Dostupni linkovi

Srebrenica: Osnovno obrazovanje kao primjer za druge sredine


Osnovna škola u Srebrenici
Osnovna škola u Srebrenici

Učenici bošnjačke nacionalnosti u Prvoj osnovnoj školi "Srebrenica" izučavaju nastavu po programu Tuzlanskog kantona. Shodno tome, zastupljen je set nacionalne grupe predmeta kao i Bosanski jezik. Međutim, na polugodištu učenicima nisu podijeljene đačke knjižice što su roditelji Bošnjaka protumačili pokušajem „protjerivanja“ Bosanskog jezika iz škole. To se nije desilo i nastava u drugom polugodištu se odvija pod normalnim okolnostima.

Roditelji za svoju djecu traže samo ono što im pripada po zakonu.

„Ono za šta se mi zalažemo u Srebrenici jesu samo obična ljudska prava koja treba da budu zastupljena u cijeloj Bosni i Hercegovini. Svako treba da ima pravo na na nacionlnu grupu predmeta, a to je propisano zakonima. Mi ono što tražimo nije van Ustava. Svako dijete, bez obzira na svoju nacionalnu pripadnosa ima pravo na svoju kulturu, tradiciju i vjeru“, kaže Damir Peštalić, član Savjeta roditelja Prve osnovne škole Srebrenica.

Peštalić dodaje da se sve što je ranije dogovoreno na sastancima školskih odbora sprovedeno i u praksi.

„Prije tri godine dogovorili smo pravce djelovanja u našoj školi i u suštini sve se provodi u skladu sa zaključcima. To nas raduje, ali ima tu još prostora za poboljšavanje obrazovnog sistema“, kaže Peštalić.

Ipak, povremeno iskrsne neki problem kao što je to nedavno bilo, kada na polugodištu nije izvršena podjela đačkih knjižica. Takve situacije opterećuju učenike, ali i roditelje.

Osnovna škola u Srebrenici
Osnovna škola u Srebrenici

„Niko od roditelja srpske nacionalnosti nije reagovao zašto njihovo dijete nije na polugodištu dobilo knjižicu. To nas je pomalo zabrinulo. Ali, gledajući situaciju u školama u Konjević Polju, Zvorniku, u Janji u Bijeljini, Vrbanjcima, možemo reći da ni naša djeca nisu ništa u boljoj situaciji kada je obrazovni sistem u Republici Srpskoj u pitanju", smatra Alija Tabaković, član Savjeta roditelja.

Rješenje za novonastali problem brzo se pronađe i praksa iz Srebrenice, mogla bi se primijeniti i u drugim sredinama. „Ono što se radi u Srebrenici, može biti svijetli primjer za druge sredine. Trebalo bi postići da se učenici u drugim sredinama, koja su u manjini osjećaju isto kao i oni koji su u tim sredinama u većini. To bi trebao biti i cilj u radu ministarstava“, dodaje Tabaković.

Dobroj atmosferi u Prvoj osnovnoj školi Srebrenica doprinosi i opština koja se brine o obezbjeđivanju uslova za normalno odvijanje nastave.

„Opština je obezbijedila sredstva za prevoz svih učenika do škole. Nabavljamo ogrjev, kao i udžbenike za siromašne učenike“, kaže Bego Bektić, uposlenik opštine Srebrenica.

Naši sagovornici se slažu da je situacija u obrazovnim ustanovama na području Srebrenice dosta povolja. To se ne može reći za prilike koje vladaju u susjednoj opštini Bratunac. Učenici u Konjević Polju su podijeljeni. Jedni su ostali u matičnoj školi , a stotinjak učenika ide na instruktivnu nastavu u Novoj Kasabi. Muhizin Omerović ističe da, i pored toga što je odbijena njihova tužba protiv resornog ministarstva, roditelji neće odustati od svojih zahtjeva

„Naša tužba je odbijena i roditelji su sada obavezni da plate 4.000 KM sudskih troškova. Imamo pravo žalbe i mi ćemo je uložiti. Mi ćemo ići i prema Ustavnom sudu, prema sudu u Strasburu. Mi ne želimo da ugrožavamo tuđa prava, samo se borimo za prava koja treba da pripadnu po zakonu našoj djeci“, napominje Omerović.

XS
SM
MD
LG