Dostupni linkovi

Vještak obrane pravdao zločine VRS-a zločinima drugih


Miloš Ković
Miloš Ković

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću ovaj tjedan dvodnevni iskaz je dao profesor s beogradskog Filozofskog fakulteta Miloš Ković.

On je kao vještak obrane za povijesni kontekst opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage VRS-a samo branile. Prilikom poricanja optužbi o cilju stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem zauzetih teritorija – Ković je opravdavao zločine srpskih snaga – zločinima drugih zaraćenih strana. Suci su ga zbog toga – više puta upozorili.

Ković je kao povijesničar iz Srbije i vještak obrane generala Mladića – odbacivao optužbe o akcijama srpskih snaga kao cilju stvaranja Velike Srbije. Pri tom je odbijao potvrditi i da je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja bila nacionalistička, čak i kada je suočen s njezinom publikacijom pod imenom – "Velika Srbija".

„To su već sad etikete. Netko može biti nacionalist, netko imperijalist... to sad sve ovisi... Ja ne bih ušao u lijepljenje etiketa. Velika Srbija je ideal iz 19. stoljeća i u njemu nije bilo ničeg spornog“, neodređeno je odgovarao svjedok obrane, braneći pri tom nacionalistički pojam, zbog kojeg su prema optužbi – počinjeni brojni ratni zločini.

Svjedok: JNA se branila u Vukovaru i Sarajevu

Nakon što je u glavnom ispitivanju Ković opisao rat srpskih snaga – kao obrambeni, tužiteljstvo ga je suočilo s nizom napadačkih akcija generala Mladića, prvo u Hrvatskoj 1991. godine, kao majora Jugoslavenske narodne armije – JNA, a potom u Bosni i Hercegovini 1992. – kao zapovjednika VRS-a. Ković je pri tom i dalje poricao da su akcije bile ofanzivne.

„Jugoslavenska narodna armija je napadnuta u Vukovaru. To su obrambene akcije JNA i to vrijedi i za Kijevo. Sarajevo napadaju neregularne, neustavne i nezakonite jedinice dve stranke – SDA i HDZ-a (Stranka demokratske akcije i Hrvatska demokratska zajednica). Znači to su činjenice koje imate u svakom udžbeniku povijesti. Čudi me da to ne znate“, tvrdio je svjedok prepirući se s tužiteljem.

Ković je suočen i sa zapisnicima Skupštine Republike Srpske u kojima general Mladić opisuje kako ucjenjuje dostavom energenata građane opkoljenog Sarajeva, kao i prethodno hrvatske građane. Kao svjedok obrane Ković je pak optužio tužitelja za pristranost – zatraživši ga da govori – o patnjama srpskog stanovništva.

„Ključna moja primjedba je korištenje izvora samo s jedne strane. Očekujem da ćete pokazati i neki dokument o stradanju srpskog naroda u Sarajevu. O silovanju žena – koja su počinile osobe slikovitih nadimaka. Kao što su Caco, Ćelo, Dedo i ostali. Očekujem to od Vas g. Traldi u cilju istine i pravde“, svađao se svjedok kritizirajući pitanja umjesto da na njih odgovara.

Bezuspješna upozorenja sudaca

Podsjetimo, suci su više puta napomenuli – kako se zločini iz optužnice protiv generala Mladića ne mogu pravdati zločinima koje su počinili neki drugi ljudi, a ne optuženi. Kao ni da se zločini srpskih snaga, ne mogu pravdati zločinima drugih zaraćenih strana. I ovaj puta je Koviću u vezi toga – više upozorenja dao predsjedavajući sudac Alphons Orie.

„Uvijek i iznova inzistirate na tome – da su i drugi počinili zločine. To nije srž ovog predmeta. Želim da shvatite – da ne pišemo povijest toga rata, već pišemo presudu – bez obzira kakva ona bude, na temelju optužnice protiv jednog čovjeka. Imajte to na umu. Očito imate poteškoća da shvatite što znači – kazneni postupak“, upozorio je sudac.

Unatoč više upozorenja da ne pravda zločine iz optužnice protiv generala Mladića – zločinima drugih, Ković je nastavio svjedočiti u tom stilu. Kada ga je tužitelj suočio s podacima o zatočavanju nesrpskih civila pa čak i maloljetnih, kao i s držanjem u seksualnom ropstvu žena, poput zatočenica u Foči – Ković je ponovno odgovorio paralelom.

„Naravno, baš kao i u javnim kućama za Srpkinje, koje su držali muslimanski vojnici“, odvratio je Ković tužitelju.

Suđenje generalu Mladiću za genocid i ostale zločine VRS-a u Bosni i Hercegovini nastavit će se iskazom novog svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG