Dostupni linkovi

Pojačava se kampanja za NATO


Zastave NATO i Crne Gore
Zastave NATO i Crne Gore

Sve informacije i najave govore da zvanična Crna Gora počinje sa intenziviranjem aktivnosti koje bi trebalo da rezultiraju pozivom za članstvo u NATO krajem godine. U tom cilju pojačane su kako diplomatske aktivnosti, a najavljeno je pojačavanje unutrašnjih aktivnosti političkih partija kako bi se povećala podrška građana prema članstvu Crne Gore u NATO savez.

Ambasadori Sjedinjenih država i Njemačke Su Kej Braun i Gudrun Štajnaker su saopštile da žele Crnu Goru u NATO savezu. Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić je iskoristio posjetu Sjedinjenim državama kako bi ukazao da je Crna Gora izuzetno zainteresovana za članstvo u NATO alijansi, a premijer Milo Đukanović će o istoj temi razgovarati sa potpredsjednikom Sjedinjenih država Džozefom Bajdenom tokom konferencije o bezbjednosti u Minhenu. Ove spoljnopolitičke aktivnosti prati izjava američkog ministra odbrane Čaka Hejgela koji je rekao da vjeruje da će NATO o članstvu Crne Gore u Alijansi odlučiti do kraja godine.

Osim spoljnopolitičkih aktivnosti, u Crnoj Gori je vladajuća Demokratska partija socijalista na najvišem stranačkom tijelu odlučila da se pokrene unutrašnja kampanja kako bi svi glasači i simpatizeri ove partije podržali članstvo Crne Gore u NATO. To je za naš radio potvrdio funkcioner Obrad Mišo Stanišić:

„Mi smo odlučili na Glavnom odboru da dijalog sa našim članstvom intenziviramo. Što znači da ćemo prednosti pristupanja Crne Gore u NATO prezentirati svim članovima i simpatizerima Demokratske partije socijalista, a i onima drugima koji budu zainteresovani da čuju koje su to prednosti za našu državu kada postane punopravna članica NATO. Tako da će svaki naš član i simpatizer biti upoznat sa tim i uvjeren sam da će se taj procenat povećati.“

Na mjesto nacionalnog koordinatora za NATO nedavno je postavljen Vesko Garčević, koji je takođe prije dva dana za televiziju Crne Gore najavio intenzivnu kampanju kojom prije svega treba da se prevaziđu predubjeđenja o NATO savezu kod jednog broja stanovnika:

„Mi ćemu upravo sada intenzivirati tu kampanju. Ona će dobiti drugi karakter. Nastavićemo tamo gdje smo do sada stali, u smislu jednog racionalnog pristupa u kojem ćemo pokušati da prevaziđemo one emocije koje su vezane za pitanje NATO-a. Da sagledamo šta je to NATO i koliko NATO donosi Crnoj Gori pozitivnog upravo uzimajući racionalne elemente, one koje možemo lako da odbranimo, koje možemo lako da dokažemo i koja prevazilaze neka ustaljena predubjeđenja o NATO i nekakve jednostavne klišee kada se radi o NATO.“

Povećanje podrške priključenju NATO savezu samo je jedan od uslova koje država treba da ispuni za realizaciju tog nastojanja. Pored toga NATO insistira na sprovođenju vladavine prava i na reformama u sektoru odbrane i bezbjednosno-obavještajnom sektoru. Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je tokom boravka u Sjedinjenim državama za Glas Amerike rekao da poziv zavisi od sposobnosti države da rješava probleme iz oblasti vladavine prava:

Milo Đukanović i Ranko Krivokapić
Milo Đukanović i Ranko Krivokapić

„Crna Gora ako bude elementarno ispunjavala svoje obaveze dobiće poziv u decembru za članstvo u NATO. Tako da je na nama čak i više nego do sada. Jer stanje u SAD kao ključnom činiocu NATO, stanje u evropskim saveznicima alijanse je takvo, da je sve u našim rukama. Elementarno se očekuje da Crna Gora pokaže kroz rješavanje ključnih slučajeva, kroz konačne presude a ne samo otvaranje postupaka, kroz rješavanje pitanja korupcije na visokom nivou da se pokaže da institucije funkcionišu.“

Aleksandar Dedović iz Alfa centra, organizacije koja se zalaže za članstvo u NATO, kaže da su u javnosti vidljiva pojačana dešavanja kada je u pitanju priključenje NATO savezu. On očekuje dodatno intenziviranje unutrašnjeg dijaloga jer će Crna Gora imati mnogostruke koristi od članstva:

„Svi treba da daju svoj doprinos da zajednički u jednoj komunikaciji i koordinaciji da vrijeme pred nama pametno iskoristimo na intenziviranju razgovora o tom procesu. I kampanja pojedinih političkih partija koje su vodeće u Crnoj Gori u vlasti, bih volio da rezultira što većim brojem informisanih građana, a ne što većom podrškom građana procesima koje oni ne razumiju, ali imaju pozitivan stav samo zbog toga što se predsjednik i rukovodstvo njihove političke partije se za to izjasnilo. Na kraju građani će uživati u benefitima od budućeg članstva u NATO savezu“, zaključuje Dedović.

XS
SM
MD
LG