Dostupni linkovi

Pola Grabovice i dalje pod vodom


Srbija, poplave
Srbija, poplave

Iako je saobraćaj na deonici puta Kladovo – Negotin u četvrtak konačno uspostavljen, u selu Grabovica koje je bilo pogođeno nezapamćenim poplavama i potpuno odsečeno od sveta situacija je i dalje veoma teška.

Još tridesetak kuća se nalazi pod vodom, a oko 60 meštana je i dalje raseljeno.

Stevan Todorović, predsednik Mesne zajednice Grabovica, kaže za Radio Slobodna Evropa da, iako velike pumpe danonoćno preko bedema prebacuju velike količine vode u Dunav, ona se sporo povlači i u selu su i dalje poplavljena mnoga domaćinstava.

“Iz tridesetak domaćinstava se povukla voda, ali je još toliko domaćinstava sa šezdesetak objekata i dalje poplavljeno. I dalje je raseljeno oko 60 ljudi. Redovno se deli hrana i voda, a ukupna površina obradivoh zemljišta koje je poplavljeno je oko 380 hektara”, kaže naš sagovornik.

Međutim, još pola sela je poplavljeno i u tim domaćinstvima situacija je veoma teška, jer dok kuće i stvari u njima i dalje propadaju, građani još uvek ne mogu da se vrate u svoje domove.

“Nivo vode je spao za 120 centimetara. Ispumpano je oko 3,5 miliona kubika vode, ali se pretpostavlja da u jezeru koje je poplava formirala u Grabovičkom polju ima još toliko vode. Deo sela koji nije pod vodom ima električnu energiju, a u toku su radovi na vodovodnoj mrežikako bi se tim domaćinstvima dopremila i tehnička voda”, kaže Todorović.

Dnevno se u ovm selu, koje ima oko 600 stanovnika, podeli oko 400 vekni hleba, 800 konzervi i oko 1.000 flaša vode, a građani u višim delovima sela počeli si i sami da pripremaju hranu.

Ipak, i dalje je najveća briga kako sanirati sve kuće, da bi ljudi mogli da se vrate u njih što pre, jer hladno vreme je već počelo.

XS
SM
MD
LG