Dostupni linkovi

Internetski baloni na nebu od sljedeće godine


Ilustracija
Ilustracija

Google vjeruje da će od sljedeće godine njegovi baloni koji emituju signal za internet moći da formiraju prsten i pokriju dio planete.

Kompanija navodi da će ovo omogućiti testiranje neprestane internetske veze za ljude koji žive na ispod putanje balona, prenio je BBC.

Ova objava usklađena je sa saopštenjem tri mobilne mreže u Indoneziji o planu da počnu testiranje ovakvog prenosa signala sljedeće godine.

Šri Lanka je ranije potpisala odvojeni sporazum o namjeri da bude učesnik projekta u kojem se koriste baloni ispunjeni helijem.

Google je objavio ovaj ambiciozni plan u junu 2013. godine, kada je oko 30 plastičnih balona poletjelo sa Novog Zelanda. Za balone su zakačeni uređaji za prenos podataka po standardu 3G, koji su povezani sa antenama na tlu.

Trenutno je dostignuta brzina prenosa podataka od deset megabita u sekundi.

"Nekada su ovi baloni trajali sedam do deset dana. A sada imamo balone koji su trajali 187 dana", rekao je Mike Cassidy, potpredsjednik projekta Loon.

On je rekao da je unaprijeđen i proces lansiranja ovih objekata i da sada to mogu da obave dvije do tri osobe svakih 15 minuta. Baloni ispunjeni helijem podižu se u stratosferu, na visinu od oko 20 kilometara.

Cassidy je rekao da je za formiranje konstantnog niza balona oko čitave planete potrebno oko 300 balona i da bi ciljevi aktuelnog eksperimenta mogli biti ostvareni tokom 2016. godine.

XS
SM
MD
LG