Dostupni linkovi

Podgorica: Protestni skup DF-a


Okupljanje demonstranata Demokratskog fronta (DF), Podgorica, 24. oktobar 2015.
Okupljanje demonstranata Demokratskog fronta (DF), Podgorica, 24. oktobar 2015.

U Podgorici je u subotu uveče u 19 sati zakazan protest opozicionog Demokratskog fronta (DF).

Policija je odobrila skup koji bi trebalo da počne okupljanjem na glavnom gradskom trgu, odakle će se demonstranti uputiti na plato ispred zgrade Skupštine Crne Gore.

Dozvola za održavanje protesta ističe u 6 sati ujutro u nedjelju.

Da skup nosi značajan bezbjednosni rizik ukazuje i izjava ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića da policija ima saznanja da pojedine ekstremističke grupe iz regiona planiraju da napadnu policiju tokom protesta.

Zahtjev Demokratskog fronta da Vlada podnese ostavku i da se formira prelazna vlada koja bi pripremila izbore, premijer Milo Đukanović je odbio ocjenjujući proteste antidržavnim i organizovanim s cijem sprječavanja Crne Gore da dobije pozivnicu za NATO početkom decembra.

Vlast je optužila Rusiju i desničarske snage u Srbiji da podržavaju proteste. Provladina Pobjeda piše u subotu, pozivajući se na izvore iz opozicije, da će organizatori u subotu uveče zatražiti posredovanje Brisela i Vašingtona u rješavanju političke krize u Crnoj Gori.

Evropska unija i SAD su pozvali sve strane na uzdržanost i poštovanje zakona.

Poziv organizatora opoziciji da se pridruži protestima, dio opozicionih stranaka je odbio dok je ostatak ostavio članstvu da samostalno odluči o eventualnom učešću.

Ovaj događaj nastavak je dvadesetodnevnih protestnih okupljanja pristalica DF-a u Podgorici, koji su, nakon policijske intervencije, prošlog vikenda, doveli do protesta nekoliko hiljada ljudi koje su obilježili povremeno nasilje demonstranata i upotreba sile od policije.

XS
SM
MD
LG