Dostupni linkovi

Policajac poricao nasilje u Srebrenici


Neđo Jovičić na suđenju Ratku Mladiću u Hagu
Neđo Jovičić na suđenju Ratku Mladiću u Hagu

Haško suđenje (ICTY) zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Neđe Jovičića, bivšeg pripadnika Specijalne brigade policije Republike Srpske koji je sudjelovao u zauzimanju Srebrenice 1995.godine, kada je prema optužnici počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

Jovičić je kao svjedok obrane opisao svoje kretanje po Srebrenici i okolici, govoreći najviše o borbama sa snagama Armije BiH koje su se povlačile prema Tuzli, nakon čega ga je tužiteljstvo suočilo s počinjenim zločinima i progonom – koje je morao vidjeti.

Svjedok je prema glavnom iskazu naišao na generala Mladića 12.srpnja koji je njega i kolege iz specijalne policije psovao, poručivši im „da su lopovi“ i da jedna njihova grupa treba otići u Potočare, a druga u potjeru za pripadnicima Armije BiH u povlačenju.

Tužitelj Jonathan McDonald u unakrsnom ispitivanju je prikazao video snimak iz UN-ove baze u Potočarima od 12. srpnja 1995. godine na kojoj se vidi nasmješeni svjedok kako srebreničkoj djeci dijeli hranu dostavljenu od humanitarne pomoći.

Kretao se po lokacijama sa zarobljenicima

Jovičić je bio i na livadi u Sandićima 13. srpnja na kojoj su prije egzekucije držani zarobljeni i izdvojeni od obitelji – bošnjački dječaci i muškarci, a snimka jednog od zarobljenika kako doziva one koji su pobjegli u šumu – također je prikazana u sudnici.

Svjedok je tijekom događaja u Srebrenici bio i u pratnji tijekom puta na Pale - Miroslava Deronjića, lokalnog SDS-ovca (Srpska demokratska stranka) iz Bratunca.

Neđo Jovičić u Potočarima 1995. godine
Neđo Jovičić u Potočarima 1995. godine

Deronjić je 2003.godine priznao krivnju za ubojstvo više od 60 Bošnjaka u selu Glogova kod Bratunca, u svibnju 1992. godine te je osuđen na 10 godina zatvora. Svjedočeći u korist optužbe na više suđenja, Deronjić je tvrdio da mu je oficir VRS-a Ljubiša Beara na sastanku 13. srpnja rekao da je naređeno „s najvišeg mjesta“ da se zarobljenici ubiju. Umro je na izdržavanju kazne u Švedskoj 2007. godine.

Iako su na više haških suđenja optuženi iz civilnih vlasti bosanskih Srba prebacivali odgovornost za zločine na vojne vlasti – i obratno, haško tužiteljstvo je dokazivalo kako se radilo o udruženom zločinačkom poduhvatu i vojske i policije koje su slijedile instrukcije političkih vlasti – pa i u slučaju Srebrenice.

Jovičić je kao svjedok poricao da je vidio bilo kakvo nasilje u Srebrenici pa mu je tužitelj pokazao snimku oklopnog vozila koje puca prema bjeguncima u šumi, a koju je snimio tvorac najgledanijeg filma na Haškom sudu – Zoran Petrović Piroćanac.

Svjedok je na livadi u Sandićima također bio s Piroćancom, kao i s Ljubišom Bearom, načelnikom sigurnosti u Glavnom štabu VRS-a kojem je ove godine potvrđena doživotna kazna zatvora zbog srebreničkog genocida.

Svjedok Jovičić je prema iskazu bio i kod skladišta u Kravici gdje je ubijeno oko tisuću zatočenika, a što su počinili pripadnici specijalne policije. O tome će ga haška optužba ispitivati u četvrtak kada će nastaviti svjedočenje na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH (1992-1995).

General Mladić je glasno komunicirao s braniteljima tijekom iskaza Jovičića pa je ponovno upozoren od strane sudaca - da to ne čini, kako ga ne bi ponovno vratili samo na pisanu komunikaciju u sudnici.

VIDEO LINK: Dio iskaza Jovičića

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG