Dostupni linkovi

Pokušaj upada u sinagoge u Francuskoj, sukobi na Bliskom istoku nastavljeni


Pojas Gaze
Pojas Gaze

Propalestinski demonstranti pokušali su u nedelju da upadnu u dve sinagoge u Parizu, izazvavši nerede, ali ih je u tome sprečila policija. Sukobi su izbili posle protesta na kojem su demonstranti tražili prestanak izraelskih napada na Gazu i optuživali lidere zapadnih zemalja da ne čine dovoljno da zaustave te napade. Premijer Francuske Manuel Vals izjavio je da su neredi i nasilje "nedopustivi".

Na samom licu mesta, nema naznaka popuštanja. Palestinski predsednik Mahmud Abas, iz Ramale na Zapadnoj obali, upozorava izraelske zvaničnike:

"Izrael je otišao predaleko i ova ofanziva na palestinski narod mora biti zaustavljena”.

"Palestinsko vođstvo je u stalnom zasedanju, posebno zajednička komanda izvršne vlasti i centralnog komiteta. Danas smo doneli odluku da zatražimo međunarodnu zaštitu za palestinsku zemlju i naciju”.

U molitvi za mir na Bliskom istoku, sa trga Svetog Petra u Vatikanu, pridružio se i papa Franja:

“Pozivam sve zainteresovane strane, kao i one koji imaju političku odgovornost na lokalnom i međunarodnom nivou, da ne štede molitve niti bilo kakav napor za zaustavljanje svih neprijateljstava i da se dosegne mir, koji je toliko željen zarad dobra svih”.

No, ofanziva izraelskih snaga na pojas Gaze se ne smiruje, a efekat koji je, kako se čini, do ovog trenutka postignut jeste skretanje pažnje sa blokade pregovora o nuklearnom programu Irana koji su nastavljeni u Beču. Pred sam susret francuski ministar inostranih poslova Loren Fabijus koncentrisan je na stanje u Gazi:

"U Gazi, baš kao i u Izraelu, apsolutni priroritet je obustavljanje vatre. Imamo veliki broj žrtava u Gazi i veliki broj raketa ispaljenih na Izrael. U tim uslovima, sa očiglednom eskalacijom, Francuska kao i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, poziva na vraćanje sporazumu iz 2012. godine, koji kao svoj cilj ima obustavu vatre”, kazao je Fabijus.

XS
SM
MD
LG