebrenici mogu da gledaju filmove na velikom platnu“, napominje Slađana Petković iz Udruženja „Prijatelji Srebrenice“.

I pored finasijskih poteškoća, nastavljena je tradicija festivala.

„Mi smo uložili velike napore da održimo ovaj festival uz minimalna finansijska sredstva jer ove godine je bilo malo donatora koji su imali mogućost da pomognu ovom gestivalu. Uz velike napore i volonterski rad, uspjeli smo održati VIII festival. Jeste ove godine skromniji nego prethodnih, ali mi smo srećni što je održan i nije bilo prekida“, rekla je Slađana Petković.

Srebreničani imamu samo pohvale za smotru filmskih ostvarenja koja se redovno održava u ovom gradu.

Srebreničani o filmskoj smotri
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG