Dostupni linkovi

Podignute optužnice za ratne zločine u Doboju i Tesliću


Mjesto zlostavljanja civila u kasarni u Doboju
Mjesto zlostavljanja civila u kasarni u Doboju

Podizanjem optužnica za ratne zločine protiv visokih civilnih i policijskih funkcionera u Doboju i Tesliću Tužilaštvo BiH je okončalo rad na predmetima koji su na procesuiranje proslijeđeni iz Tribunala u Hagu. Ovo je ujedno i najobimnija optužnica za zločine počinjene tokom rata u Doboju i Tesliću.

Sredinom 1992. godine u svom dvorištu u prigradskom naselju Miljkovac iz vatrenog oružja ubijen je osamdesetogodišnji starac Avdo Buljubašić. Njegov sin Fahir svakodnevno prolazi pored tog mjesta koje je desetak minuta vožnje udaljeno od centra Doboja.

„Kad je vojnik naišao, ovdje je kod mene bila štala. On je gore stanovao i kad je vojnik pucao otac mi je odmah pao i bio mrtav“, kaže Fahir Buljubašić.

U to vrijeme Fahir je bio u Miljkovcu. Polovinom 1992. oko mjesec dana je proveo u zatočeništvu. U kasarni bivše JNA, koja se nalazi na ulazu u ovo naselje bio je pretučen i potom prebačen u vojne hangare kod nekadasnje tvornice za preradu voća i povrća „Bosanka“ u naselju Usora.

„Tukli palijama, metlama. Neke su udarali po rukama, ruke na radijator, pa oteknu“, prisjeća se Buljubašić.

Predratni predsjednik MZ Miljkovac Muhamed Buljubašić kaže da je premlaćen u drvenoj baraci u krugu kasarne kada je prolazio kroz špalir.

Muhamed Buljubašić, foto: Arnes Grbešić
Muhamed Buljubašić, foto: Arnes Grbešić

„U hodnik uđete i sa dvije strane su ti policajci koji imaju automate u rukama i tuku kundacima. Prvi udari odzada, pod rebra. Slomio mi je rebro i sada imam problem. Drugi udarac ide u potiljak i treći u zube. Vidiš da nemam gornjih zubi“, priča Buljubašić.

Posmrtni ostaci osmorice predratnih stanovnika Miljkovca koji su na smrt pretučeni u današnjoj kasarni Oružanih snaga BiH u Doboju nisu pronađeni. Još uvijek se traga i za stanovnicima sela Grapska koji su 1992. godine odvedeni iz zatvora u centru grada i ubijeni na nepoznatoj lokaciji.

„Iz Grapske je tada odvedeno deset lica: Dva brata blizanca Esad Bešić i Nedžad Bešić, rođeni 1965. godine, njihovi rođaci Ramiz, Šerif i Kasim Bešić, te Esad Hidić i Safet Nukić. Trojica su pronađena : Bajrudin Alić, Salim Hadžić i Šemso Hasančević. Oni su pronađeni negdje dole na lokaciji Bosanski/Slavonski Brod“, navodi predsjednik Udruženja logoraša u Grapskoj Aljo Hasančević.

Odvođenje i streljanje 12 ljudi iz dobojskog zatvora opisano je u optužnici Tužilaštva BiH protiv Slobodana Karagića, zvanog Karaga, inače, predratnog vlasnika kafića u dobojskom naselju Stadion i poslijeratnog vlasnika Radija KM kojem je dozvolu za rad oduzela nekadašnja Nezavisna komisija za medije.

Prema navodima Tužilaštva, Karagić je bio vođa jedinice Crvene beretke, koja je djelovala u okviru tadašnjeg Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj i učestvovala u napadima na civile bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Doboju i Tesliću, hapšenjima, zatvaranjima u logore, zlostavljanjima i ubistvima civila. Karagić se tereti za i silovanje dvije maloljetnice bošnjačke nacionalnosti, te rušenje džamije u naselju Miljkovac.

Pored Slobodana Karagića, Tužilaštvo BiH je u drugoj optužnici za zločine protiv čovječnosti u Doboju i Tesliću, koja je podignuta posljednjeg radnog dana u 2015. godini, optužilo i predsjednika Kriznog štaba 1992. godine u Doboju i bivšeg člana Predsjedništva BiH Borislava Paravca, zatim članove Kriznog štaba Milana Ninkovića i načelnika CSB Andriju Bjeloševića, te njegovog zamjenika Milana Savića. Zgrada CJB Doboj takođe je bila jedno od mjesta gdje su premlaćivani uhapšeni Bošnjaci i Hrvati.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da se optuženi terete za organizovane napade vojnih, policijskih i paravojnih formacija na naselja i sela gdje je živjelo bošnjačko i hrvatsko stanovništvo.

„Oni se terete za sudjelovanje u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko i hrvatsko civilno stanovništvo na području Doboja i Teslića tijekom kojeg su počinjeni progon, ubojstva, nezakonita zatočenja u logore i objekte za zatočenja, mučenja, zlostavljanja, premlaćivanja i pljačkanje stanovništva“, kaže portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

U optužnici se navodi da su u ovim zločinima počinjena ubistva više stotina osoba, te da su žrtve ubijane pojedinačno i u grupnim streljanjima, dok je u logorima u Doboju i Tesliću bilo zatvoreno više hiljada ljudi.

Visoki civilni i policijski funkcioneri u Doboju optuženi su i za rušenje vjerskih i kulturnih objekata, od kojih su neki bili zaštićeni spomenici kulturne baštine.Istraga u ovom predmetu je započela u Tribunalu u Hagu.

Ovo je ujedno posljednja optužnica u predmetima koji su iz Haškog tužilaštva proslijeđeni na procesuiranje Tužilaštvu BiH.

XS
SM
MD
LG