Dostupni linkovi

Minsk: Potpisan dogovor o primirju


Pred sastanak Kontakt grupe
Pred sastanak Kontakt grupe

Ukrajina i proruski pobunjenici potpisali su u Minsku sporazum o primirju u istočnoj Ukrajini koji stupa na snagu danas u 17h sati po srednjoevropskom vremenu. Sporazum sadrži 14 tačaka koje se tiču nadgledanja primirja, razmene zarobljenika i druga pitanja.

Ukrajinske snage napale su jutros položaje proruskih separatista na istočnim rubovima Marijuplja, uoči mirovnih pregovora u Minsku, nastojeći da odbiju ofanzivu na ovaj grad. "Naša artiljerija je stigla i raspoređena je protiv (proruskih) aktivista", izjavio je gradonačelnik Marijupolja Jurij Kotlubej ukrajinskom TV kanalu 112.

Neimenovani komandant ukrajinske dobrovoljačke vojske iz Marijupolja rekao je da su pripadnici njegove formacije bili pod artiljerijskom vatrom cele noći.

Takođe, naveo je da su ukrajinske snage uspele da zaustave proboj separatista i da se njihove trupe nalaze u zalivu.

Pucnjava se čuje i u Donjecku, uporištu proruskih pobunjenika

Kontakt-grupa za Ukrajinu, sastavljena od predstavnika Kijeva, Moskve i OEBS-a razgovara u petak s liderima proruskih pobunjenika.

"Oprezno sam optimističan", rekao je ukrajinski predsednik Petro Porošenko na samitu NATO u Velsu.

On je najavio u četvrtak da će narediti prekid vatre u petak pod uslovom da na pomenutom sastanku u Minsku bude potpisan mirovni plan koji treba da se realizuje u više etapa.

Porošenko je istakao da je reč o "ogromnom izazovu" i podsetio na uslove koje je postavila Ukrajina, a to su mirovni plan, kontrola rusko-ukrajinske granice koju bi sprovodio OEBS, povlačenje ruskih trupa s istoka Ukrajine i oslobađanje zatočenih vojnika koje drže proruski pobunjenici.

Lider proruskih separatista je izjavio da su im potrebne "odgovarajuće garancije" da će Kijev ispoštovati bilo kakav sporazum o prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG