Dostupni linkovi

Pokušaj skidanja odgovornosti za zločine u Prijedoru


Simo Mišković kao svjedok odbrane Radovana Karadžića
Simo Mišković kao svjedok odbrane Radovana Karadžića
Na Haškom sudu, prije zimske pauze, ispitan je zadnji ovogodišnji svjedok obrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Simo Mišković, ratni predsjednik općinskog odbora Srpske demokratske stranke u Prijedoru pokušao je u iskazu skinuti zapovjednu odgovornost sa svojeg bivšeg šefa, u vezi brojnih zločina koji su počinjeni u klimi progona nesrpskog stanovništva, stvorenoj prema haškom tužiteljstvu – nakon stranačkog uputstva optuženog.

Karadžić je u dodatnom ispitivanju želio prikazati kako njegove vlasti nisu odgovorne za uspostavu zloglasnih prijedorskih logora, kao ni za brojne zločine koji su se tamo dogodili. Poput ubojstva oko 200 ljudi u Keratermu u ljeto 1992.godine, za što je svjedok Mišković izjavio – da je prvi puta čuo na haškom suđenju, iako je bio jedan od najviših stranačkih dužnosnika u ratno vrijeme.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:22 0:00
Direktan link


Karadžić, koji se brani sam od optužbi za genocid i progone u općinama gdje su bosanski Srbi preuzeli vlast – pokušao je prikazati da su neki od počinitelja zločina osuđeni, i to na temelju odluke o njihovom pomilovanju.

„Možete li pročitati o čemu je odluka?“, upitao je Karadžić.

„Odluka o pomilovanju osuđenih osoba. Član 1: potpuno se oslobađaju od izvršenja kazne zatvora osuđeni.“, pročitao je odluku o pomilovanju svjedok obrane.

„Ali slažete li se da su i optuženi i jedan osuđen?“, upitao je za komentar optuženi i dobio potvrdi odgovor.

Zbog sugestivnih pitanja Karadžića svom bivšem stranačkom kolegi Miškoviću više puta je prigovorilo haško tužiteljstvo.

Karadžić kao vlastiti svjedok

U raspravi s predsjedavajućim sucem O Gon Kwonom – o liniji ispitivanja koju provodi, optuženi je pak nagovijestio kako će jedan od idućih svjedoka obrane - biti upravo on.

„Pa ovo nije bilo pitanje, nego odgovor na primjedbu tužiteljstva – da nije utvrđeno da su krivi. Evo vidite da je utvrđeno.“, pravdao se Karadžić pokazujući pomilovanje.

„Vi niste taj koji svjedoči. I niste ispoštovali prigovor optužbe, niste ga shvatili.“, upozorio je sudac Kwon.

„Jedva čekam svjedočiti, vjerujte.“, prokomentirao je zatim optuženi.

A jedan od idućih svjedoka obrane trebao bi biti i general Ratko Mladić kojem se u Hagu sudi za iste zločine kao i Karadžiću – dvostruki genocid, progone, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Mladić je inače odbio Karadžića, no sudsko vijeće mu je izdalo obvezujući nalog za svjedočenjem, subpoenu. Optuženi general potom je zatražio mogućnost žalbe pa konačna odluka o njegovom svjedočenju još prolazi pravnu proceduru, obavijestio je sudac Kwon.

Karadžić je do sada ispitao čak 209 svjedoka, a odobreno mu je još dodatnih dvadeset i pet sat za izvođenje dokaza u vezi točke 1 optužnice – koja je na polovici suđenja izbačena pa ponovno vraćena od strane žalbenih sudaca, a tiče se genocida u sedam općina 1992. Suđenje se nastavlja 16.siječnja iduće godine, nakon trotjedne zimske pauze.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG