Dostupni linkovi

Pluton je opet planet, recimo


Pluton i Haron
Pluton i Haron

Pluton je 2006. izgubio status planeta i postao 'patuljasti planet', no znanstvenici i sudionici debate u rujnu rekli su da ga treba vratiti. No, službeno sve ostaje isto.

Za tako maleno svemirsko tijelo, Pluton unosi puno nemira u znanstvenu zajednicu. Kugla s površinom zaleđenog metana od Sunca je udaljena gotovo šest milijardi kilometara, a kako se čini mogao bi se opet vratiti na planetarnu kartu.

Znanstvenici su ga otkrili još 1930. godine, no punopravni status planeta izgubio je 2006. kad su ga degradirali na 'patuljasti planet'. Razlog, u njegovom okolišu, odnosno iza orbite Neptuna ima još puno stijena slične veličine, a sve su nedovoljno velike da bi ih zvali planetom.

No, sada neki znanstvenici kažu da bi Pluton trebalo vratiti.

Owen Gingerich, znanstvenik s Harvarda, koji je inače i voditelj odbora za određivanje planeta u Međunarodnoj astronomskoj zajednici (IAU), na forumu Harvard-Smithsonian centra je prošlog mjeseca rekao kako je 'planet kulturološki definirana riječ koja se mijenja kroz vrijeme' te da je Pluton planet. Njemu se protivio Gareth Williams, također iz zajednice astronoma koji je rekao da Pluton ne zadovoljava sve odredbe onog što je planet:

- da je u orbiti sunca
- okrugli ili skoro okrugli
- i da ima čist okoliš oko svoje orbite, odnosno da nije okružen objektima slične veličine i karakteristika

Williams kaže da Pluton ne zadovoljava tu posljednju odredbu jer je u blizini još nekoliko patuljastih planeta, a i orbita mu se ponekad poklapa s Neptunovom.

Polumjer mu je oko 1195 i zaista je sićušan, a u debati znanstvenika, Gingerichu se priključio i Dimitar Sasselov, koji je također rekao da bi Pluton trebao biti planet, a s njima se složila i publika u glasanju.

No što sada?

Službeno ništa. Iz Međunarodne astronomske zajednice kažu da trenutno nema zahtjeva astronoma da se ovo pitanje stavi na raspravu opće skupštine koja će biti sljedeće godine u kolovozu i Pluton ostaje patuljasti planet, piše USA Today

XS
SM
MD
LG