Dostupni linkovi

Voz usmrtio 14 migranata u Makedoniji


Mediji i policija na mestu nesreće
Mediji i policija na mestu nesreće

U železničkoj nesreći koja se dogodila u četvrtak uveče oko 22 sata i 30 minuta na pruzi Veles - Skopje poginulo je 14 migranata, potvrdilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova. Osmoro emigranata je privedeno i oni se nalaze u policijskoj stanici u Velesu za dalje postupke.

Prema prvim informacijama, grupa migranata se kretala po pruzi u pravcu Beograda. Nesreća se dogodila na nepristupačnom terenu kod stanice Pčinja, kada je medjunarodni voz naleteo na grupu. Iz policije informišu da su migranti bili poreklom iz Avganistana i Somalije.

Upućeni kažu da migranti koriste ilegalne prelaze jer oni nisu pod kontrolom policije. Profesor Metodi Hadži-Janev ističe da je policija do sada otkrila veliki broj migranata, ali da ona nema dovoljno kapaciteta da u potpunosti spreči ovu pojavu.

Mnogo jače zemlje od nas ne mogu da se nose sa ovim fenomenom. Evo šta se dogadja Evropi sa brodovima, vidite da i njihovi građani iz zapadno-evropskih zemalja ulaze u te biznise, jer se tu okreću ozbiljne sume novca za transport tih ljudi. Radi se o kriminalu, a kada su u pitanju velike pare, onda je veoma teško da se jednostavnim merama nosite s tim. Dakle, potreban je drugačiji pristup, regionalna i bilateralna saradnja i naravno mnogo sredstava.

Najčešće su migranti koji prolaze kroz Makedoniju poreklom iz Iraka, Sirije i Avganistana, a njihova krajnja destinacija su zemlje iz zapadne Evrope. Hadži Janev kaže da je jedini način da se pomogne ovim ljudima jeste da se učvrsti saradnja sa organima Evropske unije i onemoguće ilegalna prelaženja. Drugi način je da se zatraže od Evropske unije određeni fondovi za finansiranje privremenog boravka migranata, dodaje on.

XS
SM
MD
LG