Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: Vještak obrane ignorirao dokaze o snajperskim incidentima


Mile Poparić
Mile Poparić

Na haškom suđenju (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, ovaj tjedan višetjedno svjedočenje je priveo kraju vještak za balistiku Mile Poparić koji je kao svjedok obrane osporavao odgovornost srpskih snaga za snajperiranje Sarajlija.

U unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo je pak ukazivalo - kako je Poparićeva istraga i zaključci da su sarajevski civili slučajno pogođeni – doneseni na temelju ignoriranja dokaza prema kojima je i formirana haška optužnica.

Poparić je tijekom iskaza tvrdio da su Sarajlije stradavale od unakrsne vatre zaraćenih strana tijekom opsade u prvoj polovici devedesetih godina (1992-1995). Optužba ga je pak suočila s iskazima žrtava i očevidaca, a koje je vještak balističar – izostavio prilikom svojih zaključaka. Tužiteljica Carolyn Edgerton je propitivala Poparića o nizu incidenata, među ostalim i za gađanje dva tramvaja u sarajevskoj Ulici Zmaja od Bosne u ožujku 1995. godine, kada su u roku nekoliko minuta pogođeni i okolni pješaci kod hotela Holiday In.

„Izvještaj UNPROFOR-a, koji ste Vi dugo proučavali u svojoj analizi i tu se nigdje ne spominje – da je netko iz UNPROFOR-a sumnjao da su pucnji došli iz zgrade Izvršnog vijeća. Vi ste to vidjeli pa pretpostavljam da se Vi slažete – da se u tom izvještaju uopće ne spominje da su pucnjevi dolazili iz zgrade Izvršnog vijeća?“, suočila je svjedoka.

Osim što nije uzeo u obzir izjave i izvještaj mirovnih promatrača UNPROFOR-a o gađanju tramvaja, tužiteljica Edgerton je Poparića upozorila i kako je sam na prethodnom suđenju Mladićevom političkom šefu u ratno vrijeme Radovanu Karadžiću – ostavio mogućnost da žrtva u tramvaju nije uspravno sjedila. To je naime pretpostavio u svom zaključku o navodno – slučajnom pogotku, a ne snajperskom kako to tvrdi optužba.

„Vi ste odgovorili – to je točno, da se u tom trenutku naginjao – možda bi se to onda moglo osporiti. Stojite li kod tog svog iskaza sada?“, suočila je tužiteljica svjedoka s njegovim prijašnjim iskazom.

„Ja stojim, ali nije korektno pitanje – jer ja to nisam obrađivao u svom izvještaju“, pokušao se ograditi svjedok, zaradivši upozorenje – jer je na sucima da procjenjuju – što je korektno pitanje u sudnici.

Snajperi s prigušivačima

U završnici unakrsnog ispitivanja tužiteljica Edgerton je osporavala i zaključak Poparića da su Dženana Sokolović i njezin sin Nermin Divović također slučajno stradali, a ne od snajperske vatre. Sokolović je u studenom 1994. godine ranjena u trbuh, dok je njezin sedmogodišnji sin ubijen nakon što je od istog metka pogođen u glavu. Žrtve su prelazile između zaštitnih ograda postavljenih od strane UNPROFOR-a zbog čestog snajperiranja.

„Jeste možda mislili na antisnajperski tim UNPROFOR-a, koji je uzvratio vatru na prvobitni izvor vatre u ovom incidentu, zar ne? A ne da je bilo riječ o razmjeni vatre između dvije zaraćene strane“, upitala je i konstatirala tužiteljica.

„Ne, mislim da niste dobro rekli – što sam ja rekao. Ja sam samo registrirao da je ona u svojoj izjavi rekla – da kad je bila blizu općine – da su se čuli pucnji i da su svi polegali. Ja nisam govorio ni o kakvoj razmjeni vatre“, osporavao je vještak obrane da je njegova izjava sugerirala kako je bilo riječ o koleteralnim žrtvama.

Kako bi osporila Poparićev iskaz o stradalim Sarajlijama kao kolateralnim žrtvama sukoba, tužiteljica Edgerton je citirala i vojne izvještaje Armije BiH o postojanju snajperista VRS-a na zvoniku crkve u Veljanima. S nje se rijetko otvarala vatra budući da se koristila kao promatračnica, no kada se otvarala – to je činjeno sa snajperima s prigušivačima, kao i u slučaju ubojstva dječaka Nermina Divovića i ranjavanja njegove majke.

„To je upravo vrsta naoružanja koje ste Vi prošli tjedan identificirali – kao oružje koje je moglo pogoditi žrtve u ovom incidentu, jel' tako?“, suočila je svjedoka obrane tužiteljica.

„Moglo je, ali nije jedino naoružanje koje je moglo pogoditi ih. Nisam rekao da je to jedino naoružanje“, ograđivao se svjedok.

Na suđenju za dvostruki genocid, progone i teror Sarajlija - obrana generala Mladića će idući tjedan izvesti novog vještaka, ali u vezi povijesnog konteksta sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

VIDEO LINK: Završni dio unakrsnog ispitivanja i dio dodatnog

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG